Mennyire gáz, ha nyomkövetőn figyeled, merre jár a párod?

2023. június 19.
Nagyban függ attól, tud-e róla a másik ember, hogy figyeled, mikor, merre jár. A leggyakrabban a biztonság miatt osztják meg egymással egy pár tagjai, hol vannak. Ám meglepő és kínos kérdések vetődhetnek fel végül.
Mennyire gáz, ha nyomkövetőn figyeled, merre jár a párod?
  • Több pár osztja meg egymással a telefon GPS-én keresztül, merre jár, mint gondolnánk.
  • A legtöbben a biztonság miatt tesznek így.
  • De sokan vannak, akik szerint egyszerűen őrült és megszállott, aki figyeli a párja minden lépését.

Nagyon sok pár él az okostelefonok adta lehetőséggel, és követi, mikor, merre jár a másik. Megosztják egymással, hol vannak éppen, a bevásárlástól a nagyobb utazásokig. A legtöbben azt mondják, a biztonság miatt nézik, hol van éppen a párjuk. Vannak, akik azért követik a párjukat, hogy tudják, mikor ér haza és pont arra legyen kész a vacsora. Míg sokaknál az az indok, hogy könnyebb, mint üzenni vagy hívni a másikat.

Legalább ennyien vannak azok is, akik szerint követni, merre jár a párunk, a megszállottság és őrültség jele. Már eleve a követés felvet biztonsági kérdéseket. Arról nem is beszélve, amivel több párkapcsolati tanácsadó is érvel: ha valakinél függőséggé válik annak követése, merre jár a párja, az roppant egészségtelen.

„Ha nincs mit rejtegetned, nem mindegy?”

Az 51 éves tanárnő azt mondja, férje soha nem veszi fel a telefont. Ezért könnyebb inkább egy nyomkövető applikációval figyelni, hol van. A férj ugyanabban az iskolában edző. Amikor mások akarják elérni férjét, akkor is gyakran inkább a feleségétől kérdezik, merre lehet. Ilyenkor ő csak megnyitja az applikációt és elküldi, hol találják a férjét. A férj abszolút elismeri, hogy sose figyel a telefonjára. „Nincs bajom azzal, ha a feleségem követi, merre járok – mondta. – Szerintem ha nincs rejtegetnivalója valakinek, akkor mindegy.”

Nem sok jó sül ki a követésből

Rengeteg módja van annak, hogyan követhetjük a másik ember minden lépését. A kulcstartójára csatolhatunk egy kis kütyüt, ami mutatja, merre jár. Applikáción ellenőrizhetjük, milyen gyorsan megy a gyerekünk, mikor kölcsönkéri a kocsit. És a térképprogramokkal is követhetjük, aki megosztja velünk a hollétét. Azonban előfordul, hogy mindennek ára van.

Vannak, akik tényleg rejtegetnek dolgokat. Egy nő például a nyomkövető applikációból jött rá, hogy a férje megcsalja. Rendszeresen hosszasan időzött bizonyos helyeken, amit semmi sem indokolt volna. Amikor szembesítette ezzel férjét, ő bevallotta, és ma már válnak. De a követés nagyon könnyen elérhető lehetőség a bántalmazó párkapcsolatban arra, hogy kiterjessze az irányítást a bántalmazó fél a másik felett.

Szembesítette férjét azzal, miért volt napközben olyan helyen, ahol egyáltalán nem lett volna oka ott lenni

Szembesítette férjét azzal, miért volt napközben olyan helyen, ahol egyáltalán nem lett volna oka ott lenni

Tori Ruble családterapeuta és párkapcsolati tanácsadó szerint „nem sok jó sül ki abból, ha követjük, merre jár a párunk. Egy egészséges párkapcsolatban szükség van az egészséges bizalomra”. 

Ráadásul ha mindent tudunk a párunkról, beleértve minden egyes lépését, megölheti a szenvedélyt. „A szenvedély az újdonságban és a távolságban gyökerezik” – mondta Ruble.

Leskelődés és követés

2022 áprilisában egy Ken White nevű Los Angeles-i ügyvéd meg akarta lepni a feleségét 25. házassági évfordulójuk alkalmából valamilyen szép ékszerrel. Az irodájából gyalog ment át az ékszerüzletbe, és emlékezett rá, hogy a telefonját és az okosóráját bent hagyta. A házaspár megosztotta egymással a helymeghatározást és az egészséggel kapcsolatos adataikat is. Emiatt tűnhetett volna furcsának a feleségnek egy kis séta a nap közepén. „Muszáj volt bent hagynom minden kütyümet, ha meg akartam lepni” – mondta a férj. 

Más esetekben könnyen vezethet félreértésekhez és feltételezésekhez, ha a technika nem működik tökéletesen. Ez történt egy New Jersey-i feleséggel is. Az autópályán hajtott, amikor meghibásodott a fék. Pánikba esve hívta a férjét. Nem vette fel. Amikor végre sikerült megállnia a kocsival, újra próbálkozott. Megint semmi. A helymeghatározó programon látta, hogy a férfi egy hotelben tartózkodik az irodájához közel. „Egyébként is stresszes állapotban voltam, úgyhogy teljesen kiakadtam – mondta a feleség. – Mit csinál egy hotelben napközben?! Az ember fején minden őrült gondolat átszalad.”

A férj épp egy megbeszélésen ült az irodájában, nem a hotelben. Viszont a helymeghatározó program nem a tökéletesen pontos GPS-koordinátát mutatta. „Először nevettem, aztán rájöttem, hogy a feleségem tényleg dühös” – mondta a férj. Azóta már mindketten tudnak nevetni szerencsére az eseten.

Forrás: Wall Street Journal, fotó: Unsplash