„70 voltam, amikor a férjem elhagyott, 102 évesen már tudom a boldog élet titkát”

2023. június 21.
Hat közös gyerek és 46 közös év után Gladys McGarey férje bejelentette, hogy válni akar. Ez nem sokkal az asszony 70. születésnapja előtt történt. Gladys azt hitte, sosem heveri ki, hogy elveszítette társát, de végül nemcsak a boldogságra, hanem saját útjára is rátalált.

Bill hat hónapon keresztül cipelte bőröndjében a váláshoz szükséges papírokat, mielőtt odaállt volna felesége, Gladys elé, hogy bejelentse, külön szeretné folytatni. Pedig az ő élethelyzetükben általában kevesen gondolnak folytatásra – dr. Gladys McGarey-t épp 70. születésnapja előtt nem sokkal rázta meg a hír, ami még úgy is sokkolóan hatott, hogy ebben a korban általában fatálisabb történések választják szét a párokat.

Gladys és Bill 46 éven keresztül voltak egy pár, sőt, még annál is több: mindketten orvosok voltak, akik együtt praktizáltak, házasságuk ideje alatt közösen alapítottak klinikát az Arizona állambeli Phoenixben, együtt indították el a holisztikus orvoslás jelentőségéért kampányoló American Holistic Medical Associationt, és összesen hat közös gyermekük született. Társak voltak, a szó minden értelmében. Amikor Bill közölte, hogy válni szeretne, azt is elmondta, hogy miért hozta meg a döntést – beleszeretett egy másik kollégájukba, akivel új életet akart kezdeni. És bár Gladys akkor nem gondolta volna, most, 102 évesen már határozottan állíthatja, hogy rá is várt még egy új élet. Rendhagyó és megvilágító tapasztalatairól most könyvet is írt The Well-Lived Life – a 102 Year-Old Doctor’s Six Secret to Health and Happiness at Every Age (A jó élet – Egy 102 éves doktor hat titka a boldog és egészséges élethez minden korban) címmel.

Összetörve

A válás után Gladys és lánya, a szintén orvosként dolgozó Helen Scottsdale-be költöztek, hogy ott nyissanak új, közös klinikát. Bár munkája valamelyest tartotta benne a lelket, Gladys úgy érezte, élete legnehezebb időszakát élte meg – ezt egyébként a mai napig is így gondolja, pedig a 30-as és a 90-es éveiben is meg kellett küzdenie a rákkal. „Ez nem arról szól, hogy túl legyünk a dolgon, hanem arról, hogy átéljük azt. Ha sikerül átélned, akkor a legnehezebb helyzet is hasznos tanítómester lehet” – magyarázza a 102 éves asszony a Guardiannek. De hozzáteszi, a válás annyira összetörte, hogy egészen 93 éves koráig, vagyis 23 éven keresztül nem volt képes elfogadni a tényét.

A változást hozó fordulópontot végül az jelentette, amikor a klinikáról hazafelé tartva megkapta a meghívót volt férje esküvőjére. „Hihetetlenül dühös voltam. Sikítottam. Aztán egyszer csak félreálltam az úton az autómmal és feltettem magamnak a kérdést: most tényleg örökké így akarsz viselkedni? Mert ez annyira taszító…” Hirtelen eszébe jutott, mennyi boldogság volt 46 éves házasságában, és arra gondolt, ahelyett, hogy elkeseredett és dühös lenne, inkább arra fókuszál, amivel gazdagodott a kapcsolata során. Vásárolt egy rendszámtáblát, amin a Be Glad, vagyis Légy Derűs szavak álltak és ráaggatta az autójára, hogy sose felejtse el, amire akkor és ott rádöbbent.

Idővel azt is sikerült belátnia, hogy nemcsak a házasságból, de a válásból is sokat profitált.

A saját hangom

„Korábban nem igazán bíztam a saját hangomban. Nem is igazán hittem benne, hogy van saját hangom… de valahol mélyen mégis úgy éreztem, hogy lennie kell” – magyarázza Gladys. Gyerekként Indiában élt és diszlexiás volt, vagyis mindig kicsit lassabban, nehézkesebben tanult a többieknél, ami bizonytalanná tette – ahogy fogalmaz, ő volt a „buta gyerek” az osztályában. 1941-ben iratkozott be egy kifejezetten nőket képző orvosi egyetemre, amit csak kemény munkával tudott elvégezni, mivel elmondása szerint a nőktől mindig kétszer annyit vártak el a szakmában, mint a férfiaktól. A párkapcsolatában „Bill partnereként” határozta meg identitását, legyen szó szerelemről vagy munkáról. A válás után azonban már nem volt Gladys és Bill, és ő életében először végre „csak” dr. Gladys McGarey lehetett.

„Egyetlen percet sem bánok az életemből, amit Bill feleségeként töltöttem” – jelenti ki határozottan. Mégis, amikor 2008-ban volt férje elhunyt, akkor érezte meg igazán, hogy egészen új dimenziók nyílnak meg előtte, amiknek már semmi közük nincsen Bill-lel közös életéhez. Gladys úgy döntött, hogy a munkájában, a gyógyításban teljesedik ki – ott találja meg a saját hangját, a saját útját és a saját boldogságát. Végül nem is házasodott újra – egyszerűen úgy volt vele, hogy már nincs kedve „gondoskodni egy másik öregemberről”. 

86 évesen ment nyugdíjba, de még ezután is folytatta a gyógyítást telefonos konzultációk keretei közt. Bár hivatalosan már nem praktizálhat, azt mondja, azt egyelőre még senki nem tiltotta meg neki, hogy beszélgessen a betegeivel. A beszélgetést amúgy is kulcsfontosságúnak tartja – szerinte a gyógyítás alapja (bár természetesen nem szabad alábecsülni az orvosi eszközök és a medikális tudás jelentősségét) az emberekhez való kapcsolódás, a megértés és a beszélgetés képessége.

Már a 100. évét is betöltötte, amikor 2021-ben színpadra állt és egy szórakoztató és lehengerlő TedX Talkban mesélt életéről és szakmájáról. „Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen százévesnek lenni… és én mindig elmondom, hát, olyan, mintha százéves lennék. De tudjátok mit? Nagyon élvezem” – kezdi az előadást. Majd azzal folytatja, nagyon hálásnak érzi magát, hogy betölthette a 100 évet, még úgy is, hogy az ő élete sem volt mentes a hullámvölgyektől. Gladys a mai napig biciklire pattan arizonai otthonában (bár már csak háromkerekűre), hiszen leginkább az egyszerű, mégis esszenciális életigazságokban találta meg saját boldogságát. Légy a természetben, mozogj sokat, és igyál sok-sok vizet! Nem hisz a puccos superfoodokban, de abban igen, hogy a boldog élethez meg kell próbálnunk minden körülmények között hűnek maradni önmagunkhoz. 

Inspiráló kötetében a holisztikus gyógyítás iránti elköteleződéséről és a 102 év alatt összegyűjtött élettapasztalatáról – és mondjuk ki nyugodtan, bölcsességeiről – is őszintén beszél. Érdemes meghallgatni őt.

Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images