A jobb oldaladon alszol? Jobb, ha ezt tudod!

2023. június 27.
Mindenkinek van egy kedvenc oldala, ahogy alszik. Persze mozgunk és forgunk álmunkban, de van egy bizonyos testhelyzet, melyhez vissza-visszatérünk. De mi a helyzet azzal, aki a jobb oldalán alszik?
Jobb oldalon alvás
  • A legjobb a szakértők szerint, ha a bal oldalunkon alszunk.
  • Csak az emberek 10 százaléka alszik az optimális testhelyzetben.
  • A hason fekvés kifejezetten hozzájárul a derékfájáshoz.

Sokszor bebizonyosodott már, hogy a bal oldalunkon aludni a legegészségesebb. Ha így helyezkedünk el az éjszakai pihenéshez, a gyomor alacsonyabban van, mint a nyelőcső, így a gyomorsav nem tud visszaáramlani. Csökken a gyomorégés és az emésztőrendszeri panaszok.

Várandós nőknek ez az ideális alvási helyzet

A várandósság különösen nehéz állapot alvási szempontból. De ha a bal oldalunkra fordulunk, kényelmesebben aludhatunk, mivel így csökken a nyomás a háton. Ráadásul a vér áramlása is jobb lehet a szív, a magzat, a méh és a vesék irányába, míg a májon csökken a nyomás.

Várandós nőknek a bal oldalon alvás javasolt

Várandós nőknek a bal oldalon alvás javasolt

Általánosságban kijelenthető, hogy a bal oldalunkon aludni a legjobb, különösen ha refluxban, magas vérnyomásban vagy más emésztőrendszeri problémában szenvedünk, nem csak a várandósság alatt.

Lehet jó a jobb oldalon alvás is?

Aki szívproblémával küzd, a jobb oldalon alvást találhatja kényelmesebbnek. Viszont ha így fekszünk le, könnyen lehet, hogy hátfájással és kialvatlanul ébredünk. Sokkal inkább a háton alvást javasolják ebben az esetben a szakértők.

Kiera Pritchard alvásszakértő elárulta azt is, hogy csupán az emberek 10 százaléka választ optimális testhelyzetet alváshoz. 74 százalék alszik valamelyik oldalán, míg 16 százalék hason alvó. „A háton alvás egészségesebb a gerincnek, míg a jobb oldalon alvás a szívnek könnyebb. A hason alvás az egyetlen, amire azt mondhatjuk, hogy kifejezetten egészségtelen, ráadásul a gerincet is nagyon terheli.”

Ha szeretnénk megtanulni háton aludni

Mivel a háton alvás egészségesebb, ráadásul betegségek esetén szükség lehet rá, hogy megtanuljunk így aludni. A legegyszerűbb módszer a háton alvás elsajátításához, ha próbálunk háton elaludni, és ha úgy ébredünk, hogy nem a hátunkon fekszünk, visszafordulunk és háton alszunk vissza. Lélegezzünk mélyeket, meditáljunk, hogy teljesen ellazuljunk háton fekvésben, ez sokat segíthet. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy nem fordulunk át, kitámaszthatjuk magunkat oldalt párnákkal is, ahogy a kisbabákat szokták. Ezzel azt is megakadályozhatjuk, hogy a vállunk kiforduljon és megfájduljon alvás közben.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash