Ezt a hajtípust roncsolja legjobban a napsugárzás

2023. július 03.
Ahogy a bőrünket, úgy a hajunkat is károsíthatja a napsugárzás. A szakértő mindent elmondott arról, hogyan előzhetjük meg, hogy nyaralás alatt teljesen tönkremenjen a hajunk, létezik-e fényvédő a hajunk számára, és mit tehetünk, ha megtörtént a baj?
Ezt a hajtípust roncsolja legjobban a napsugárzás
  • A bőr védelmének fontossága már köztudott, ám a haj fényvédelmével még mindig nem foglalkozunk eleget.
  • Egy vízparti nyaralás alatt nagy valószínűséggel károsodnak a hajszálak.
  • Vannak olyan hajtípusok, amik hajlamosabbak a napfény miatti károsodásra.

A bőrünkre jó esetben már vastag rétegben felvisszük reggel a fényvédőt, és napközben gyakran ismételjük a krémezést magas faktorszámú naptejjel. De azt tudtuk, hogy a hajunkat is ugyanúgy károsíthatja az UV-sugárzás, mint a bőrt?

Egy vízparti nyaralás alatt nagy valószínűséggel roncsolódnak a hajszálaink. Nem árt felkészítenünk tehát nem csak a bőrünket, de a hajunkat is a megfelelő védelemmel az erősebb UV-sugárzásra. Anthony Nader ausztrál sztárfodrász azt is elmondta, mit tehetünk akkor, ha már megtörtént a baj, és az álomfrizuránk helyett kusza, fakó szalmaboglya meredezik a fejünkön a vakáció után.

Mik a jelei, hogy a napsugárzás károsította a hajunkat?

A haj UV-károsodásának első jelei a fénytelenség és száraz, szálas állag, amire azt mondjuk, hogy „olyan a hajunk, mintha szénaboglya lenne a helyén”, mondta a sztárfodrász. A Nap UV-sugárzása lebontja a hajszálakat felépítő fehérjét, a keratint. Emiatt elveszíti tartását, rugalmasságát és természetes fényét a hajunk.

Másik jele a napsugárzás roncsoló hatásának a hajvégek töredezése. „Ha azt látjuk, hogy fokozódott nyáron a hajvégek töredezése, valószínűleg nem csak képzelődünk – jelentette ki Nader. – A Nap szárítja a hajat, ami a hajvégeken látszik meg először. Ez amúgy is a legszárazabb része a hajszálnak. Amikor túlságosan nagy a roncsolódás, akkor válik szét és törik meg.”

Biztos jele annak, hogy a hajunk nem bírta a napfényt, a durva, szálas textúra. Ez a haj kutikularétegének károsodása miatt alakul ki. „Az egészséges kutikula lágy és fényes. Amikor viszont roncsolódik, elválnak a rétegek egymástól, emiatt szálas és durva tapintású lesz a haj.”

Bizonyos hajtípusokat jobban roncsol a napsugárzás?

Jó hír a hullámos, göndör és vastag szálú hajjal rendelkezőknek, hogy ezek a hajtípusok sokkal ellenállóbbak az UV-sugárzásnak. Hosszabb napon töltött idő kell, hogy roncsolódjanak a hajszálaik.

A vékonyabb textúrájú és/vagy festett haj esetén azonban óvatosabbnak kell lennünk a napfénnyel. De nem minden hajszín esetében ugyanakkora a veszély. Nem meglepő, hogy a festett szőke haj helyzete a legrosszabb, hiszen ebben az esetben sokkal többféle anyaggal kezelik a hajat, mire elérik a kívánt hajszínt. Minél világosabbra festetjük a hajunkat, annál rövidebb idő alatt következik be a napfény hatására károsodás.

A sötétebb hajfestékek esetén inkább a szín kifakulása jellemző, rezesedés, ha hosszabb időt töltünk erős UV-sugárzásnak kitéve.

Létezik fényvédő a hajunkra?

Ha meg akarjuk előzni, hogy a napsugárzás roncsolja a hajunkat, tegyünk kalapot például

Ha meg akarjuk előzni, hogy a napsugárzás roncsolja a hajunkat, tegyünk kalapot például

A legjobb védelem a megelőzés Nader szerint. „Az erős UV-sugárzás ellen érdemes fényvédő hajspray-vel befújni a hajunkat, mielőtt strandra megyünk vagy tudjuk, hogy hosszabb időt töltünk szabadtéren” – javasolta a sztárfodrász. Az UV-spray-t elegendő hetente 2-3 alkalommal alkalmazni, vagy minden hajmosás után. Ilyen például a Kérastase Soleil Siréne fényvédő spray hajra vagy a Nuxe Sun hajvédő permet.

Persze a leghatékonyabb védekezés a kendő vagy kalap, ami fizikailag gátolja meg, hogy az UV-sugarak elérjék és ezáltal roncsolják a hajunkat. Nem utolsósorban ezek a napszúrástól is megóvhatnak, a széles karimájú kalapok és napellenzős sapkák a szemünket is védik.

Amikor úszni megyünk, használjunk krémes hajkondicionálót (például Sol de Janeiro Brazilian Joia™ Milky Leave-In Conditionert) a benedvesített tincsekre, a fürdőzéshez pedig viseljünk úszósapkát fölötte. „Ez garantáltan 100 százalékos védelmet nyújt a hajnak az UV-sugárzás ellen” – mondta Nader.

Hogyan állítsuk helyre a napsugárzás miatt roncsolódott hajat?

Sajnos van olyan eset, amikor már csak az olló segít. „Ez a legtisztább és legalaposabb módja az elszíneződött, száraz hajvégek eltávolításának” – jelentette ki a sztárfodrász. 

Segíthetnek az olajos kezelések is a haj szénaboglyaszerű textúrájának helyreállításában. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a kiszáradt, kirepedezett bőrt hidratáljuk, az olaj úgy építi vissza a haj szerkezetét. Éjszakára hagyjuk a hajon az olajos pakolást (például a Syoss Beauty Elixir Daily Care-t, ami kifejezetten sérült hajra készült, vagy a L’Oreal Paris Elseve Extraordinary Oil Csodás Olaját), majd reggel mossuk meg az ismét puha, selymes tincseket.

A festett hajat felfrissíthetjük közepesen tartós hajszínezőkkel. Ezek kíméletesebbek a hajszálakkal, ugyanakkor azonnal visszaadják a haj telt árnyalatát és egészségesebbnek tűnik a hajunk.

Forrás: Marie Claire Australia, fotó: Unsplash