Ha bűntudatod van, mert nyaralni mentél, ez a cikk neked szól

2023. július 11.
Lelkiismeret-furdalást ébreszt benned, ha arra gondolsz, nyaralni mész és nem dolgozol vagy távol leszel a szeretteidtől? Mutatjuk, mit tanácsolnak a pszichológusok, hogy megküzdj a rossz érzésekkel és bűntudattal.
Ha bűntudatod van, mert nyaralni mentél, ez a cikk neked szól
  • Pontosan tudod, hogy megérdemled a nyaralást végre, mégis bűntudatod van, amiért szabadságon leszel?
  • Az emberek közel fele küzd lelkiismeret-furdalással vagy bűntudattal, amiért kiveszi a szabadságát.
  • De sok embernek azért van bűntudata, mert esetleg idősebb családtagjait hagyja otthon, míg nyaralni megy.

Aggódhatunk, mi vár majd a munkahelyen, amikor visszajövünk a nyaralásról. De sokaknál az okoz lelkiismeret-furdalást, ha a családjuktól távol töltenek el néhány szabadnapot. A jelenség már-már általános. A Pew Kutatóközpont 2023 májusában készült közvéleménykutatása szerint az emberek közel fele – 49 százalék – bűntudatot érez, mert kiveszi a fizetett szabadságát. Vannak, akik amiatt érzik rosszul magukat, mert így a munkatársaiknak többet kell dolgozni, de sokan aggódnak, hogy emiatt elveszíthetik munkájukat.

Nem csak a munkahelytől való távolmaradás miatt van lelkiismeret-furdalása sok embernek. Aki idősebb családtagjáról vagy gyermekéről gondoskodik, gyakran miattuk érez bűntudatot, ha néhány napot távol tölt tőlük. 

Ez a bűntudat nagyon gyakran megakadályozza, hogy az emberek saját magukra is fordítsanak időt. Hogyan élvezhetnénk felhőtlenül egy vakációt, ha végig bűntudatunk van? A pszichológus segít.

1. Tervezzük meg előre a vakációt

„Már jó előre tervezzük meg a vakációt, így érzelmileg és logisztikailag is felkészülhetünk a szabadságunkra” – javasolta Israa Nasir pszichológus. Ha vannak terveink, úgy érezhetjük, a kezünkben van a dolgok irányítása és mindent el tudunk intézni az indulásig, amit kell. Ha amiatt van bűntudatunk, mert távol leszünk a munkahelyünktől, előre elvégezhetjük azokat a teendőket, amik miatt aggódunk. Ezzel csökkenhet a szorongásunk.

2. Koncentráljunk arra, miért van szüksége az egészségünknek a nyaralásra

A pihenés nagyon fontos, hogy produktívak maradjunk és megelőzzük a kiégést. Még ha bűntudatot is érzünk, mert elutazunk néhány napra, a szünet után felfrissülve és nyugodtabban térhetünk vissza a hétköznapokhoz. „Emlékeztessük magunkat a szabadság, nyaralás pozitív hatásaira. Tudatosítsuk, miért van szüksége erre az egészségünknek” – javasolta Colleen O’Grady pszichológus. 

3. Gondoljunk úgy a nyaralásra, mint a saját magunkkal való újrakapcsolódásra

Az emberek közel fele küzd lelkiismeret-furdalással vagy bűntudattal, amiért kiveszi a szabadságát.

Az emberek közel fele küzd lelkiismeret-furdalással vagy bűntudattal, amiért kiveszi a szabadságát

A nyaralással kapcsolatban hangsúlyozzuk magunknak, milyen jó alkalom, hogy ismét kapcsolódjunk önmagunkkal, átéljük és élvezzük az új élményeket. A munka és a rengeteg kötelezettség fontos része annak, akik vagyunk, de az örömteli, felszabadult kikapcsolódás legalább annyira mi vagyunk.

4. Osszuk le a teendőket

Amennyire csak lehet, osszuk szét a feladatokat a kollégák vagy a családtagok között. Higgyük el, az emberek szeretnének segíteni. És nemsokára mi lehetünk azok, akik átveszünk a másik embertől bizonyos teendőket, míg ő megy nyaralni.

5. Szabjunk határokat

Tudatosítsuk a munkatársakban, családtagokban, hogy mi most nyaralni megyünk, nem dolgozunk. Fontos, hogy ezt saját magunkban is tudatosítsuk! Ne hagyjuk, hogy mások vagy mi magunk megszegjék a nyaralásnál meghúzott határokat.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash