Makacs úszógumik: így szabadulhatunk meg tőlük!

2021. március 23.
A Szent Grált továbbra sem találták meg, ami egy csapásra eltüntetné a hasunkon fodrozódó hurkákat, és kockás hasizmunk sem lesz pár nap és néhány edzés után. Ám van olyan jól kiegyensúlyozott életmód- és diétás terv, amely közelebb vihet a lapos hashoz. Ráadásul ez nem is csak a szépségünk, még inkább az egészségünk miatt fontos!

Ha megkérdeznénk tíz embert, kilenc biztosan azt válaszolná, hogy a hasán találhatók a legmakacsabb zsírpárnák. Azért is nehéz az úszógumiktól megszabadulni, mert ez teljesen más típusú zsír, mint a testünk más pontjain felhalmozódó párnácskák. Egyrészt áll az összecsíphető, bőr alatti zsírból, illetve a belső szervek között felhalmozódó, azokat körülvevő, a hasfalon belül lerakódott zsírszövetből. Ez teszi különösen problémássá az egészségünk szempontjából is a hasi zsírt.

has-zsir-fogyas-eletmod

„Az egészséges mennyiségű zsír a hasunk belsejében fontos az egészségünk szempontjából. Ám ha túl sok halmozódik fel, az megváltoztathatja a szervek működését, illetve szív- és érrendszeri betegségeket okozhat” – magyarázta Maricris Lapaix tápanyagszakértő, személyi edző, hozzátéve, ezért is fontos, hogy elhízás esetén csökkentsük a hasunkon lévő zsírpárnákat. 

Eltűnhetnek egy hét alatt?

A divatos diéták gyakran sugallják azt, hogy már nagyon rövid idő alatt csökkenthetjük az úszógumikat. Ám ez nemcsak irreális elvárás, de egészségtelen is. Ha csak edzünk, erősödnek a hasizmaink (ami szintén nagyon fontos), ám a teljes testünket át kell alakítanunk ahhoz, és általánosságban fogynunk kell, hogy csökkenjen a hasunkon felhalmozódott zsír.

Nem tudjuk irányítani, honnan fogyunk, így a hasunkon is csak akkor csökken a zsír, ha az egész testünkön beindul a fogyás folyamata. „A legjobb módszer a hurkák csökkentésére, ha kombináljuk az aktív életstílust, a tápanyagban gazdag étrendet és csökkentjük a ránk nehezedő stresszt” – foglalta össze Lapaix.

A személyi edző külön kiemelte, hogy a drasztikus fogyókúrák több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Komoly az étkezési zavarok kialakulásának veszélye, ha ilyen diétába fogunk, így ha az életmódváltáson gondolkozunk és nagy munka áll előttünk, mindenképp kérjük ki orvos és dietetikus tanácsát.

Milyen ételek segíthetnek?

Ahhoz, hogy általánosságban csökkentsük a felhalmozódott zsír mennyiségét a testünkben, muszáj, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. „A transzzsírokban, finomított szénhidrátokban gazdag, feldolgozott élemiszerek, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, abszolút kerülendők” – mondta Lapaix. Tegyük tiltólistára tehát a cukros, édesítőszeres üdítőket, az alkoholt, finomított cukrot tartalmazó gabonapelyheket, kekszeket, péksüteményeket, a gyorséttermi ételeket, feldolgozott hústermékeket, így például a felvágottakat és az energiaszeleteket, müzliszeleteket is. 

Vannak viszont olyan ételek, amelyek kifejezetten segítenek, ha laposabb hasat szeretnénk. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek (sovány húsok, csirke, pulyka, a hüvelyes zöldségek, mint a bab, borsó, lencsefélék, a tojás, olajos magvak, halak), a rostban gazdag ételek (teljes kiőrlésű gabonafélék, zab, gyümölcsök és zöldségek) és a megfelelő mennyiségű víz ivása mind segíti az anyagcsere megfelelő működését.

„Sokkal fontosabb, hogy egy fenntartható és betartható étrendet állítsunk össze, amelyet életmódszerűen követünk, mint hogy gyors megoldásokban gondolkodjunk. Csak ez az út vezet tartós súlyvesztéshez, és így kerülhető el a jojóeffektus” – mondta a személyi edző.

Milyen gyakorlatok teszik laposabbá a hasat?

„Nem irányíthatjuk, honnan fogyunk. A célzott fogyás nem létezik” – szögezte le ismét Lapix. Például az alhas izmait megmozgató gyakorlatok önmagukban nem tüntetik el a hurkákat a hasunkról. „Gyakori, hogy bizonyos edzésprogramokat úgy hirdetnek, hogy a test egy bizonyos területét célozzák. De ez sajnos illúzió, nem választhatjuk ki, honnan használja fel a szervezetünk a felhalmozódott zsírt először” – hangsúlyozta a személyi edző.

A különböző edzések különböző módon hatnak, így célszerű kombinálni ezeket. Például a súlyzós edzés az izmok fejlesztésére fókuszál, míg az aerobic kardioedzés – a futáshoz vagy az ugrókötélhez hasonlóan. Előbbi azért fontos, mert az izomtömeg növelése önmagában segít, hogy a mindennapi tevékenységek során több kalóriát használjon fel a szervezetünk, hiszen az izomnak nagyobb az energiaigénye, mint a zsírnak. 

Az olyan gyakorlatok pedig, amelyek az egész testet megmozgatva emelik a pulzusszámot, még erőteljesebb munkára fogják az izmokat, amelyeknek így még több energiára lesz szüksége, amelyet a felhalmozódott zsírból szereznek. Érdemes például az alábbi gyakorlatokat beépíteni a mindennapi edzésrutinunkba, mert különösen hatékonyak a hasi zsír eltüntetésére:

  • guggolás súlyok fej fölé emelésével
  • kúszás oldalra
  • négyütemű fekvőtámasz
  • húzódzkodás
  • kitörésből térdfelhúzás

Ne legyünk azonban türelmetlenek. Az eredmények valószínűleg nem jönnek azonnal, fontos, hogy kitartóan végezzük az edzéstervünket és figyeljünk a táplálkozásunkra. „Nem túl célravezető, ha hosszú kihagyás és lazsálás után azonnal intenzív edzésbe fogunk. Nagyon fontos a fokozatosság, hogy elkerüljük a sérüléseket” – figyelmeztetett a személyi edző.

Milyen gyorsan tüntethető el a hasi zsír?

„Az egészséges fogyás heti fél-egy kilogramm” – mondta Lapaix. Egy 2019-es kutatás szerint a teljes testsúlyunk 6-7 százalékának elvesztése csökkenti mind a bőr alatti, mind a szövetek között felhalmozódott hasi zsírt. Ez azt jelenti, hogy ha 80 kilogrammot nyomunk, körülbelül 6-12 hét szükséges ahhoz, hogy a testsúlyunk annyi százalékát elveszítsük (ha szükséges), hogy csökkenjenek az úszógumik is.

Számos tényező befolyásolja azonban, milyen könnyen fogyunk a hasunkról. „A testalkat, életkor, nem, a súlyfelesleg mértéke, izomtömeg és testzsír aránya, hogy csak néhányat említsünk. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy kialakítsuk a megfelelő és célravezető étrendet, edzéstervet” – mondta a személyi edző.

Sokat tehetünk azonban az egészséges étrend eléréséért és megtartásáért, így a hasunkon felhalmozódott zsír csökkentéséért az alábbi módszerekkel is.

  • időszakos böjtölés
  • naplóvezetés az étkezésünkről
  • rendszeres reggelizés
  • elegendő alvás

A szakemberek szerint a stressz minimalizálása is nagyon fontos az életünkben, mivel az állandó feszültség a testnek azt az üzenetet küldi, hogy tartalékolja zsír formájában az energiát. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy ha megszabadulunk valamilyen krónikus stresszforrástól, egy rossz párkapcsolattól, munkahelytől, automatikusan beindul a fogyás. Emellett az olyan káros szenvedélyekről való leszokás, mint a dohányzás és alkohol, szintén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy laposabb és simább legyen a hasunk.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images