Meglepő: ez a legmocskosabb rész a konyhádban a tudomány szerint

2023. augusztus 03.
Azt tudjuk, hogy a konyha a fürdőszobához hasonlóan a kórokozók egyik kedvenc helye a lakásban, de fogadjunk, hogy nem tudtad, hol tanyáznak legszívesebben.

Azon valószínűleg senki nem lepődik meg, hogy az egyszerre vizes és élelmiszerrel teli konyha a lakás egyik „legmocskosabb” pontja tud lenni. De vajon pontosan mi a legkritikusabb részlet a konyhánkban? Korábban sokat lehetett olvasni a nem megfelelően tisztított, illetve nem elég gyakran cserélt konyharuhákon és mosogatószivacsokon megtelepedő kórokozók félelmetes mennyiségéről, és persze az ételmaradékban ázó tányérok is erős versenyzők. A fakanalak is sok mindent magukba szívhatnak, de persze az asztalon hagyott gyümölcs sem éppen steril terület.

A legfőbb ludas azonban – talán meglepő módon – nincsen a fentiek között. Egy, az amerikai Mezőgazdasági Hivatal által megjelent kutatás, amit a Journal of Food Protection szaklapban publikáltak, azt találta, hogy a legnagyobb átfertőződési veszély az ételek előkészítése során van jelen: egy 371 résztvevővel bonyolított kísérletben a kutatók egy ártalmatlan bakteriofágot injektáltak nyers pulykafasírtba, majd megfigyelték, hova jut el a hamburgerkészítés során. Megfigyelték, hogy a legtöbben a hús megfogása után más konyhai eszközöket is megfognak, így a bakteriofág a konyhapultra és más konyhai felületekre is átkerült. De míg ezeken a területeken csupán 20 százalékos volt az átfertőződés, a fűszertartóknál ez az arány már 48 százalékra kúszott.

A kutatásból kiderült, hogy a fűszertartók még a vágódeszkáknál, a hűtőajtónál és a szemetesfedőknél is mocskosabbnak bizonyultak! Ez valószínűleg azért lehet, mert a fűszereket általában a legritkább esetben jut csak eszünkbe megtisztítani, miközben a legtöbben viszonylag gyakran használjuk őket. 

A legfőbb tanulság tehát, hogy ha élelmiszerrel dolgozunk, mossunk gyakran kezet munka közben, és persze időről időre azért töröljük át a fűszertartóinkat is!

Forrás: MentalFloss Fotó: Getty Images