„Csak hidd el, és menni fog” – mi az igazság a népszerű szlogen mögött?

2023. augusztus 04.
Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus „Népszerű szlogenek – vajon tényleg igazak?” címmel indít sorozatot. Csupa olyan menő szlogennel és idézettel foglalkozik majd, amelyek manapság rendkívül népszerűek, sokan posztolják, mondják, vallják őket, de a való életben történő megvalósításuk már gyakran problémákba ütközik.

„Higgy magadban!”

Jól hangzik, nem? Valamiben mégis csak hinni kell, mert az erőt ad az élethez, hát akkor miért ne higgy saját magadban? Csak hidd el, hogy képes vagy rá, hidd el, hogy sikerülni fog, és akkor valóban úgy is lesz! Valóban ilyen egyszerű lenne?

Hát… nyilván nem csak ennyiből áll a dolog. A hit mellett rengeteg tettre és erőfeszítésre is szükség van a sikerhez. Ezt azok sem tagadják, akik azt vallják, hogy higgy magadban. Akkor hol van itt a bibi?

Ott, hogy nagyon sokszor egy realitáson alapuló belső ellenállásba ütközik az, hogy elhidd, hogy te ezt meg tudod csinálni. Miért? Mert maga a célkitűzés nem reális. Ilyenkor az ellenállás nem pusztán félelmeken alapszik, hanem a realitás érzékelésén. És ha ez a „higgy magadban!” biztatás átlépi a realitásérzék határát és egy irreális cél felé terel, akkor bizony a legtöbbször többet árt, mint használ.

Például tegyük fel, hogy két hét múlva le akarod futni a maratont. Most viszont nem tudsz többet futni 500 méternél. Reálisan nézve tehát képtelenség, amire vállalkozol. Irreális a célkitűzés. És ezen nem segít az sem, ha nagyon erősen hiszel abban, hogy meg tudod csinálni. Ide nem hit kell, hanem egy reális célkitűzés, és kőkemény edzés. Ha pl. csak jövőre akarod lefutni a maratont, az már egy sokkal reálisabb cél, mert addig van elég időd felkészülni rá. A sikerhez több összetevő is kell, és a hit önmagadban csak egy összetevő a sok közül.

Nézzünk egy másik példát. Tegyük fel, hogy az az álmod, hogy híres énekes akarsz lenni, és jelentkezel egy tehetségkutató műsorba. Ide vajon elég lesz az, ha hiszel önmagadban? Sokak szerint igen. Valójában azonban ehhez is rengeteg munka kell, gyakorlás, alázat, és némi tehetség sem árt. A „higgy magadban!” természetesen adhat egy önbizalomlöketet ahhoz, hogy ne veszítsd el a lelkesedésedet útközben, és kitartóan dolgozz a célodért. De önmagában csak ebben hinni nem elég.

Mire jó mégis ez a szlogen? Arra, hogy ha nem a realitásérzéked, hanem csupán a félelmeid tartanak vissza valamitől, akkor azon túllendítsenek. Igen, iratkozz be arra a képzésre, amire annyira vágysz! Alaposan tanuld meg az anyagot és bátran menj el vizsgázni belőle! Próbáld ki azt az újfajta tevékenységet! Menj el arra a táncórára! Mosolyogj rá arra a helyes illetőre! Lépj be abba a közösségbe, ahol most még nem ismersz senkit! Szólalj meg azon az idegen nyelven, amit már olyan régóta tanulsz! Mutasd meg magad! Csak bátran!

Sőt, akár nevezz be arra a futóversenyre, vagy jelentkezz arra a tehetségkutatóra is! De ne azért, hogy megnyerd a versenyt, hanem azért, hogy legyőzd a félelmeidet, és hogy élvezd magát a tevékenységet.

Önmagunk legyőzése a legnagyobb győzelem. És pontosan erre biztat a „higgy magadban!” szlogen is. EZT ugyanis biztosan meg tudod csinálni.

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus), Fotó: Getty Images

A teljes cikket keresd Anikó oldalán!