Ezért fontos, hogy komolyan vegyük a szorulást egy friss kutatás szerint

2023. augusztus 18.
A krónikus székrekedés komoly problémákat okozhat az emésztőrendszeren túl is. Egy friss kutatás szerint jelentősen növelheti a demencia kialakulásának kockázatát is.
Krónikus székrekedés demencia
  • A székrekedés és a széklettel kapcsolatos problémák még mindig tabutémának számítanak.
  • A krónikus székrekedés növelheti a demencia kialakulásának kockázatát is egy friss kutatás szerint.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az emberek 16 százaléka küzd krónikus szorulással.

Krónikus székrekedésről akkor beszélhetünk, ha valaki csak 3-szor, vagy annál kevesebbszer kakil egy héten, illetve ha van ugyan széklete, de az kemény, száraz és darabos. Magyarországon nagyjából 900 ezer ember küzd krónikus szorulással

Bár úgy tűnhet, hogy semmi összefüggés nincs a béltraktus és a szellemi képességek között, a legfrissebb kutatások szerint nagyobb hatása van a demencia kialakulására a bélflóránknak, mint azt eddig gondoltuk. 

A krónikus székrekedés – azaz a heti három vagy annál kevesebb széklet – 73 százalékkal növeli a demencia kialakulásának kockázatát. 

Hogyan függ össze a székrekedés és a demencia?

„A testünk egyetlen, összefüggő rendszer – mondta Dr. Heather M. Snyder, a kutatás szerzője. – Ha a rendszer egyik része nem működik jól, az kihat a többire is.” A tudósok közel 13 ezer embert vontak be a 2012 és 2018 között folytatott követéses vizsgálatukba. 

Az adatokból kirajzolódott, hogy akik szorulással küzdöttek, azoknál gyakoribb volt a demencia, mint azoknál, akiknek rendszeresen, naponta volt a székletük. 

Ugyanakkor az is kiderült, hogy akiknek kettőnél többször volt egy nap széklete, azoknál is magasabb volt a szellemi képességek korai hanyatlásának esélye. 

A bélflóra egészsége - és a széklet rendszeressége - nagyban összefügg a demencia kialakulásának kockázatával

A bélflóra egészsége – és a széklet rendszeressége – nagyban összefügg a demencia kialakulásának kockázatával#image_title

A jó bélbaktériumok hatása

Mindez a bélflórával lehet összefüggésben. Akiknek kiegyensúlyozott, jó baktériumokban gazdag a bélflórája, rendszeresebb a széklete, ráadásul a szellemi képességeik is kisebb eséllyel indulnak hanyatlásnak.

A szakemberek három dolgot javasolnak a rendszeres, egészséges széklet kialakításához és a székrekedés megelőzéséhez:

  • igyunk több vizet,
  • mozogjunk, legalább 15 percet sétáljunk naponta,
  • fogyasszunk több rostot (az ajánlott napi rostbevitel mennyisége 25 gramm nőknél, 31 gramm férfiaknál).

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash