Ezzel a trükkel oldja meg a nyaralás alatti szorulást a gasztroenterológus

2023. június 26.
A szakembernek is meggyűlik a baja a nyaralás alatti szorulással. Elárulta, milyen praktikákhoz folyamodik, hogy megoldódjon a nagy gondja.
Ezzel a trükkel oldja meg a nyaralás alatti szorulást a gasztroenterológus
  • Van néhány olyan szokás és trükk, amivel akkor is tudunk kakilni, ha nem otthon vagyunk. 
  • Szinte mindenki megtapasztalja élete során legalább egyszer a nyaralás alatti szorulást.
  • Puffadás, hasi görcsök és akármennyire is akarunk, nem tudunk kakilni – ez mind a nyaralás alatti szorulás tünete.

Nagyon gyakori az utazás vagy nyaralás alatti szorulás. Az emberek 40 százaléka megtapasztalja, amikor útra kel. 

A nyaralás alatti szorulás leggyakoribb oka, hogy kiesünk a napi rutinból, ami normál esetben biztosítja a rendszeres bélmozgást. Amikor utazunk, ráadásul sokat ülünk és keveset mozgunk, máshogy eszünk, iszunk és alszunk. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy nem tudjuk elvégezni a nagy dolgunkat. 

Dr. Neena Mohan, a philadelphiai Temple Egyetemi Kórház gasztroenterológusa elárulta, ő milyen trükkökhöz folyamodik, hogy elkerülje a nyaralás alatti székrekedést.

1. Amennyire lehet, tartsuk a normál napi rutint

Ha egy hosszú repülő- vagy autóút megzavarja a napi rutinunkat, az emésztőrendszer kizuhan az egyensúlyából. A kevés mozgás miatt renyhébb a bélmozgás, ezért nem tudunk vécére menni. 

A szakember ezért azt javasolja, amennyire lehet őrizzük meg a napi rendszerünket, így csökkenthetjük a székrekedés kialakulásának esélyét nyaralás alatt.

2. Igyunk elegendő vizet

Nem csak a székrekedést segít megelőzni, ha elegendő vizet fogyasztunk az utazás alatt is. Az aranyér kialakulásának esélyét is csökkenti, ami a székrekedés miatti erőlködés miatt könnyen előfordul ilyenkor.

3. Fogyasszunk minél több rostot

Rostban gazdag ételeket együnk a nyaralás alatt, hogy megelőzzük a szorulást

Rostban gazdag ételeket együnk a nyaralás alatt, hogy megelőzzük a szorulást

A nyaralás alatti székrekedést megelőzhetjük, ha a sok víz mellett rostban gazdag ételeket eszünk. Különösen az alma, narancs, leveles zöldek és brokkoli segíti elő a rendszeres székelést.

4. Legyünk aktívak

Minél többet mozgunk, a beleink is annál aktívabbak maradnak. Séta, túrázás, úszás nagy segítségünkre lehet a nyaralás alatti szorulás ellen.

5. Aludjunk eleget

Nagyon fontos az elegendő alvás. A cirkadián ritmus felborulása is oda vezethet, hogy szorulásunk lesz a nyaralás alatt. A kutatások szerint az alváshiány növelheti a gyulladások kialakulását a szervezetben, ami szintén kedvez a szorulásnak.

Az utazás alatti szorulás nagyon kellemetlen, és lehetnek még kellemetlenebb következményei (például az aranyér). Mikor visszatértünk a megszokott hétköznapokhoz, a legtöbb esetben a szorulás is elmúlik. De még jobb megelőzni.

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash