„Sírva fakadtam, amikor megtudtam, hogy az exemnek gyereke lesz, pedig férjnél vagyok én is”

2023. szeptember 12.
Vajon mit jelent, ha ilyen heves érzelmeket vált ki belőlünk az expárunk családalapítása? Lehet, hogy még mindig szerelmesek vagyunk belé, holott nekünk is más a férjünk már? A pszichológus elmagyarázza, mi állhat a kavargó érzések hátterében.
Mit jelenthet, ha sírva fakadt, amikor megtudta, hogy a volt párjának gyermeke születik?
  • Egy harmincas éveiben járó nő tette fel a kérdést a pszichológusnak.
  • Mit jelenthet, ha sírva fakadt, amikor megtudta, hogy a volt párjának gyermeke születik?
  • A kavargó érzések akkor is heves reakciókat válthatnak ki, ha már nem vagyunk szerelmesek a másikba.

„Hat éve vagyok házas. Boldogok vagyunk, jó munkám van és jó fej barátaim. De történt valami, ami miatt most minden megkérdőjeleződött bennem, amit eddig gondoltam az életemről – kezdte vallomását a 35 éves nő.

Az Instagramot görgettem, amikor megláttam egy újszülött képét. A volt párom rakta fel, akiről már évek óta nem hallottam. Gyereke született. Ahogy ez belém hasított, azonnal elsírtam magam. Mit jelent ez? Aggódom, hogy még mindig szerelmes vagyok belé, pedig már sok éve szakítottunk. Nem tudok a férjem szemébe nézni. Mi történik velem?”

A közösségi oldalakkal csak a baj van?

Amióta életünk egy részét áttettük az online térbe és a közösségi oldalakra, a telefonok képesek másodpercek alatt megváltoztatni az életünket. Természetesen akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá. „Ebben az esetben mintha időgépbe került volna az aggódó feleség – mondta a pszichológus. – Ebben a másik életben még nem történt meg a szakítás a volt párjával, nem találkozott a férjével, nem házasodtak össze és nem lépett át vele a felnőttkorba. Ehelyett maradt, és úgy érzi, ez a hurkás, kacagó kisbaba az Instagramon az övé.”

A könnyek nem szerelmet jelentenek az exszel

A szakember hangsúlyozta: az, hogy sírva fakadt a volt párja gyerekének láttán, nem jelenti azt, hogy még mindig szerelmes belé. „Ez inkább azt jelenti, hogy az érzelmei beértek, aggódik a saját jövője miatt és gyászolja azt az életet, amit nem élt meg végül – mondta a pszichológus. – Amikor erre gondol, érezheti úgy, mintha forogna a világ.”

A döntéseink, a nehézségek az úton, a felégetett hidak és az emberek, akiket valaha ismertünk és szerettünk, mind a múlté. Amikor a telefonunkon a múltunkhoz tartozó emberekhez görgetünk, általában a nosztalgia az, ami előhozza ezeket az erős érzelmeket, amik miatt még sírva is fakadunk. „Általában akkor történik ilyen velünk, ha megérezzük egy bizonyos parfüm illatát vagy egy olyan helyre megyünk, ahol voltak közös élményeink, esetleg a semmiből kapunk egy üzenetet – magyarázta a pszichológus. – Ez csodás élmény is lehet, mint egy álom, ami a fantázia világába visz.”

Például ha egy idegen városban barangolunk, és egyszer csak belebotlunk a volt párunkba. Az mindent elsöprő, katartikus érzés lehet. Vagy, mint a kisbaba képét meglátó nő esetében, enyhe féltékenység vagy megbánás kúszhat be az agyunkba.

Attól, hogy a volt párja gyermekének fotója láttán sírva fakad valaki, nem jelenti azt a pszichológus szerint, hogy szerelmes belé még mindig

Attól, hogy a volt párja gyermekének fotója láttán sírva fakad valaki, nem jelenti azt a pszichológus szerint, hogy szerelmes belé még mindig

Mi lett volna, ha…?

„Normális azon elméláznunk, mi lett volna, ha az életünk más irányba halad – mondta a szakember. – Sőt, szerintem ez még egészséges is. Ezek a kapcsolatok és érzések bennünk maradnak, bizonyítva, hogy ezek az emberek valaha sokat jelentettek nekünk, még ha azt is gondoljuk ma már, hogy az exünk nem is túl jó fej. Volt idő, amikor nem akartunk mást, csak hozzábújni és beszélgetni vele.”

Gyász és veszteség

Egy ilyen kép akár a gyász, veszteség érzését is előhozhatja bennünk. Akaratlanul is arra gondolhatunk, hogy a mi gyerekünk is lehetett volna, aki a képen van. „Azt gondolom, segíthet túljutni ezeken a gondolatokon, ha beszélünk valakivel ilyenkor. Egy baráttal például. Nem biztos, hogy a férjünk lenne erre a megfelelő ember, bármilyen türelmes és megértő is. Nem lehet elvárni, hogy ő segítsen át egy elképzelt család nem létezése miatti gyászon – mutatott rá a szakember. 

Talán gyereket akarunk

A szakember szerint a testünk fura dolgokra képes. A gyerekvállalás amúgy is összetett kérdés, így érdemes elgondolkodnunk, vajon nem azt akarja-e üzenni a saját testünk, hogy szeretnénk mi is egy babát. „Ezt viszont mindenképp a férjünkkel kell megbeszélnünk” – jelentette ki a pszichológus. 

De mindenekelőtt el kell fogadnunk a korábbi döntéseinket, magunkban a legjobbakat kívánni a volt párunknak és megnézni a csodás életünket, örülni azoknak a döntéseknek, amik ide vezettek. Többek között például annak is, hogy annak idején szakítottunk az exünkkel.

Forrás: British Vogue, fotó: Unsplash