Te ki tudod törölni helyesen a feneked?

2023. szeptember 13.
Valószínűleg azt hiszed, jó a fenéktörlési technikád, a proktológus szerint viszont ez az esetek többségében hatalmas tévedés. Mutatjuk, mit mond a szakember, hogyan kell jól csinálni!
Fenéktörlés helyes technikája kakilás után
  • Nagyon fontos egészségügyi kérdés, jól törli-e az ember a fenekét.
  • A legbiztosabb módszer az, ha bidét használunk, ám még ezt is lehet rosszul használni.
  • A végén ne felejtsünk el kezet mosni!

Azért nagyon fontos, hogy megfelelő technikával töröljük ki a fenekünket kakilás után, mert ha nem így történik, azzal húgyúti fertőzést és kellemetlen érzeteket okozhatunk saját magunknak végbéltájon. De hogyan kell jól kitörölni a fenekünket? Az orvos elmondta.

Így töröld helyesen a feneked

Valószínűleg ezerszer hallottuk kiskorunk óta, de sosem árt elismételni: „elölről hátrafelé töröljük a fenekünket”, mondta Dr. Jennifer Wider nőgyógyász. Ez azért fontos, mert így a székletben található baktériumokat távolítjuk a hüvelynyílástól, nem beletöröljük. Így elkerülhetjük a húgyúti és hüvelyi fertőzéseket.

Dr. David Kaufman urológus elmondta, lépésről lépésre hogyan kell helyesen kitörölnünk kakilás után a fenekünket:

  1. Egy nagyobb adag papírral elölről hátrafelé töröljünk.
  2. Ha a székletünk nagyon lágy volt és nem tudjuk papírral eltávolítani, kézi zuhannyal mossuk le a végbéltájékot. Ezt kiválthatja a bidé használata.
  3. Ne felejtsük el megmosni a kezünket!

Hogyan mossuk ki a fenekünket?

Bidére vagy zuhanyra lehet szükségünk, ha a papír már nem elég a fenekünk megtisztítására

Bidére vagy zuhanyra lehet szükségünk, ha a papír már nem elég a fenekünk megtisztítására

Nem csak székelés után, általában fürdés közben is fontos, hogy helyesen mossuk ki a fenekünket. „A végbéltájékot langyos vízzel és szappannal elég tisztítani – magyarázta az urológus. – Ez egy nagyon érzékeny terület, minél kímélőbb lemosót használunk, annál jobb.”

A nagyon erős vízsugárral is óvatosnak kell lennünk, mivel ezzel szétverethetjük a székletmaradékkal a kórokozókat az egész altájunkon. 

Van értelme a nedves törlőkendőnek?

Attól függ. A szakemberek szerint nem feltétlenül szükséges, de van olyan helyzet, amikor jól jöhet. Ha viszketéssel, irritációval küzdünk a végbéltájon, kakilás után érdemes lehet illatmentes nedves törlővel is áttörölni a fenekünket, nem csak papírral. Ugyanakkor az illatosított változatok erősíthetik az irritációt. 

A nedves törlőkendő még akkor tehet jó szolgálatot, ha nem otthon vagyunk, és nagyobb takarításra van szükségünk a hátsónkon, mint amivel a papír elbír. 

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash