Mikor volt utoljára izomláz a fenekedben? Ez a két gyakorlat garantáltan emlékeztet majd!

2023. szeptember 15.
Azért nagyon hasznos a német edző által bemutatott két mozdulat, mert nem csak a fenék- és csípőizmokat erősíti, de a derékfájást is elfelejthetjük, ha rendszeresen végezzük őket.
Fenék csípő izom gyakorlat
  • Nagyon izgalmas csavart vitt az egyszerű térdelőtámaszba a német edző.
  • A két gyakorlat roppant hatásos a csípő- és fenékizmok erősítésére, a derékfájás megszüntetésére.
  • Hetente három-négy alkalommal elegendő gyakorolni a két mozdulatot.

Bár sokan nem tudják, de a derékfájás nagyban összefügg a csípő mozgékonyságával. A sok ülés és mozgásszegény életmód hozzájárul, hogy a csípőizmok megrövidülnek, elvesztik erejüket, így a gerinc alsó szakaszára sokkal nagyobb nyomás nehezedik. 

A német edző a közösségi oldalára töltötte fel azt a két gyakorlatot, ami segít a csípő- és fenékizmok erősítésében, a csípőízület mozgékonyságának javításában, ezek által a derék- és hátfájás megelőzésében, megszüntetésében.

Állítsuk helyre a csípő rugalmasságát

Az első gyakorlat bár látszólag könnyű, ha elvégezzük, érezzük majd, hogy azért nagy kihívást jelent. Különösen akkor, ha sokat ülünk és nem nyújtjuk a csípő körüli izmokat rendszeresen és a mozgásszegény életmód hatására a csípőnk elvesztette mozgékonyságát.

@coachgreen

Schmerzen im unteren Rücken? #rückenschmerzen #wirbelsäule #rückenentlasten #rückenschmerzenlindern #untererrücken #fyp #fürdich

♬ derniere danse – EX7STENCE™

A gyakorlat az alábbi lépésekből áll:

  1. Helyezkedjünk el a padlón ülve, a karokon támaszkodjunk a hátunk mögött vállszélességben, a lábak csípőszéles terpeszben, felhúzott térdekkel.
  2. Kilégzésre döntsük jobbra a lábunkat úgy, hogy a törzsünk egy helyben marad. A térdünk oldalát próbáljuk a talajhoz érinteni.
  3. Belégzésre emeljük vissza a térdeket.
  4. Kilégzésre bal oldalra döntsük a lábakat.

Ez számít egy sorozatnak, ebből végezzünk először ötöt, majd emelhetjük tízre a számot, ha már bírjuk. Számítsunk rá, hogy amíg a csípőízület nem nyerte vissza rugalmasságát, a térdünket nem tudjuk egészen a talajig engedni. Ez ne vegye el a kedvünket, tekintsünk rá úgy, mint egy jó kihívásra! Minél rendszeresebben gyakorlunk, annál lejjebb ér majd a térdünk.

A fenékizomban érezhetjük a trükkös térdelőtámasz hatását

A térdelőtámasz nagyon hatásos gerinclazító gyakorlatokhoz, például a cicahátazáshoz. Ezúttal azonban az edző kis csavart vitt a gyakorlatba. Nem a homorítás-domborítás lesz a feladat, hanem a lábunk felemelése és leengedése. 

  1. Helyezkedjünk el térdelőtámaszban, a lábak csípőszéles távolságra egymástól, a lábszárak párhuzamosak, a comb merőleges a lábszárra. Karok vállszélességben, kezek előre néznek, könyök egyenes, pontosan a váll alatt.
  2. Az egyik térdünk alatt helyezzünk el egy vastagabb párnát vagy jógatéglát. Kreatívan helyettesíthetjük azzal, amit otthon találunk. 
  3. A talajon lévő lábszárunkat emeljük el belégzésre úgy a talajtól, hogy egy vonalba kerüljön a magasabban támaszkodó lábbal. A lábszár maradjon vízszintes, a comb függőleges.
  4. Kilégzésre engedjük vissza a lábat.
  5. Ismételjük mindkét oldalra először ötször, majd ha már jobban megy, tízszer.

Az első mozdulatoknál azt érezhetjük, hogy keressük azokat az izmokat, amiket használnunk kell ahhoz, hogy megemeljük a lábat. Nagyon izgalmas kísérlet a testtudatunk fejlesztésére mindamellett, hogy másnap garantáltan izomlázunk lesz a fenekünkben és csípőnkben.

Fotó: Getty Images