Ilyet se láttunk még: az apró lakásban több a lépcső, mint a hasznos tér

2023. szeptember 15.
A TikTokon mutatta meg egy japán influenszer azt az aprócska oszakai lakást, amit igazi kihívás lehet berendezni. Több a lépcső ugyanis benne, mint a lakótér.
Oszaka kis lakás lépcsők
  • Japán mindig is híres volt a fura megoldásairól.
  • A japán nagyvárosokban egészen apró lakásokat is találunk, mivel rengeteg ember zsúfolódik össze relatíve kis területen.
  • Az oszakai lakásban alig fér el hasznos tér a lépcsőktől.

Norm Nakamura mutatta be a TikTokra feltöltött videójában azt az apró lakást, ami valószínűleg minden olyan ember rémálma, aki utál lépcsőzni. Az utazási influenszer azonban direkt választotta ezt a kis lakást, míg Oszakában szállt meg, hogy bemutathassa, milyen izgalmas belülről.

Kívülről még átlagos lakásnak tűnik

@japangazer

Inside Osaka’s WEIRDEST Tiny Apartment 1

♬ original sound – Japan Gazer

A videón látszik, hogy az oszakai lakás kívülről teljesen átlagos helynek tűnik. Azonban ha belépünk, szembetaláljuk magunkat a nagyon furcsa alaprajzzal és labirintushoz hasonlító belső térrel. Az aprócska lakás ugyanis tele van lépcsőkkel.

Miután keresztül léptünk a zsebkendőnyi előszobán, máris egy lépcsősor következik. Minden egyes szobához újabb lépcsőkön juthatunk csak fel vagy le. A nappali 3,9 négyzetméter csupán, ám ahhoz, hogy elérjük, egy lépcsősorral feljebb kell mennünk.

Mindenhova lépcsőzni kell az apró lakásban

Innen megint lépcsőznünk kell a hálóba, amiben Nakamura le is feküdt, hogy megnézze, elférne-e kinyújtózva. Ahogy a videón is látjuk: nem fért el. Csak egy keskeny folyosó maradt az ágy és a lépcső között. Ha álmunkban legurulunk az ágyról, biztosan megnyomja az oldalunkat a lépcsőfok.

A konyhába a nappali mögött juthatunk le, újabb lépcsőkön. Ahogy a korábbi helyiségek, ez is nagyon funkcionális. Csak egy aprócska hűtő, mosogató, melegítőlap és egy mini ebédlőasztal fér el benne. A legkülönlegesebb benne mégis a csapóajtó, ami a tároló felé nyílik. Egy másik videó mutatja meg, hogyan rakhatjuk el itt azokat a zöldségeket és más élelmiszereket, amik nem igényelnek hűtést:

@japangazer

Inside Osaka’s WEIRDEST Tiny Apartment 2

♬ original sound – Japan Gazer

A fürdőbe is lépcső vezet az oszakai lakásban

Azon már meg sem lepődünk, hogy a fürdőbe is lépcsőn lehet lejutni. Nagyjából akkora az egész helyiség, mint egy repülőgép mosdója. Picike zuhanyzó van csak benne, de egy magasabb embernek valószínűleg roppant kényelmetlen, ahogy a vécé is. Nakamura meg is mutatja, hogy még akkor is eléri a lába az ajtót, ha felhúzza a térdét.

Mennyibe kerül egy ilyen apró lakás?

Az egész lakás csupán 16 négyzetméter. Ez sokkal kevesebbnek érződik, mivel a hasznos térből nagyon sokat levesznek a lépcsők. Ezek maguk is nagyon szűkek, a fokok pedig keskenyek, így nem árt az óvatosság, amikor lépdelünk rajta. 

Oszaka belvárosa csak egy ugrás a lakástól gyalog, így nem meglepő, hogy akármilyen kicsi lakás, mégis mindig van bérlője. Ráadásul ha a budapesti belvárosi lakásárakkal hasonlítjuk össze, még akkor sem túl drága. 72 ezer forint egy hónapra ez a lépcsőben igen gazdag apró lakás.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash