6 hely a lakásban, ahova sosem akasztottál még képet

2023. február 04.
Amikor egy képet akarunk felakasztani a lakásunkban, automatikusan a fal jut eszünkbe. Senki se értse félre, ezzel nincs semmi baj. Ám ha már unjuk a szokványos lakásdekorációt, ideje kicsit más szemmel körülnézni otthonunkban. Hamar találhatunk olyan helyeket, ahol a képek még jobban mutatnak, és még fal sem kell hozzá.
Mutatunk 6 olyan ötletet, ami valószínűleg még nem jutott eszünkbe a faliképekkel kapcsolatban.
  • Gondoltunk már rá, hogy a hűtőszekrényre akasszunk fel képet?
  • A lakásdekorációban az a jó, ha szabadon engedjük a kreativitásunkat. És ez a képek elhelyezésére is vonatkozik.
  • Mutatunk 6 olyan ötletet, ami valószínűleg még nem jutott eszünkbe a faliképekkel kapcsolatban.

Klasszikus módon a falra akasztjuk a képet. Szépen, akkurátusan kimérjük, hol helyezzük el a műalkotást, vízszintezzük, fúrunk, tiplizünk. Nem kell azonban ragaszkodnunk a megszokott lakásdekorációhoz, szinte bárhova elhelyezhetünk a lakásban képeket. És jobban mutatnak, mint egy fehér fal közepén.

Akasszunk képet egy ablak közepére

Akasszunk képet egy ablak közepére

Akasszunk képet egy ablak közepére

Nézzünk kicsit más szemmel az ablakainkra. Van, amelyikből remek kilátás nyílik egy kertre, parkra vagy az égre, ám akad olyan is, ahonnan semmi különös nem látszik. Vagy épp pont lenne mit eltakarni. Erre lehet különösen jó és eredeti módszer, ha egy képet akasztunk az ablakszem közepére. A lényeg, hogy ne romboljuk le a szép kilátást, és ne olyan ablakba akasszuk, ahonnan a természetes napfény a helyiségbe áradhat.

Ablak alá is akaszthatunk műalkotásokat

Ablak alá is akaszthatunk műalkotásokat

Ablak alá is akaszthatunk műalkotásokat

A lakásdekoráció egyik szabálya, hogy a képeket szemmagasságba akasszuk a falra. Mint minden szabályt, ezt is nyugodtan megszeghetjük a kreativitás nevében. Különösen akkor, ha az ablakunk nem szokásos méretű vagy formájú. Higgyük el, hogy amint belép valaki a helyiségbe, azonnal a cseppet sem szokványos helyre téved majd a tekintete. 

Az ajtónyílás fölé vagy köré

Ha az ajtónyílás fölé akasztunk képet, sokat változtathatunk a helyiség perspektíváján. Egyszerűen nagyobbnak tűnik majd a belmagasság, ezért különösen az alacsonyabb falmagasságú lakásokban lehet hasznos ez a lakásdekorációs módszer. 

Ajtónyílás köré akasztva elválasztják a teret a képek

Ajtónyílás köré akasztva elválasztják a teret a képek

Az egész ajtónyílást körbe rakhatjuk képekkel. Ez segíthet, hogy a loft vagy egy légterű lakásokban megteremtsük a különböző funkciójú terek elválasztását. A lényeg ebben az esetben, hogy az ajtó köré akasztott képek lehetőleg egy méretűek – de nem feltétlenül egyforma alakúak – legyenek. 

Rétegezzük a képeket

Alternatív megoldás a galéria falra, ha a műalkotásokat egymást fedve akasztjuk fel.

Alternatív megoldás a galéria falra, ha a műalkotásokat egymást fedve akasztjuk fel.

Alternatív megoldás a galéria falra, ha a műalkotásokat egymást fedve akasztjuk fel. De egészen odáig elmehetünk, hogy ténylegesen egymás fölé illesztjük a képeket. A lényeg, hogy a kisebb keret mindig felülre kerüljön. 

Tükörre is akaszthatunk képet

Tükörre is akaszthatunk képet

Tükörre is akaszthatunk képet

Nem mindenki érzi kényelmesen magát, ha egy helyiségben a padlótól a plafonig tükör borítja a falat (vagy egy szekrény ajtaját). Ha magán a szekrényen nem tudunk változtatni, egy ügyes lakásdekorációs fogással megoldhatjuk, hogy a tükör ne veszítsen a helység tágasságát növelő hatásából, mégse kelljen magunkat bámulni például vacsora közben. Akasszunk egy szép képet a tükörre, így kreatív és egyedi lehet a végeredmény.

A hűtőre nem csak mágnest rakhatunk

A hűtőre nem csak mágnest rakhatunk, hanem akár festményt is

A hűtőre nem csak mágnest rakhatunk, hanem akár festményt is

Lépjünk tovább egyet a szofisztikáltabb és művészibb irányba a hűtőmágnesektől, és akasszunk egy képet a hűtőre. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a konyha az a helyiség, amit a legnehezebb dekorálni, ráadásul ízlésesen. Másrészt egy szép print a hűtőszekrényen garantáltan felkelti majd a figyelmét annak, aki belép a helyiségbe, ugyanakkor nem tolakodó. Válasszunk ehhez olyan képet, melynek a színei harmonizálnak a konyhánk uralkodó árnyalataival és erősítsük lehúzható mágnesmatricákkal a hűtőszekrény ajtajára.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Minette Hand/Instagram