Ezért igyunk minden este kamillateát

2020. december 05.
Ha eddig nem próbáltuk, itt az ideje vacsora után elkortyolni egy csésze meleg kamillateát! Sokkal nyugodtabbnak érezhetjük magunkat utána – könnyebben mehet az elalvás és pihentetőbb éjszakára számíthatunk.

Nem csak a meleg ital lazító hatásának köszönhető, hogy nyugalom árad szét bennünk, ha megiszunk egy csésze kamillateát. A gyógynövény valóban javítja a közérzetet, jó hatással van a lelkiállapotunkra, az alvás minőségére, ám emellett segíti a csontok egészségét, sőt, fájdalomcsillapító hatással is bír. Mutatjuk, melyek a kamilla tudományosan igazolt jótékony hatásai!

kamilla-tea-egeszseg-hatoanyag

1. Javítja az alvás minőségét.

Hosszú évszázadok óta használják a kamillát az inszomnia kezelésére. Ez a gyógynövényben található növényi hatóanyagnak, az apigeninnek köszönhető. Ez a flavonoidok közé tartozó vegyület adja a virág színét, emellett antioxidáns hatású. Az apigenin az agyunkban ugyanahhoz a receptorhoz kötődik, mint a szorongásoldó gyógyszerek hatóanyagai, nem csoda, ha nyugodtabbnak és ellazultnak érezhetjük magunkat a kamillatea fogyasztása után. 

2. Támogatja a csontok egészségét. 

Egy 2004-es kutatás szerint a szervezet az ösztrogénhez hasonló vegyületként ismeri fel a kamilla hatóanyagaiat, így a kamilla serkentheti a csontépítő sejtek termelődését a szervezetben. Ez különösen a menopauza környékén járó nők számára lehet fontos, akiknél már csökken a szervezet ösztrogénszintje, így megindul a csontmennyiség csökkenése, amelynek következtében csontritkulás alakulhat ki. 

3. Enyhíti a menstruációs fájdalmat.

A nők 93 százaléka megtapasztalja élete során a menstruációs görcsöket. Mivel a kamillában található vegyületek izomlazító hatásúak, így a méh izmainak megnyugtatásával természetes módon enyhítheti a menstruációs fájdalmakat.

4. Oldja a stresszt és szorongást. 

A kamilla hatóanyagai egy 2016-os, szorongásos zavarban szenvedő betegek körében végzett kutatás szerint hatékonyan csökkentik az idegességet, depressziót, jó hatással vannak a pulzusra, emésztési problémákra és az inszomniára. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem helyettesítheti a pszichoterápiát, ám ártani biztosan nem fog egy csésze finom kamillatea.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash