Melyik a legegészségesebb növényi tej alternatíva? A szakértő elárulta!

2023. szeptember 29.
Nem mindegy, mihez keressük a megfelelő növényi tejet. A dietetikus szerint más működik jól egy turmixban, más a kávénkban vagy éppen a reggeli müzlinkkel. Mutatjuk, mit javasol!
Legjobb növényi tej
  • Könnyű elveszni a növényi tej alternatívák között, annyi féle közül választhatunk.
  • Mi kell ahhoz, hogy egy növényi tej helyettesíthesse a valódi tejtermékeket?
  • Ro Huntriss tápanyagszakértő és termékenységi tanácsadó elmondta, a mandula, kókusz, szója, zab, borsó, burgonya vagy tönköly tejek közül mikor mit válasszunk.

A hagyományos tej legnagyobb előnye, hogy magas a fehérjetartalma, emellett zsírt és szénhidrátot is tartalmaz. Emiatt olyan finom vele a gabonapehely és krémes a turmix. Az alternatív tejek makrotápanyagai, kalóriatartalma és egyéb hozzávalói ennél sokkal szélesebb skálán mozognak. Az ízről nem is beszélve!

De mit mond a tápanyagszakértő? Mikor és melyik növényi tejet válasszuk, ha azt akarjuk, hogy legalább olyan finom legyen, mint a tehéntej?

Melyik a legegészségesebb növényi tej?

„Fontos leszögeznünk az elején, hogy a tehéntej remek kalcium-, fehérje- és egészséges zsírforrás – mondta Ro Huntriss tápanyagszakértő. – Emiatt nagyon fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek.”

Az említetteken kívül a tehéntejben megtalálható még több további fontos tápanyag:

  • B-vitaminok: ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szervezetünk az ételekből energiát állítson elő, de a bőr, szem és idegrendszer egészségéhez is szükségesek.
  • Jód: segít, hogy a sejtek és az anyagcsere egészségesen működjön.
  • Foszfor: szükségünk van rá, hogy fehérjét állítsunk elő a növekedéshez, szervezetünk működéséhez és a sejtek, szövetek sérüléseinek helyreállításához, illetve a csontok és fogak egészségéhez.

Sok ember számára azonban a tehéntej nem fér bele az étrendjükbe. A statisztikák szerint nagyjából az emberek 20 százaléka szenved laktózintoleranciában, ez azt jelenti, hogy Magyarországon 3 millió ember. Az emésztőrendszeri tünetek megelőzésére számukra a növényi alternatív tejek jelentenek megoldást a tej helyettesítésére az étrendjükben. De sokan fenntarthatósági okokból választják azt, hogy tej helyett a vegán tejhelyettesítőket fogyasztják.

A jó hír, hogy a növényi tej alternatívákat gyakran dúsítják kalciummal, fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal – köztük B12-vitaminnal –, melyek természetes módon megtalálhatók az állati eredetű tejben. 

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a szójatej

„Fontos néhány mítoszt eloszlatni a szójatejjel kapcsolatban – mondta a tápanyagszakértő. – Régen komoly fenntartásokat támasztottak a szójatej növényi ösztrogéntartalmával kapcsolatban. Ugyanakkor mára nyilvánvalóvá vált, hogy a klimaxszal járó tünetek enyhítésében például kifejezetten hasznos a szójatej, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a mesterséges megtermékenyítés sikeres legyen.”

Fehérje szempontból a szójatej nagyjából egyenértékű a tehéntejjel, de érdemes az egyéb hozzáadott ásványi anyagok miatt figyelmesen vásárolni.

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a zabtej

„A zab teljes értékű gabona, remek rostforrás – jelentette ki Huntriss. – 2 deci zabtej fedezi a napi rostbevitel 10 százalékát. Ami a kalóriatartalmát illeti, nagyjából a sovány tejnek felel meg. Rengeteg egyéb tápanyaggal dúsított zabtejet találunk a boltok polcain.”

Ami rossz hír, hogy a zabtejben nagyon kevés a fehérje, így az izmok növekedéséhez nem ideális. Ugyanakkor a tejeskávé készítéséhez mindenképp célszerű a zabtejjel kísérleteznünk, ha a tehéntejhez hasonló ízhatásra vágyunk.

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a kókusztej

„Más növényi tejekhez hasonlóan a kókusztej is kevés fehérjét tartalmaz, viszont alacsony a kalóriatartalma is – mondta a tápanyagszakértő. – Érdemes olyat választani, amit D-, B2-, B12-vitaminokkal és kalciummal is dúsítottak, hogy növeljük a tápértékét.”

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a mandulatej

„A mandulatej kalóriatartalma is alacsony. Az ízesítés nélküli változatokból 1 dl csak 13 kalóriát tartalmaz, ami még kevesebb is, mint más növényi tejek esetében – emelte ki Huntriss. – Ugyanakkor a mandulatejben fehérjéből is elég kevés van. Nagy mennyiségben tartalmaz viszont E-vitamint, ami az egészséges bőrhöz, szemekhez és immunrendszerhez elengedhetetlen.”

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a borsótej

A borsótej nem zöldborsóból, hanem sárga vágottborsóból készül, és legalább olyan jó fehérjeforrás, mint a hagyományos tehéntej

A borsótej nem zöldborsóból, hanem sárga vágottborsóból készül, és legalább olyan jó fehérjeforrás, mint a hagyományos tehéntej

„A borsótej valójában sárga vágottborsóból készül, nem a zöldborsóból, amire először gondolnánk. Ezek a hüvelyesek remek fehérjeforrások – magyarázta a tápanyagszakértő. – A borsótejben lévő fehérjemennyiség vetekszik a hagyományos tejjel. Cserébe a kalóriatartalma alacsonyabb, ugyanakkor rendkívül krémes a textúrája, mint egy teljes tejnek.”

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a tönkölytej

A tönkölybúza egy ősi gabonaféle, hasonlít a búzához. Ezért a szakember gluténérzékenységben szenvedőknek nem javasolja a növényi tejek közül a tönkölyből készültet. Édeskés íze miatt remek tejhelyettesítő sütéshez vagy forró italokba. A fehérjetartalma viszont alacsony, nagyjából egy szinten áll a mandulatejjel.

Ezért lehet jó tejhelyettesítő a burgonyatej

„Az egyik legújabb növényi tejféle a burgonyatej – mondta Huntriss. – Laktóz-, szója-, mag- és gluténmentes, így bármilyen ételintoleranciában, allergiában szenvedő fogyaszthatja. A fehérjetartalma magasabb, mint általában a növényi tejeké.”

Melyik növényi tej íze hasonlít legjobban a tehéntejre?

Ha elhatároztuk, hogy növényi alternatívára váltunk a tejeknél, a jó hír, hogy már egészen hasonló ízűeket választhatunk, mint a tehéntej. Meglepő módon a szójatej az, ami a legtöbb esetben helyettesítheti a tehéntejet, ha fontos az íz. A turmixok, zabkásák, forró italok esetében a tápanyagszakértő inkább a zabtejet javasolta.

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash