Hüvelyszárazság: ez a legjobb megoldás ellene

2023. október 04.
Sokkal gyakoribb a hüvelyszárazság, mint gondolnánk, ám még mindig tabu beszélni róla. Pedig a megoldás néha végtelenül egyszerű.
Hüvelyszárazság kezelés
  • A változókorban lévő nők közül 3-ból 1-et biztosan érint.
  • Amilyen gyakori, olyan egyszerű lenne a tüneti kezelése, ha a nők mernének beszélni róla.
  • Még mindig tabutéma a hüvelyszárazság, ami csak tovább súlyosbítja a helyzetet.

Ha valaha tapasztaltunk hüvelyszárazságot, az első és legfontosabb dolog, hogy tudjuk: nem vagyunk egyedül. A termékeny korban lévő nők 3 százaléka tapasztalja, míg a változókorban a nők 4 százalékánál kialakul hüvelyszárazság, derült ki Dr. Melczer Tamás, a SE ÁOK II.sz. Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyászának prezentációjából. Ez azt jelenti, hogy a klimax alatt 3-ből 1 biztosan érintett. 

Hiába jelentkezik ennyi nőnél, még mindig nem beszélnek róla, a nőgyógyászuknak sem. Pedig lenne megoldás a hüvelyszárazság gyakran fájdalmas tüneteinek enyhítésére.

Miért alakul ki hüvelyszárazság?

„A hüvelyszárazság nagyon gyakori probléma, ami bármilyen életkorban kialakulhat a nőknél – mondta Helen Knox szexuálterapeuta. – Leggyakrabban az ösztrogénszint csökkenése váltja ki a klimax során, de szülés után, szoptatás alatt is ez áll a háttérben. Ilyenkor a hüvely belsejében található mirigyek kevesebb természetes síkosítót termelnek.” Az alacsonyabb ösztrogénszint miatt tehát a hüvely fala szárazabbá és vékonyabbá válik, ezt az állapotot nevezik vaginális atrófiának, azaz hüvelyszárazságnak.

Nem az ösztrogénszint csökkenése az egyetlen lehetséges kiváltó ok. „A hüvelyszárazságot bizonyos gyógyszerek, például antidepresszánsok vagy kombinált fogamzásgátlók szedése is okozhatja, de a nemi vágy hiánya is állhat a háttérben a szexuális aktus során – magyarázta Knox, hozzátéve, hogy a kemoterápiás kezelés során is gyakori jelenség a hüvelyszárazság. 

Mik a hüvelyszárazság tünetei?

Ha az alábbi problémákat tapasztaljuk, valószínűleg a hüvelyszárazság okozza a problémát:

  • fájdalom, viszketés a hüvely körül
  • fájdalom és kényelmetlenség érzete szex közben
  • gyakoribb vizelési inger
  • gyakrabban alakulnak ki húgyúti fertőzések

„A hüvelyszárazság nem csak szex közben okoz kellemetlenséget a nőknek – mondta Knox. – Ha nem kezelik, kifejezetten fájdalmassá válhat. Ráadásul a hüvely nyálkahártyájának kiszáradása csökkenti az ellenálló képességet a bakteriális fertőzésekkel szemben, így növeli annak esélyét, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki.”

Hogyan hat a szexuális életre a hüvelyszárazság?

Nem tabu a hüvelyszárazság, a klimax alatt háromból egy nőt érint, ráadásul az orvosunkkal biztosan találunk megoldást

Nem tabu a hüvelyszárazság, a klimax alatt háromból egy nőt érint, ráadásul az orvosunkkal biztosan találunk megoldást

„A szexet kifejezetten kellemetlen, fájdalmas élménnyé teheti a hüvelyszárazság – mondta a szakember. – Az orgazmus elérését is nagyban megnehezíti.” De az ülés, sportolás, gyaloglás, sőt, még a fehérnemű viselése is rossz érzés lehet, ha valaki hüvelyszárazsággal küzd.

Van összefüggés a hüvelyszárazság és vaginizmus között?

„Vaginizmusnak nevezzük, amikor a medencefenék izmai inger hatására összehúzódnak. Ezt kiválthatja a szex, szexjáték, tamponhasználat vagy a nőgyógyászati vizsgálat is – mondta Clare Bourne, a medencefenék izmaira specializálódott gyógytornász. – Ha bármi próbál behatolni a hüvelybe, a medencefenék izmai azonnal válaszolnak és összezáródnak, mintegy megálljt parancsolva.”

Számos kiváltó oka lehet a vaginizmusnak, a korábbi rossz szexuális élmények vagy a medencetájékot érintő fájdalmas betegségek is. A hüvelyszárazság és vaginizmus között az lehet az összefüggés, hogy a szárazabb nyálkahártya miatt a behatolás fájdalmas lehet. Ha a testünk megtanulja, hogy a behatolás a fájdalommal jár együtt, kialakulhat válaszreakcióként a vaginizmus. 

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

Fontos a hüvelyszárazság esetében a napi megfelelő hidratálás és síkosítás, hogy kényelmesebb érzet legyen. Ehhez a szakember javasolhat megfelelő termékeket. Ugyanúgy ügyelnünk kell a hüvely nyálkahártyájának megfelelő hidratálására, mint más testtájakon. Így megelőzhető, hogy még fájdalmasabbá váljon a hüvelyszárazság.

Ha az ösztrogénszint csökkenése okozza a perimenopauza alatt vagy szülés után a hüvelyszárazságot, érdemes a nőgyógyászunkkal átbeszélnünk a hüvelyi ösztrogénpótlás lehetségét. „Erre krémek és tabletták is rendelkezésre állnak, ami a hüvelybe helyezve biztosít az adott területen egy kicsivel több ösztrogént” – mondta Bourne.

Szexuális együttlétnél használjunk síkosítót. Ez nem csak kényelmesebbé teszi a behatolást, de csökkenti annak esélyét is, hogy bakteriális fertőzést kapjunk el a szex során. Olyan síkosítót válasszunk, ami nem irritálja a bőrt, a legjobbak a vízalapú, glicerinmentes termékek a szakember szerint.

„A hüvelyszárazság nagyon gyakori, nem vagyunk egyedül. Semmi okunk arra, hogy szégyelljük, hiszen a megoldás nagyon egyszerű, így nem kell együtt élnünk a fájdalmas tünetekkel, amik együtt járnak a hüvelyszárazsággal” – mondta Knox.

Forrás: Woman’s Health, fotó: Unsplash