Csomók és puklik a hüvelyen – Ha ezt érzed, mindenképp menj orvoshoz!

2023. június 01.
A különböző csomók, dudorok a hüvelynél gyakoriak és általában nem kell aggódnunk miattuk. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem halogathatjuk, és orvoshoz kell fordulnunk.
A különböző csomók, dudorok a hüvelynél gyakoriak és általában nem kell aggódnunk miattuk
  • A hüvelyen nagyon gyakran alakulnak ki csomók és puklik, ám ezek a legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok.
  • Ha nemi szervi szemölcs vagy herpesz okozza, akkor viszont orvoshoz kell fordulnunk.
  • Akkor is menjük orvoshoz, ha amiatt aggódunk, hogy a csomó nem múlik el hosszabb idő után sem.

Könnyen pánikba esik az ember, ha egyszer csak valamilyen csomót, puklit vesz észre a hüvelye mellett. Ám mielőtt valamilyen halálos betegséget vizionálnánk, nyugodjunk meg. A legtöbb ilyen dudor teljesen normális és ártalmatlan.

„Rengeteg banális oka lehet egy dudornak, csomónak a hüvelynél – mondta Dr. Alicia Little bőr- és nemi beteg szakorvos, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának tanára. – Akár anyajegy, benőtt szőr vagy ciszta is okozhatja, de irritáció vagy fertőzés is állhat a háttérben.”

Tény, hogy vannak olyan szexuális úton terjedő betegségek, amik a nemi szervek környékén okoznak puklikat, ám ezek általában más tünetekkel is járnak. Mutatjuk, mi lehet a leggyakoribb oka a hüvelynél és a szeméremdombon kialakuló csomóknak.

1. Fordyce-foltok a szeméremajkak környékén

A Fordyce-foltok gombostűfejnyi krémszínű pöttyök, leggyakrabban a szeméremajkakon. A bőr faggyúmirigyeinek megnagyobbodása okozza. Az ilyen csomók a felnőttek 70-80 százalékánál jelen vannak és általában teljesen ártalmatlanok.

2. Ciszta a hüvelynél

Ha apró, kemény csomót észlelünk a hüvelyben vagy a szeméremtesten, az leggyakrabban ciszta. Gyerekszülés vagy jóindulatú daganat is okozhatja a ciszták kialakulását. Ezek általában nem okoznak fájdalmat és maguktól elmúlnak kezelés nélkül is. Viszont ha elfertőződnek, sebészi beavatkozásra lehet szükség az eltávolításukra.

3. Benőtt szőrtüsző

A fanszőrzet tépkedése, gyantázása, borotválása okozhatja a benőtt szőrszálak kialakulását. Ilyenkor apró, kerek csomó alakulhat ki, ami akár fájdalmas, gennyel teli gyülem is lehet. Sok esetben magától elmúlik, ám a meleg pakolással segíthetjük, hogy gyorsabban felszívódjon.

4. Bőrkinövés a hüvelyen 

Ezek az apró, ártalmatlan extra bőrsejtek okozta csomócskák jól kitapinthatók a hüvely sima felületén. Hogy miért alakulnak ki, még a szakemberek előtt sem tisztázott, ám úgy vélik, hogy a bőr súrlódása válthatja ki a bőrsejtek gyorsabb termelődését.

4. Nemi szervi szemölcs

A nemi szervi szemölcs okozta puklikkal célszerű orvoshoz fordulnunk

A nemi szervi szemölcs okozta puklikkal célszerű orvoshoz fordulnunk

Ha viszkető, karfiolszerű, bőrszínű csomó jelenik meg a hüvelyen, szeméremtesten vagy a végbél környékén, lehet, hogy nemi szervi szemölcsünk van. Ez nagyon gyakori nemi úton terjedő fertőzés, amit a humán papillomavírus (HPV) okoz. 

Az égő, viszkető vérzés megszüntethető tüneti kezeléssel, ám a vírus elpusztítására nincs hatékony gyógymódunk. Viszont védőoltás a méhnyakrákot leggyakrabban okozó törzsek ellen fiatalkorban beadatható.

5. Nemi szervi herpesz

Ha bőrkeményedés-szerű, ám égő fájdalmat okozó csomót érzünk a hüvelynél, és a pisilés is fájdalommal jár, azt gyakran nemi szervi herpesz okozza. A HPV okozta szemölcshöz hasonlóan ez is szexuális úton terjedő betegség, amit a herpes simplex (HSV) vírus okoz. Ugyanaz, ami az ajkakon megjelenő herpeszt is.

A tüneteket vírusellenes szerekkel kezelhetjük, ám ha egyszer bekerült a szervezetünkbe a herpeszvírus, azt meggyógyítani nem lehet. A herpesz ellen egyelőre védőoltás sem létezik.

6. Bartholin-ciszta

A hüvelyt a hüvelynyílásnál található Bartholin-mirigyek által termelt váladék nedvesíti meg. Ha ez a váladék nem távozik megfelelően, ciszta alakulhat ki a mirigyekben. A meleg vizes fürdő segíthet, hogy néhány nap után magától elmúljon, ám ha a tüneteink nem javulnak, forduljunk orvoshoz.

7. Rák is okozhat csomót a hüvelyben

A hüvelyi rák jele is lehet a csomó, pukli, ami fájdalmas pisilést és medencetáji fájdalmat is okozhat. Nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, ha ilyet érzünk. A hüvelyi rák nagyon ritka, 100 ezerből 7 embernél fordul elő, ám jobb mielőbb tisztázni, mi okozza a panaszainkat.

8. Visszér is lehet a csomó

A kitágult vénák átütnek a bőrön, pont úgy, ahogy a lábon is tapasztaljuk. Várandósság alatt, szülés után fordul elő gyakran, hogy a hüvelyben is tapinthatók a visszeres csomók. Tünete lehet még a hüvely nyálkahártyájának duzzanata, nyomásérzés a hüvelyben, fáradtság, égő, viszkető fájdalom. Általában magától elmúlik a probléma, ám ha nem, sebészi beavatkozás lehet szükséges. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash