A banyapúpot és a nyakfájást is megszünteti ez a zseniális gyakorlat

2023. október 21.
A rengeteg ülés és okostelefonozás meglátszik a tartásunkon is. A banyapúp már egészen fiatal korban is egyre gyakrabban alakul ki. A legnagyobb baj, hogy ez kellemetlen és nehezen elviselhető fájdalommal is jár. Mutatjuk, milyen egyszerű, mégis zseniális gyakorlattal szüntethetjük meg a problémát.
Banyapúp fejfájás kezelés gyakorlat
  • A banyapúp mára népbetegséggé vált, amiért az okostelefonokat okolhatjuk és a rengeteg ülést.
  • A nyakfájás megszüntetésére egy egyszerű gyakorlatot alkalmazhatunk térdelőtámaszban.
  • Már néhány nap alatt érezhetjük az aprócska, mégis zseniális mozdulat hatását, enyhül a nyakfájás, fejfájás.

Nem csak azért kell foglalkoznunk vele, hogy ne legyen ott a csúnya pukli a hátunkon. A banyapúp megléte azt is jelzi, hogy a gerincünk nem működik megfelelően, a hátizmok gyengék, ami nyak- és vállfájdalommal járhat, sőt, a migrénes rohamok gyakoriságát is növelheti.

A térdelőtámaszban végzett apró mozdulat, amit Anthony Green személyi edző mutatott egyik legutóbbi TikTok-videójában, nem csak a fájdalom ellen hatásos, de ha rendszeresen végezzük, a banyapúp megszüntetésében is segíthet.

Hogyan végezzük a banyapúp és nyakfájás elleni gyakorlatot?

A mozdulat nagyon apró, mégis hatásos. Érdemes rendszeresen végeznünk, hogy ne csak a fejfájás és nyakfájás múljon el, de a banyapúpot is eltüntessük. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan végezzük.

@coachgreen

Nackenverspannung: Körperhaltung verbessern mit dieser Übung. #nackenschmerzen #nackenverspannungen #nacken #körperhaltung #fyp #fürdich

♬ Way Down We Go – Edit Audio – Kausak

  1. Helyezkedjünk el négykézláb a szőnyegen. A karok legyenek nyújtva, a váll alatt, párhuzamosan. A lábak derékszögben a testre, a lábszár szintén derékszöget zár be a combbal.
  2. A tenyereket végig toljuk a talajba, a lapockákat távolítsuk egymástól.
  3. Belégzésre húzzuk a nyakat felfelé a vállizmok segítségével, majd kilégzésre engedjük lefelé. 
  4. Végezzük egy percig a gyakorlatot.

Ne erőltessük a nyakat a mozdulat közben. Csak abban a mozgástartományban végezzük, ahol még nem okoz fájdalmat. Ha nem tudjuk egy percen át végezni elsőre, akkor csak annyit csináljunk a nyakfájás és banyapúp elleni gyakorlatból, amennyit bírunk.

Hogyan függ össze a fejfájás és a nyakizmok?

A nyakfájás és banyapúp kialakulásának számos oka lehet

A nyakfájás és banyapúp kialakulásának számos oka lehet

A fejfájás és a nyakizom összefüggése gyakran arra vezethető vissza, hogy a nyakizmokban feszülés és fájdalom jelentkezik, ami kiterjedhet a fejre is. A banyapúp és a nyakizomproblémák kialakulása mögött leggyakrabban az alábbi okok húzódnak meg:

  • Feszülő nyakizmok: Hosszú ideig tartó rossz testtartás, stressz vagy túlzott fizikai aktivitás eredményeként a nyakizmok feszültté válhatnak. Ez a feszültség terjedhet a fej hátsó részére és a fej körüli területekre, ami fejfájást okozhat.
  • A feszes nyakizom nyomja az idegeket: A nyakizmok görcsös feszülése nyomást gyakorolhat az idegekre és az erekre a nyak területén. Ez az ideg- és érnyomás fejfájást eredményezhet.
  • Stressz és feszültség: A stressz és a feszültség is befolyásolhatja a test fizikai állapotát, beleértve a nyakizmokat is. Az ilyen érzelmi tényezők hatására a nyakizmok könnyen feszülhetnek, és ez fejfájást generálhat.
  • Nyaki gerincproblémák: Nyaki gerincproblémák, például csontritkulás, porckorongsérv vagy más ízületi problémák szintén hozzájárulhatnak a nyak és a fej területén érzett fájdalomhoz és fejfájáshoz.
  • Számítógép vagy mobiltelefon-használat: A hosszan tartó egy irányba nézés vagy gépelés mobiltelefonon, számítógépen gyakran rossz testtartásban történik, a fej lóg közben. Ez feszültséget és fájdalmat okozhat a nyakban és a fejben, az évek során banyapúp kialakulásához vezet.
  • Testhelyzet alvás közben: Az alvási pozíció is befolyásolhatja a nyak és a fej állapotát. Ha nem kényelmes a testhelyzet alvás közben, vagy nem jó a párnánk, matracunk, a nyakizmok feszülhetnek, ami fejfájást okozhat. 

A fejfájás és a nyakizmok közötti összefüggés tehát számos tényezőből adódhat. Fontos kideríteni azokat a kiváltó okokat, amelyek esetlegesen hozzájárulnak a tünetek kialakulásához, és megfelelően kezelni azokat. Ha a fejfájás és a nyakfájdalom rendszeresen előfordul, érdemes szakemberrel konzultálni, például orvos vagy fizioterapeuta segítségét kérni a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében.

Fotó: Unsplash, Getty Images