Ez az igazság arról, ihatunk-e kávét, ha betegek vagyunk

2023. október 24.
A forró ital gyógyír lehet a fájó toroknak, de jólesik akkor is, ha náthásak, influenzásak vagyunk. Viszont korántsem biztos, hogy a jó meleg kávé az, amit innunk kellene, ha légúti fertőzéssel küzdünk.
Kávé betegen
  • A legfrissebb kutatások szerint komoly hátulütői lehetnek, ha betegen kávét iszunk.
  • A kávé ébren tart és felpörget, pedig a testünknek pihenésre lenne szüksége.
  • Fontos a mennyiség, nem mindegy hány csésze kávét iszunk betegen.

A kutatások szerint a forró italok jót tesznek, amikor bedugult az orrunk és kapar a torkunk. Bár a kávé alapvetően számos kedvező élettani hatással bír, amikor légúti fertőzéssel küzdünk, nem biztos, hogy a legjobb választás.

Mutatjuk, a szakértők miért nem javasolják a túlzott kávézást, amikor betegek vagyunk!

1. A kávé ébren tart, a testünknek azonban pihenés kellene betegen

„A kávé stimuláló hatású, ami jól jön, amikor fel kell pörögnünk egy határidős munka befejezéséhez – mondta Susan Hassig, a New Orleans-i Tulane Egyetem Egészségtudományi Karának epidemiológia professzora. – Viszont amikor légúti fertőzéssel küzdünk, a koffein hatása visszaüthet.”

„A szervezetünk harcol a vírusfertőzéssel, ilyenkor leginkább a kiadós és nyugodt pihenésre van szükségünk” – tette hozzá a professzor. Az alvás az, ami segíti a testünket, hogy legyőzze a kórokozókat. A kávé lényege viszont pont az, hogy ébren tartson. Így megakadályozza, hogy annyit aludjunk, amennyire szükségünk van. De ugyanez igaz az energiaitalokra is, amik gyakran több koffeint tartalmaznak, mint a kávé.

2. Aki nem rendszeres kávézó, a sok koffein miatt dehidratálttá válhat

Ha egy enyhe náthánál betegebbek vagyunk, a szervezetünk hidratáltsága miatt is óvatosnak kell lennünk a kávéval

Ha egy enyhe náthánál betegebbek vagyunk, a szervezetünk hidratáltsága miatt is óvatosnak kell lennünk a kávéval

„Ha egy enyhe náthánál betegebbek vagyunk, a szervezetünk hidratáltsága miatt is óvatosnak kell lennünk a koffeinbevitellel. A kávé – mint koffeintartalmú ital – ugyanis enyhén vízhajtó hatású – figyelmeztetett Dr. Daniel Monti, a philadelphiai Jefferson Egészségügyi Központ Tápanyagtudományi Központjának vezetője. 

Ez nem mindenkinél van így: egy friss kutatás szerint azok, akik rendszeresen mérsékelt mennyiségben fogyasztanak kávét, azoknál már nem váltja ki a dehidratált állapotot. Tehát ha betegek vagyunk és nem iszunk naponta egy-két csésze kávét egyébként, inkább más forró italt válasszunk.

3. A kávé betegség alatt rossz lehet a gyomornak

Köztudott, hogy a kávé beindítja a bélműködésünket. Ahogy az sem ritka, hogy irritálja az arra érzékenyek gyomrát. A vírusfertőzések is gyakran okoznak emésztési problémákat, rossz közérzetet. Ezért sem árt óvatosnak lennünk a kávéval, ha betegek vagyunk. Ha már máskor is tapasztaltuk, hogy a kávénk fura dolgokat művel az emésztésünkkel, jobb kihagyni és helyette vizet, teát innunk, míg meg nem gyógyulunk.

Mennyi kávét ihatunk, ha betegek vagyunk?

Ha röviden akarjuk összefoglalni: nem muszáj megvonnunk magunktól a kávét, ám segítheti a gyógyulást, ha kevesebb koffeint fogyasztunk. „Nincs gond, ha iszunk egy csésze kávét náthásan, betegen, főleg, ha azt a nap első felében tesszük – mondta Dr. Hassig. – Viszont a koffein élénkítő hatása miatt érdemes csökkentenünk a mennyiséget, hogy megfelelően tudjunk pihenni betegen.”

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash