Addig ne szakíts, míg ezt a 3 kérdést fel nem tetted magadnak

2023. október 31.
A pszichológus azt tanácsolja, mielőtt véget vetnénk a kapcsolatunknak, tegyünk fel magunknak néhány nagyon fontos kérdést. És természetesen őszintén válaszoljunk rájuk!
3 kérdés szakítás előtt
  • Minden kapcsolatban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, nem csoda, hogy nehéz eldönteni időnként, vajon tényleg eljött-e a szakítás ideje.
  • Párkapcsolaton kívüli tényezők, például egy betegség vagy egy új munka szintén nehezebbé tehetik a döntést.
  • A pszichológus elmondta, mi az a 3 kérdés, amire válaszolnunk kell szakítás előtt.

Az egészséges kapcsolatokban rengeteg munka és kompromisszum van. Néha azonban nehéz eldönteni, hogy csak éppen nehéz időszakon megyünk keresztül, vagy valójában nincs tovább, eljött a szakítás ideje. 

Dr. Sandra Wheatley pszichológus szerint mindenképp fel kell tennünk magunknak szakítás előtt három fontos kérdést, melyekre őszintén válaszolunk.

1. kérdés szakítás előtt: mi történik a kapcsolaton kívül?

Jó kezdet, ha megvizsgáljuk, mi változott a párunk és a mi kapcsolaton kívüli életünkben. Ebbe a betegségektől az új munkán át egy új hobbiig bármi beletartozhat. Ezek sok stresszt okozhatnak, elterelhetik a figyelmünket egymásról, ami miatt úgy érezhetjük, problémák vannak a kapcsolatunkban. Főleg, ha a szexuális életünkre is hatással vannak ezek a kapcsolaton kívüli történések. De valóban menthetetlen a helyzet? Megszűnhetnek ezek a problémák, vagy szakítanunk kell?

2. kérdés szakítás előtt: miattunk lett valami más?

Tegyük fel magunknak a kérdést szakítás előtt: nem saját magunkkal van inkább problémánk, semmint a kapcsolatunkkal?

Tegyük fel magunknak a kérdést szakítás előtt: nem saját magunkkal van inkább problémánk, semmint a kapcsolatunkkal?

Nagyon fontos, hogy a saját szerepünket is tárgyilagosan ítéljük meg a kapcsolatunk dinamikájában. Fogadjuk el, hogy fennáll a lehetősége, hogy nem a kapcsolatunk miatt gondolkodunk a szakításon, hanem magunk miatt.

3. kérdés szakítás előtt: hozzátesz az életünkhöz a másik személy?

Nagyon fontos őszintén megválaszolnunk azt a kérdést is szakítás előtt, vajon az adott személy visszatart, vagy szárnyakat ad nekünk? A pszichológus szerint érdemes minden pozitív és negatív érvet akár leírnunk is, mielőtt szakítunk, kendőzetlenül. „Magunk is meglepődünk majd, mennyivel több lesz a pozitív oldalon – mondta. – Ám talán még fontosabb a minőség: milyen tényezők kerültek a negatívumok oldalára?”

Ha aggódunk, hogy rossz döntést hozunk a szakítással kapcsolatban, hagyjunk időt magunknak. Ám nem is biztos, hogy egyedül kell döntenünk. Mindig kérhetünk segítséget akár egy szakembertől, akár egy olyan személytől, akiben tényleg megbízunk.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash