Mit tegyünk, ha a párunk azzal fenyegetőzik, hogy megöli magát, ha szakítunk vele?

2023. június 21.
A forgatókönyv nem csak a filmekben kerül elő, a való életben is gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. Hogyan kezeljük, ha valaki azzal fenyeget: megöli magát, ha elhagyjuk?
Mit tegyünk, ha a párunk azzal fenyegetőzik, hogy megöli magát, ha szakítunk vele?
  • Mit tegyünk, ha a barátunk azzal fordul hozzánk, szakítani akar párjával, de a másik azzal fenyegetőzik, öngyilkos lesz, ha elhagyja?
  • Gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, hogy valaki azzal fenyegetőzik, kárt tesz magában, ha a másik véget vet a kapcsolatuknak.
  • Sok ember a manipuláció eszközeként használja az öngyilkosságot és az azzal való fenyegetést.

Nagyon nehéz helyzet, amikor fizikai vagy érzelmi bántalmazás is jelen van egy kapcsolatban. Sokkal többen manipulálják azzal párjukat, amikor szakítani akar velük, hogy megfenyegetik, öngyilkosok lesznek, ha megteszik. Vannak, akiknél tényleg fennáll annak a veszélye, hogy valóra váltják ezt a fenyegetést. A különböző forgatókönyveket mind a megfelelő módon kell kezelnünk.

A szakértők elmondták, mit tehetünk, hogyan segíthetünk, amikor valakit a párja azzal fenyeget, ha szakít vele, kárt tesz magában. 

Ha bántalmazó kapcsolatban élünk, először a saját biztonságunkkal törődjünk

Sok olyan eset van a való életben is – nem csak a filmekben és sorozatokban –, amikor valaki azért fenyegetőzik azzal, hogy kárt tesz magában, hogy a párja ne hagyja el. „Ez különösen a bántalmazó kapcsolatokban jellemző – mondta Dr. Yalda Safai pszichiáter. – De jusson eszünkbe, hogy azzal a másik embernek sem segítünk, ha bedőlünk annak, amikor valaki manipulatív céllal fenyegetőzik öngyilkossággal. Sőt, növeljük annak esélyét, hogy máskor is használni fogja ezt, amikor a dolgok nem úgy történnek, ahogy ők akarják.”

Ha a mi esetünkben is igaz ez, akkor az első és legfontosabb dolog a szakember szerint, hogy előbb saját magunkra gondoljunk, ne a párunkra. „Minél gyorsabban fizikailag távolodjunk el a másik ember közeléből, és kérjünk segítséget, mondjuk el, mi a helyzet – javasolta a pszichiáter. – Bármelyik bántalmazó kapcsolatban a túlélőnek a saját biztonságát kell előre helyeznie. Amikor őt már nem bánthatja, értesíthet másokat, hogy a bántalmazóról gondoskodjanak.”

Ha nem vagyunk veszélyben, akkor sem kell benne maradnunk a kapcsolatban

„Ha szakítani akarunk, annak valószínűleg megvannak a konkrét okai. Jussanak eszünkbe ezek az okok, amikor a dolgok komolyra fordulnak” – mondta Dr. Safai. 

A legjobb, amit egy olyan emberért tehetünk, aki mentális problémákkal küzd, ha a megfelelő helyről kérjük szakember segítségét. 

„Minden ember csak a saját tetteit irányíthatja. Ezért is nehéz valakinek segíteni, akinek szüksége lenne rá – magyarázta a szakember. – Javasolhatunk terápiás szakembereket, pszichiátert, ám csak a másik ember kérhet időpontot és mehet el a kezelésre. Nem vagyunk egy másik felnőtt ember védőangyalai vagy gondozói.”

A szakember szerint fontos tudatosítanunk, hogy nem a mi felelősségünk, hogy lépéseket tegyen a másik, a legtöbb, amit tehetünk, ha megmutatjuk neki a lehetőségeket, hova fordulhat. Nem oldhatjuk meg helyette a helyzetet. 

A kevésbé konkrét fenyegetésekre is figyeljünk

A bántalmazó kapcsolatokban a leggyakoribb, hogy öngyilkossággal fenyegetőzik valaki, ha a párja szakítani akar

A bántalmazó kapcsolatokban a leggyakoribb, hogy öngyilkossággal fenyegetőzik valaki, ha a párja szakítani akar

Gyakori, hogy nem mondják ki konkrétan, hogy kárt tesznek magukban vagy öngyilkosok lesznek, de legalább annyira manipulatív és erős kijelentéseket tesznek emberek, amikor a párjuk szakítani akar velük. 

„Ha azt mondjuk, véget akarunk vetni a kapcsolatnak, és a másik olyanokat mond például, hogy ‘nem is tudom, ezek után van-e még értelme élni’ vagy ‘nem tudok nélküled élni’, ‘nem is tudom, mit teszek magammal, ha elhagysz’, mondjuk ki, hogy ilyet nem igazságos mondani, tudatosítsuk, hogy ez valójában gonosz dolog – javasolta a pszichiáter. – Attól, hogy mi törődünk velük, nem élhetnek ezzel vissza. Győződjünk meg róla, hogy tudják-e, kit hívhatnak fel, ha öngyilkos gondolataik vannak, van-e valaki, akivel beszélhetnek.”

Fontos, hogy ne essünk bele a csapdába, ami benne tartana egy olyan kapcsolatban, amiből ki akarunk lépni. Ugyanakkor kifejezhetjük, hogy aggódunk a másikért, és tudatosítsuk, kihez fordulhatnak segítségért. 

Nem jó ötlet tartani a kapcsolatot a szakítás után

Ha egy kapcsolat nem volt bántalmazó, manipulatív, valószínűleg nem okoz gondot, ha a felek még a szakítás után is barátságban maradnak, időről időre beszélnek egymással. „Ha képesek vagyunk úgy segíteni a másikat, hogy érzelmileg nem vonódunk be vagy mentálisan nekünk nem árt, segíthetünk a szakítás utáni átmeneti időszakban a másik embernek ”– javasolta a szakember. 

A kapcsolattartás elengedhetetlen akkor is, ha a párnak gyerekei vannak vagy közös üzleti ügyei például. „Ezekben az esetekben fontos és szükséges lehet egy harmadik segítő fél bevonása, aki semleges és megbízható. Ő lépésről lépésre segíthet felépíteni az új típusú kapcsolatot – mondta a pszichiáter. – De tudatosítsuk, hogy nem kell kapcsolatot tartanunk a másikkal csak azért, mert azzal fenyegetett, hogy kárt tesz magában.”

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images