Komoly baj is állhat az erős lábhámlás mögött

2023. november 02.
A helyzet az, hogy általában a lábak nem hámlanak le maguktól. Ha pedig hosszan van jelen ez a probléma, akkor valószínűleg valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben.
láb krémezése

Gombás fertőzés

„A lábgomba az egyik leggyakoribb oka a hámló lábnak” – mondja Richard H. Graves, okleveles podiáter. A jelenség tünetei közé tartozik a lábukkal közötti viszketés, égő érzés, a repedezett és hámló talp és lábujjak. A megelőzések közé tartozik, hogy minden idegen, leginkább nyirkos, vizes helyen, mint a strand, vagy az edzőterem, papucsot, vagy zoknit használjunk és tartsuk mindig tisztán és lehetőleg szárazon a lábunkat.  

Száraz bőr

Igen, nemcsak a lábszárunk, de a talpunk is kiszáradhat. Különösen igaz ez nyáron. „Maga a száraz bőr a bőr megrepedését, pelyhesedését, vagy hámlását okozhatja” – ecsetelte Dr. Graves. Ez gyakoribb, mint a legtöbb ember gondolná. A hidratálás hiánya bőrpírhoz és hámláshoz vezethet.

Leégés

Bár télen ez kevésbé aktuális, de nyáron a talpunk is leéghet, ami a bőr felső rétegének hámlását okozza a gyógyulási folyamat során. Éppen ezért a talpunkat is érdemes bekenni naptejjel.

Ekcéma

Az ekcéma tünete is a száraz, viszkető, fájdalmas bőr, ami a talpon is jelentkezhet. Bizonyos esetekben pedig a lábak hámlásához vezethet.

Pikkelysömör

Pikkelysömör esetében az immunrendszer túlműködésének egyik tünetéről beszélünk, ez pedig azzal jár, hogy a bőrsejtek túl gyorsan szaporodnak. Ezek a bőrfoltok általában a fejbőrön, a könyökökön, vagy a térdeken jelentkeznek, de képződhetnek a test más részein, például a talpon is. A foltok a bőr hámlásához vezethetnek.

Női lábfej

Fotó: Getty Images

Kontakt bőrgyulladás (dermitisz)

Akkor jelentkezhet, ha a bőre irritáló anyaggal érintkezik. Ez  lehet egy új mosószer, vagy olyan növény, amire véletlenül ráléptünk. A láb irritációja pedig hámláshoz vezethet.

A szakemberek azt mondják, hogy soha nem szabad lehúzni a bőrt a hámló talpról. A bőr leválása – még ha magától is hámlik – fertőzést okozhat. A hámló láb kezelésében először azt kell megállapítani, hogy mi okozza a problémát.

  • Száraz láb esetében egy egyszerű hidratáló krém hatásos lehet, de ezt fürdés után, lefekvés előtt használjuk.
  • Lábgomba esetén vény nélkül kapható gombaellenes krémet javasolnak.
  • Ha más problémára, például ekcémára, vagy a pikkelysömörre gyanakszunk, akkor érdemes már szakorvost felkeresni.

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images