Kvíz: mennyire ismered a jellegzetes magyar ételeket?

2023. október 12.
Hány hagyományos magyar ételt tudunk felsorolni gondolkodás nélkül? És melyik az első, ami eszünkbe jut? Azt viszont már nem biztos, hogy olyan biztosan megmondjuk, milyen összetevők kellenek ezekhez a fogásokhoz. Töltsd ki a kvízünket, és kiderül, mennyire ismerjük a jellegzetes magyar ételeket!
Magyar étel kvíz
  • Meg tudjuk mondani, milyen összetevő nincs a kvízben előforduló jellegzetes magyar ételekben?
  • A jellegzetes magyar ételekben gyakran előfordul a pirospaprika.
  • Töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire ismerjük a jellegzetes magyar ételeket!

A leghíresebb magyar ételektől a kedvenc desszertjeinkig rengeteg ételt tudnánk felsorolni, ha kedvenceinket kérdezik a magyar konyha remekei közül. De vajon azt is tudjuk, mi nincs ezekben az ételekben? A kvízünkből kiderül, mennyire ismerjük ezeket a jellegzetes magyar ételeket!

Zserbó, töltött paprika, gulyás – kedvenc magyar ételeinket bármikor megennénk. Ám az már nem olyan biztos, hogy azt is tudjuk, milyen összetevők vannak, vagy éppen nincsenek benne! Ideje próbára tennünk magunkat a magyar ételekkel kapcsolatos kvízzel!

Mik a magyar konyha jellegzetességei?

A Gundel-palacsinta igazi magyar kedvenc

A Gundel-palacsinta igazi magyar kedvenc

A jellegzetes magyar konyha tulajdonképpen számos nép, korszak hatása alatt formálódott. Az ősöktől örökölt ételek fokozatosan alakultak a különleges gasztronómiai világgá, amit ma jellegzetes magyar konyhaként ismerünk. (Vajon a retró süteményeket mennyire ismerjük? Töltsük ki a retrósüti-kvízt, és kiderül!)

Az olasz szakácsoktól ellestük a fokhagyma, vöröshagyma és a tészták használatát. A Közép-Amerikából származó paradicsom, paprika, burgonya és kukorica mára jellegzetes magyar alapanyaggá vált. Külön érdekesség, hogy míg más népek gasztronómiájában a tejszínt használják túlnyomó részben, a magyar konyhában inkább a tejfölt. 

Jellegzetes magyar fűszerek – vagy mégsem?

Ha a jellegzetes magyar konyha fűszereiről beszélünk, a legtöbbünknek a pirospaprika, a só vagy a bors, és persze a fokhagyma jut az eszébe.  De ha jobban belegondolunk, a fenti fűszernövényeket alig néhány száz éve hozták Magyarországra. Tehát a mai, autentikusnak mondott magyar gasztrokultúra elengedhetetlen összetevői mégsem jellemzik teljes mértékben az eredeti magyar konyhát.

Kezdetben ugyanis, a honfoglalást megelőző időkben, a vándorló magyarok – hasonlóan a többi nomád néphez – a helyben megtermelhető, vagy még inkább begyűjthető zöldfűszerekkel ízesítették ételeiket. Ha elmegyünk kirándulni, ezeket a növényeket ma is ugyanúgy megtalálhatjuk, mint az őseink. 

Ezek voltak az eredeti magyar konyha jellegzetes fűszerei:

  • a tópartokon tömegesen nőtt a menta
  • a levendula kezdetben gyógynövény volt, ezután kezdték fűszerként használni
  • a honfoglalás idején került hazánkba a csombor, rozmaring, majoránna, tárkony és zsálya
  • a rómaiaknak köszönhettük a kakukkfüvet és szurokfüvet

Töltsük ki a magyar konyha kvízt!

Szeretünk enni és akár főzni is? Szinte minden kérdésre helyesen válaszoltunk a nagy sütikvízben? Itt az ideje, hogy a magyar konyha jellegzetes ételeivel kapcsolatos kérdésekre is megpróbáljuk kitalálni, mi a jó válasz! Töltsük ki a magyarkonyha-kvízt, és kiderül, vajon mennyire vagyunk a szakértői!

Mit nem rakunk a jellegzetes magyar ételekbe?

Magyar étel kvíz

A magyar konyha tipikus ételeit mindenki ismeri. Vagy mégsem? Töltsd ki a kvízt és kiderül, vajon mennyire vagy otthon a magyar gasztronómiában!

Fotó: Unsplash