Ezt a 3 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt összejönnél egy munkatársaddal

2023. november 20.
Megtetszett egy kollégád. Mi legyen a következő lépés? Vajon átlépjük-e azt a bizonyos határt vagy maradjunk a munkatársi keretek között? Mielőtt bármit tennénk, a pszichológus szerint tegyük fel magunknak a következő 3 kérdést és őszintén válaszoljunk rá.
Munkatárs szerelem
  • Szinte törvényszerű, hogy életében legalább egyszer mindenki beleszeret egy munkatársába.
  • A pszichológus azt javasolja, mielőtt bármilyen konkrét lépést tennénk, három kérdést tegyünk fel magunknak.
  • Fontos megértenünk, miért vonzódunk egy kollégához, és átgondolnunk, egy szakítás milyen következményekkel járna.

Lehet, hogy már több időt töltünk az egymással való üzenetváltással, mint a munkánkkal. Vagy éppen a karácsonyi céges partin kerültünk a barátságnál kicsit mélyebb viszonyba a kollégával, és most másra sem tudunk gondolni az unalmas megbeszélések közben.

A Forbes Advisor felmérése szerint nagyjából az emberek 46 százaléka szeret bele egy kollégájába élete során legalább egyszer. Van, akivel ez többször is megtörténik. De mi legyen ezután? Dr. Chantal Gautier párkapcsolati terapeuta, a Westminster Egyetem pszichológia óraadója szerint mindenképp tegyünk fel magunknak három kérdést, mielőtt bármilyen lépésre elszánnánk magunkat.

1. Mit árul ez a munkahelyi fellángolás a jelenlegi párkapcsolatunkról?

Gyakori, hogy hosszú párkapcsolatban élő emberek érzik úgy, hogy beleszerettek egy munkatársukba. Ám Gautier szerint teljesen természetes, hogy másokat is vonzónak találunk akkor is, ha van párunk.

„Gyakran azért alakul ki vonzalom másokkal, egy kollégával például, mert nem vagyunk boldogok a párkapcsolatban – mondta. – Máskor viszont ez a fellángolás annak a jele, hogy valamilyen szükségletünket nem elégíti ki a meglévő kapcsolatunk. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy fejest ugrunk a munkahelyi viszonyba, hanem az, hogy beszélgetünk a párunkkal.”

Szinte törvényszerű, hogy életében legalább egyszer mindenki beleszeret egy munkatársába

Szinte törvényszerű, hogy életében legalább egyszer mindenki beleszeret egy munkatársába

2. Miért kedveljük a kollégánkat?

A pszichológus szerint azért is gyakori a munkahelyi szerelem, mert egy adott munkahelyen általában hasonló gondolkodású, érdeklődési körű emberek dolgoznak, akik sok időt töltenek együtt. Ezáltal sokkal gyorsabban ismerhetjük meg a másikat egészen mélyen. Látjuk az erősségeiket, sikereiket a közös munka során, ami segít, hogy növekedjen a vonzalom a kollégánk iránt. A közös célok ráadásul különösen erős kötődést alakítanak ki az emberek között.

Muszáj kiderítenünk magunkban, vajon csak azért vonzódunk annyira a másikhoz, mert az irodai románc tabu, vagy tényleg szerelmesek lettünk?

3. Mi történne, ha randiznánk? És ha szakítanánk egy kollégával?

Mielőtt bármilyen konkrét lépést tennénk, egy kollegiális viszonyban muszáj gondolnunk a következményekre. Hiszen ha a kapcsolat kudarcba fullad, akkor is együtt kell dolgoznunk tovább, ha szakítottunk. 

Lehet, hogy jobb, ha ez a fellángolás továbbra is plátói szinten marad, és csak ábrándozunk a kollégánkról továbbra is. Fontos, hogy tudatosan vágjunk bele és tisztában legyünk a kockázatokkal, így döntsük el, megéri-e vállalni azokat.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash