Az 5 legnagyobb hiba, amivel a szülők tönkreteszik a gyerekükkel a kapcsolatukat

2023. december 03.
A szakértők szerint a szülőknek ezeket a viselkedési formákat mindenképp tudatosan kerülni kellene, ha azt akarják, hogy erős és egészséges kapcsolatuk legyen a gyerekeikkel.
Szülő-gyerek kapcsolat hiba
  • Nincs olyan szülő, aki ne követne el hibákat a gyereknevelés során, szerencsére ezek többsége helyrehozható és nem teszi tönkre végérvényesen a szülő-gyerek kapcsolatot.
  • Gyakran a saját szüleink hibáit ismételjük meg öntudatlanul is a gyereknevelés során.
  • Vannak olyan hibák, amiket tudatosan kerülnünk kell, ha nem akarjuk, hogy a kapcsolatunk tönkremenjen a gyerekeinkkel.

Azt mondanunk sem kell, hogy egy szülőnek soha, semmilyen körülmények között nem szabad kezet emelnie a gyermekére, a fizikai bántalmazáson túl számos lelki sebet okozhat a gyerekeinek, akár önkéntelenül is. 

Az, ahogy reagálunk a gyermekünk egy-egy cselekedetére, sokszor magunkkal hozott, a saját gyerekkorunkból. „Vannak zsigeri válaszaim és mozdulataim valahonnan a mélységes mély múltból, amelyekkel meg tudom válaszolni és le tudom reagálni ezeket a helyzeteket. De könnyen belátom, ezeknek több mint ötven százaléka mehet a kukába. Vagy nem vezetnek sehova, vagy hasonlóan dacosak, mint amit a gyerek mutat. És akkor hogyan tovább?” – tette fel a kérdést Kertész András író is Apaidő című könyvében.

A szakemberek összeállították, melyek azok a szülői viselkedésformák, amiket tudatosan kerülnünk kellene a gyereknevelés során. Ezek ugyanis súlyos károkat okozhatnak a szülő-gyerek kapcsolatban.

1. Nem figyelünk a gyerekünkre, figyelmen kívül hagyjuk a tapasztalásaikat

Amikor a gyerekünk odajön hozzánk és mesélni kezd, gyakran kérdéseket szúrunk közbe és megjegyzéseket. Különösen, ha nem értünk egyet azzal, amit mond. Ám először mindig meg kellene hallgatnunk a gyereket, és csak utána válaszolni, véleményezni. Ez ugyanis nem a mi élményünk, hanem az övé. Ha kérdezgetünk és hozzáfűzzük a saját meglátásainkat, azzal azt érjük el, hogy úgy érzi, nem hallgatják meg és láthatatlan. Valószínűleg legközelebb már nem akar nekünk mesélni.

2. Hallgatással büntetjük a gyerekünket

A gyerekeink időről időre elérik azt a pontot, amikor elfogy a szülők türelme. Ilyenkor abszolút rendben van, ha elmagyarázzuk, hogy most idegesek vagyunk és szükségünk van egy kis időre, míg megnyugszunk. Ám hallgatással büntetni a gyerekünket még ekkor sem szabad, ha nem szeretnénk maradandó károkat okozni a szülő-gyerek kapcsolatban.

Ha tudatosan nem szólunk a gyerekünkhöz, mert így akarjuk megbüntetni, amiért nem úgy viselkedett, ahogy elvártuk volna, elvágjuk a bizalom szálait, amiket nem lehet már újra összekötni anélkül, hogy a csomó ne maradna örökké ott.

A szülő-gyerek kapcsolatot önkéntelenül elkövetetett hibákkal tehetjük tönkre, ha nem vagyunk tudatosak a gyereknevelésben

A szülő-gyerek kapcsolatot önkéntelenül elkövetett hibákkal tehetjük tönkre, ha nem vagyunk tudatosak a gyereknevelésben

3. Megszégyenítjük a gyerekünket

Valószínűleg mi sem éreznénk jól magunkat, ha nyilvánosan felhívnák a figyelmet a gyengeségeinkre, hibáinkra. Ezért is kell kerülnünk az olyan megjegyzéseket, amikor a gyerekünk viselkedése miatt idegesek vagyunk, hogy „nem hiszem el, hogy még erre sem vagy képes”, vagy éppen „normális vagy?!”

Magára a viselkedésre és arra a tényre fókuszáljunk, ami a felháborodásunkat okozta. Hiszen nem a gyerekünkkel, hanem konkrétan az adott dologgal van problémánk.

4. A testvéreihez hasonlítjuk

Ha egynél több gyerekünk van, bizonyára önkéntelenül is összehasonlítjuk őket. Ám azzal ösztönözni egyiküket valamire, hogy „nézd, a testvéred mennyire ügyes benne”, vagy „ennyi idősen ő már meg tudta csinálni”, az egyik legnagyobb hiba a gyereknevelésben. Biztos, hogy ellentétes hatást ér el. Sőt, ami rosszabb, maradandó károkat okozhat a kapcsolatunkban gyermekünkkel.

5. Visszaélünk a gyermekünk bizalmával

Ha elmond nekünk valamit a gyerekünk, de megkér, hogy ezt ne áruljuk el senkinek, azt muszáj tiszteletben tartanunk, ha nem akarjuk örökre elveszíteni a bizalmát a szülő-gyerek kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, mi hogy éreznénk magunkat, ha valaki, akiben teljesen megbíztunk, kikotyogná a legféltettebb titkainkat?

Még akkor sem árulhatjuk el, ha a másik ember egy közeli rokon vagy a másik szülő lenne, akinek elmeséljük, mit mondott nekünk a gyermekünk. Ezzel elveszíthetjük azt az ősbizalmat, amivel gyermekünk kötődik hozzánk.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash