4 lépés, amivel úgy tűnik majd, hogy tiszta a lakás

2023. december 06.
Ha nincs időnk takarítani, de muszáj, hogy pillanatok alatt úgy tűnjön, rend van nálunk, érdemes megfogadnunk azt a négy jótanácsot, amivel még akkor is tisztának látszik a lakás, ha egyébként elúsztunk a házimunkával.
Tiszta lakás takarítás nélkül
  • Fontos teljesen más nézőpontból tekintenünk a házimunkára.
  • Ha épp csak összekapni tudjuk a lakást a vendégek érkezése előtt, és alapos takarításra nincs esély, próbáljuk ki ezeket a trükköket.
  • Akkor is tisztának tűnhet a lakás, ha nem takarítunk ki minden sarkot!

Engedjük el a lelkifurdalást, hogy a vendégeket nem teljesen kitakarított lakással várjuk. Akkor is tisztának tűnhet az otthonunk, ha nem portalanítunk minden sarkot. Mutatjuk, milyen lépésekkel mutathatjuk úgy, hogy nálunk a rend az úr, pedig se időnk, se kedvünk nem volt a takarításhoz.

1. Ha tisztának akarjuk mutatni a lakást, mosogassunk el

Ha azt akarjuk, hogy tisztának tűnjön a lakás, a mosogatónál rendezzük el a piszkos edényeket egy helyre

Ha azt akarjuk, hogy tisztának tűnjön a lakás, a mosogatónál rendezzük el a piszkos edényeket egy helyre

Vagy ha nem is mosogatunk el, legalább tegyük el a piszkos edényeket a szem elől. A legjobb persze, ha nem hagyunk a mosogatóban sem koszos tányérokat és lábosokat, de ha csak néhány percünk van, dugjuk el a mosogatógépbe például. Érdemes szépen egymásba tornyozni a mosatlan edényeket, ezzel rendezettebb benyomást kelthet az egész konyha. 

2. Rejtsük el a szerte heverő dolgokat

Bár arra nem elég egy fél óra, hogy szétválogassuk a lakásunkban itt-ott heverő kupacokat, ha fogunk egy kosarat és végigjárjuk vele azokat a helyiségeket, ahova jó eséllyel belépnek majd a vendégeink, gyorsan olyan szintre hozhatjuk a rendet, amivel úgy tűnhet, otthonunkban tisztaság uralkodik és tényleg kitakarítottunk.

3. Szellőztessünk ki, ettől tisztábbnak tűnik a lakás

Sokkal tisztábbnak tűnik a lakás, ha jól kiszellőztetünk

Sokkal tisztábbnak tűnik a lakás, ha jól kiszellőztetünk

Az illatok és szagok döntő fontosságúak abban, hogy mennyire tűnik tisztának a lakásunk. Ezért érdemes alaposan kiszellőztetnünk, majd valamilyen természetes párologtatóval, illóolajjal otthonos illatúvá tenni a lakást. 

Ha azt szeretnénk, hogy tisztának érezzék a vendégeink a helyiségeket, ahova belépnek, különösen a borsmenta, eukaliptusz vagy kakukkfű illóolajjal való párologtatás javasolt.

4. Ne aggódjuk túl a lakás tisztaságát

Valószínűleg régi berögződés bennünk, hogy szégyellnünk kell, ha nincs rend és tisztaság mindig az otthonunkban, akkor is, ha váratlan látogató toppan be. Tudatosítsuk magunkban, hogy senkinek sincs joga ítélkezni az életünk és takarítási szokásaink felett, különösen, ha nincsenek tisztában az élethelyzetünkkel, munkabeosztásunkkal, főleg, ha gyerekeink vannak.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash