Ezért döntött úgy a 3 gyerekes család, hogy nem karácsonyozik a nagyszülőkkel

2023. december 20.
A szülők életük legjobb döntésének nevezték a TikTokra feltöltött videójukban, hogy már nem tölti a családjuk a nagyszülőkkel a karácsonyt.
Karácsony család
  • Számos oka lehet annak, amiért valaki úgy dönt, hogy bizonyos családtagokat kizár a karácsonyi ünneplésből.
  • A háromgyerekes család a nagyszülőkkel való karácsonyozás szokását szakította meg.
  • A családtagok egyébként jóban vannak a nagyszülőkkel mindkét oldalon. Miért döntöttek úgy mégis, hogy a karácsonyt nélkülük ünneplik?

Lassan kezdjük tervezgetni, hogyan és kivel töltjük a karácsonyi ünnepeket. Melyik nap kivel találkozunk a családból, hova utazunk és kivel mennyi időt töltünk. Egy háromgyerekes család úgy döntött, hogy nem kér ezekből a dilemmákból. 

Eldöntötték, hogy nem karácsonyoznak együtt sem az anyai, sem az apai nagyszülőkkel. És a döntésüket egyáltalán nem bánták meg.

Karácsony nagyszülők nélkül

@thebaileys.official

5 Years Ago We Decided To Stop Inviting Our Extended Family To Holidays

♬ original sound – Donald and Monica Bailey

Donald és Monica Bailey a TikTokra töltötte fel azt a videót, amivel részletesen meg is indokolták döntésüket, hogy nem töltik együtt az ünnepet a nagyszülőkkel. Akkor jutottak erre a pontra, amikor végleg belefáradtak az ünnepek körüli veszekedésekbe, harcokba és a folyamatos elégedetlenkedésbe, ami minden évben kísérte a karácsony megszervezését a családban

Öt év után is úgy tartják, ez életük legjobb döntése volt, amit csak valaha hoztak. „Amennyire szeretjük a nagyszülőket, akkora stresszt és rengeteg olyan kötelezettséget okozott a nagy családi karácsony, amit valójában senki sem kívánt. Egyszerűen emiatt nem tudtuk átélni és élvezni az ünnepet” – mondták a szülők.

Miért nem működött a karácsony a nagyszülőkkel?

A három gyerekes családban a szülők úgy döntöttek, nem utaznak a nagyszülőkhöz karácsonykor

A háromgyerekes családban a szülők úgy döntöttek, nem utaznak a nagyszülőkhöz karácsonykor

Egyet fontos leszögezni: nagyon jó a kapcsolatuk mind a négy nagyszülővel. Viszont a közlekedés, utazás, a késés miatti folyamatos szorongás vagy a kínos pillanatok a tágabb családdal megkeserítették a karácsonyt. „Nem mások ünnepét akarjuk élni, hanem a saját kis családunkét” – mondta az édesanya.

Megosztó döntés

A videó, amit a szülők feltöltöttek a közösségi oldalra, megosztotta az internetezőket is. Voltak, akik szerint roppant tiszteletreméltó, hogy valaki őszintén felvállalja, mit is szeretne, és a saját gyerekei és családja boldogsága a fontos számára. 

Mások egyetértettek azzal, hogy ha a gyerekek szemével nézzük, elég kiábrándító élmény a karácsony, amikor autóban töltik a felét, hogy házról házra, nagyszülőről nagyszülőre járjanak. 

De voltak, akik önzőnek nevezték a szülők döntését, amiért nem akarják a nagyszülőkkel tölteni a karácsonyt. Ők a saját gyerekkori emlékeiket hozták fel, mennyire élvezték, mikor együtt volt a nagy család. Ám ezzel sokan vitatkoztak, szerintük nem valószínű, hogy a gyerekeknek rossz érzés, amiért a szüleik velük szeretnék tölteni a karácsonyt

Minden család más, ezért nem is lehet mindenkire érvényes döntést hozni abban, vajon jó vagy rossz, káros vagy sem, ha a szülők és gyerekek a nagyszülők nélkül képzelik el a családi karácsonyt.

Forrás: Marie Claire Greece, Fotó: Unsplash, Getty Images