Ebből látszik, hogy gondjaid vannak az érzelmeid szabályozásával

2023. december 22.
Lehet, hogy nem lobbanékony vagy, hanem egyszerűen csak gondjaid vannak az érzelmeid szabályozásában.
Érzelemszabályozás probléma

Mindannyiunk életében előfordult már, mikor azt kívántuk: bárcsak jobban lereagáltunk volna egy helyzetet. De elképzelhető, hogy ha az átlagosnál többször robbansz fel, az nem azért van, mert „forrófejű” vagy. Lobbanékonyság helyett az érzelmeid szabályozásával lehet gond.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy „nagy nehézséget okoz, esetleg teljesen képtelen vagy kordában tartani az érzelmeidet” – mondta az Insidernek Dr. Carla M. Shuman, klinikai pszichiáter. Hozzáteszi, hogy ez gyakori jelenség az ADHD-val, autizmus spektrumzavarral vagy borderline személyiségzavarral élők körében. Mert annak ellenére, hogy mindhárom teljesen különböző diagnózis, egy dolog közös bennük: mind az agy prefrontális kérgét, azaz az érzelmekért és impulzusainkért felelős részét érinti. De honnan ismerheted fel?

Túlreagálsz dolgokat

Abszolút egészséges mérgesnek, frusztráltnak lenni. Ha nem tudod szabályozni az érzelmeidet, akkor viszont a reakciód sokkal intenzívebb annál, mint amennyit az adott szituáció érdemelt volna. Tehát például bevágnak eléd a sorba: tök oké, hogy ezen felháborodsz. Ami már nem, ha üvöltözni és szitkozódni kezdesz, és folytatod még jóval azután is, hogy az illető már rég továbbállt.

Időbe telik lenyugodni

Amikor gond van az érzelemszabályozással, a negatív érzéseid tartósak. Nem jössz ki a gondolatspirálból pikk-pakk, ahogy a szívverésed is nehezen nyugszik meg. Sőt, visszatérni a kiindulási állapotba olyan sok időbe telhet, hogy akár a napod jelentős része is rámehet. Jó, persze nincs időkorlátja a megnyugvásnak, de ha a hangulatingadozásaid befolyásolják a munkádat, vagy beleszólnak a társasági életedbe, valószínűleg nem tudod szabályozni az érzéseidet.

Ebből látszik, hogy gondjaid vannak az érzelmeid szabályozásával

Az érzelemszabályozás zavara szakításokat is eredményezhet

A kapcsolataid bánják

Nem csak a saját életedre hathat ez a jelenség: komoly károkat szenvedhetnek miatta az emberi kapcsolataid is. „Az érzelemszabályozással küzdő emberek környezete úgy érzi, tojáshéjon kell járkálniuk körülötte, mert annyira kiszámíthatatlan, mikor robban” – mondta Dr. Shuman. Ez pedig vezethet szakításhoz, gondot okozhat a melóban, veszekedést a családban, és eltávolodhatnak tőled a barátaid.

Zavarba hozod magad

Bár talán igyekszel igazolni a kirohanásaidat, valójában mindig zavarban vagy tőle, szégyelled magad miatta vagy bűnbánást tanúsítasz. Erős jelzés lehet arra, hogy nem megy az érzelemszabályozás, ha gyakran gondolkozol azon, miért reagáltál úgy, ahogy, esetleg aggódsz azon, hogyan láthattak mások a kifakadásod után.

Elkerülsz dolgokat, mert félsz a reakciódtól

Az érzelemszabályozás zavara nem kizárólag kiabálásban manifesztálódik. Sőt, „az elkerülés nagyon gyakori stratégia a szabálytalan érzelmek kivédésében” – magyarázta a szakértő. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy direkt kihúzod magad olyan helyzetekből, ahol fennáll a veszélye annak, hogy elveszted az érzelmi kontrollt. A félsz és az önbizalomhiány vezérelte viselkedés pedig odáig vihet, hogy annyira kivonod magad a társaságból, hogy úgy is érzed, kimaradsz mindenből. Ettől érzékenyebb leszel, amitől még kevésbé fogod tudni szabályozni az érzelmeidet.

Forrás: Insider, Fotók: Getty Images