A spontán orgazmus létezik, és így lehet elérni

2024. január 01.
Orgazmus szex nélkül? Lehetséges! De egyáltalán nem biztos, hogy tényleg olyan jó átélni, mint amilyennek elsőre tűnik…
Spontán orgazmus

Spontán orgazmus alatt pontosan azt értjük, amiből már a nevére is következtetni lehet. Olyan orgazmusról van szó, ami bármilyen szexuális érzékszervi stimuláció nélkül történik meg. A jelenség leginkább a nőknél fordul elő és többféle típusa is lehet. Jelentkezhet hirtelen jövő, egyszeri orgazmus formájában, vagy akár egymást követő orgazmusok sorozataként is.

Nem mindenki örül a spontán orgazmusnak…

Bár pontos adatok nincsenek arról, hogy hány nő tapasztalja meg az élete során, akik találkoztak már a jelenséggel, vegyesen fogadták azt. Akik időnként tapasztalnak meg egy-egy spontán élvezetet, általában kellemesnek tartják a dolgot, míg másoknál komoly szorongást is okozhat a jelenség.

Képzeljük csak el, milyen kínos lehet, ha bármilyen nem várt helyen és időben tör ránk az egymást követő orgazmusok sorozata…  Néhányan már arról is beszámoltak, hogy a spontán orgazmus fizikai fájdalmat okozott a számukra, és rontotta a szexuális együttlétek örömét.

Nem várt helyen és időben törhet ránk a spontán orgazmus

Nem várt helyen és időben törhet ránk a spontán orgazmus

Mi okozza a spontán jelentkező orgazmusokat?

A pontos okok a mai napig nem teljesen világosak, de a kutatók már megállapítottak néhány olyan tényezőt, amelyek gyakran ki tudnak váltani a nőknél spontán gyönyört.

  • Ilyen lehet például a perzisztens genitális izgalom szindróma (PGISZ), amelynek lényege, hogy az érintettek egy folyamatos orgazmusközeli állapotot élnek át anélkül, hogy bármilyen szexuális tevékenységet végeznének. PGISZ során a spontán orgazmus mellé pontosan olyan testi tünetek társulnak, amiket egyébként a nők szex közben is átélnek: fokozódik a véráramlás a nemi szervben, egy bizsergő érzés járja át őket, és a szeméremtestük megduzzad.
  • Spontán orgazmust az álmaink is okozhatnak: a jelenség a REM-fázis során szokott megtörténni, ami ilyenkor is a nemi szervek véráramlásának fokozódásával jár együtt.  
  • Egyéb tényezők: tudni lehet olyan nőkről, akik bizonyos gyógyszerek szedése mellett tapasztalták meg a spontán orgazmus élményét, míg másoknál edzés közben, egyes gyakorlatok elvégzése váltott ki gyönyört. Sőt, arra is van már tudományos bizonyíték, hogy egyesek a hüvelyi szülés közben tapasztalják meg a semmiből jött élvezetet.

Hogyan lehet elkerülni a spontán orgazmust?

A spontán orgazmusokat leginkább csak akkor lehet elkerülni, ha tisztában vagy vele, hogy mi válthatja ki nálad a jelenséget. Ha például tudjuk, hogy biciklizés vagy a súlyemelés közben bármikor ránk törhet az érzés, jobb, ha ezeket a mozgásformákat elkerüljük. Ha valamilyen gyógyszer lehet a háttérben, vagy esetleg PGISZ-től szenvedünk, mindenféleképpen fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk. De az is sokat segíthet, ha rendszeresen elkezdünk jógázni, meditálni, vagy egyszerűen naponta elvégzünk néhány légzőgyakorlatot.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images