3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt belevágsz bármilyen divatos diétába

2024. január 05.
Az internet tele van divatos és szuperhatékonynak nevezett fogyókúrákkal. De mielőtt belevágnánk bármelyikbe az újévi fogadalmunk nyomán, néhány kérdést mindenképp tegyünk fel magunknak!
Diéta 3 kérdés
  • A kérdések segítségével könnyedén eldönthetjük, vajon megéri-e az adott diéta, vagy csak az időnket pazaroljuk.
  • Vakon követni egy diétát nem csak felesleges lehet, de akár veszélyes is.
  • Az első és legfontosabb tudnivaló: ha fogyni akarunk és meg akarjuk tartani az ideális testsúlyt, nem szabad a szénhidrátot vagy zsírt teljesen kizárnunk az étrendünkből.

Egy nemrég készült kutatás eredményei szerint a felnőttek több mint harmada tesz újévi fogadalmat. A férfiak 86, a nők 79 százaléka úgy is gondolja, hogy betartja azt. Az újévi fogadalmak jelentős hányada kapcsolódik a fogyáshoz, diétához, fogyókúrához. 

Mielőtt azonban fejest ugranánk egy interneten talált, ismerősünk ismerősétől hallott diétába, érdemes a szakemberek által javasolt 3 kérdést feltennünk magunknak. Lehet, hogy az adott diéta többet árt ugyanis, mint használ.

1. Ki tanácsolta nekünk az adott diétát?

Anna Groom dietetikus, a Brit Fogyókúra Szövetség szóvivője leszögezte: „mindig nézzük meg, az adott diéta kizár-e teljesen egy adott élelmiszer- vagy tápanyag soportot. Csak egy bizonyos szuperélelmiszer fogyasztását javasolja? Egy bizonyos táplálékkiegészítőt kellene szednünk?”

Sajnálatos módon a szuperélelmiszer címke önmagában mit sem ér. Egyetlen étel sem tudja önmagában kielégíteni a szervezetünk szükségleteit. Ráadásul mindig jobb változatos élelmiszerekből bevinni a szervezetünkbe a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és tápanyagokat a diéta során, mint táplálékkiegészítővel.

Ha kétségeink vannak egy adott diétával kapcsolatban, célszerű szakemberhez, a háziorvosunkhoz vagy dietetikushoz fordulnunk.

2. Tudományosan bizonyított a diéta hatásossága?

Az előtte-utána fotók vagy a fogyókúra influenszerek nem számítanak tudományos bizonyítéknak a diéta hatásosságára

Az előtte-utána fotók vagy a fogyókúra influenszerek nem számítanak tudományos bizonyítéknak a diéta hatásosságára

Az előtte-utána fogyókúrás fotók nem számítanak bizonyítéknak, emelte ki a szakember. Szerencsére több módja is van annak, hogy meggyőződjünk egy diéta hatásosságáról. Az egyik például, hogy végzünk egy kis kutatást saját magunk. Fellelhető-e tudományos adatbázisokban a kinézett diétával kapcsolatos hivatalos adat? És nem, a fogyókúrás influenszerek nem számítanak tudományos forrásnak.

3. A mi saját szükségleteinket és adottságainkat is figyelembe veszi a diéta?

A csodadiéták általában egyáltalán nem veszik figyelembe az egyéni adottságokat, ami viszont elengedhetetlen lenne a sikeres életmódváltáshoz és az ideális testsúly eléréséhez. Nem lehet megspórolni az akaraterőt és a hosszú távú munkát, sőt, a rendszeres testmozgást sem ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Ezért sem szabad hinnünk a divatos diétáknak, amik általában jojóeffektust és kudarcélményt hoznak magukkal.

Hogyan diétázzunk biztonságosan és fenntartható módon?

A dietetikusok elmondása szerint a biztonságos fogyás kulcsa a kis kalóriadeficit. Tehát nem kell sokkal kevesebb kalóriát bevinnünk annál, mint amit egy nap a szervezetünk felhasznál. Ezzel heti fél-1 kilogrammos súlycsökkenést érhetünk el. Egy fenntartható diéta nem megszorító, nem zár ki egyetlen élelmiszercsoportot sem az étrendből, különösen nem a fehérjét, szénhidrátot vagy zsírokat.

A tudományos kutatások szerint a mediterrán diéta a legegészségesebb étkezési forma. Emellett arra kell figyelnünk, hogy kerüljük a túlevést és a feldolgozott, valamint ultrafeldolgozott élelmiszereket, amennyire lehet.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash