Helyesírás kvíz: hány híres magyar nevét tudod helyesen leírni?

2023. július 10.
Weöres Sándor, Dessewffy Aurél, Semmelweis Ignác – az egyik legnehezebb dolog a magyar helyesírásban a személynevek leírása. Vajon mennyi híres magyar ember nevét tudjuk helyesen? Töltsd ki a kvízünket, és megtudod, mennyire vagy képben!
Helyesírás teszt híres magyar nevek
  • Most kiderül, vajon mennyire vagyunk jó helyesírók!
  • Az emberek 60 százaléka nem tudja helyesen leírni a híres magyar neveket, a kvízünkből most kiderül, vajon mi azok közé tartozunk-e, akiknek jó a helyesírása.
  • A következő helyesírási kvízünkből kiderül, vajon mennyire vagyunk jók a személynevekben.

Ha már kitöltöttük az j-ly helyesírási kvízt és a földrajzi nevek helyesírását tesztelő kérdéssorunkat, itt az ideje, hogy teszteljük azt is, vajon megbirkózunk-e sikeresen a személynevek helyesírásával.

A magyar nyelvtan egyik legnehezebb témaköre a személynevek és családnevek helyesírása. A kvízünkből kiderül, mennyire sikeresen birkózunk meg a legnehezebb nevekkel!

Van logika a személynevek helyesírásában?

Kölcsey Ferenc, Csoóri Sándor, Weöres Sándor, Eötvös József, Madách Imre, Vörösmarty Mihály, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond – ezek úgynevezett hagyományos írású családnevek. De emlékszünk a többi szabályra is, hogyan írjuk helyesen a személyneveket, vajon egy helyesírási kvízben hány pontot érnénk el?

Nem csak diákként volt igazi kihívás megjegyezni a szabályokat, sokan még felnőttként sem tudják pontosan, hogyan kell például híres festők, írók nevét hibátlanul leírni.

Mind a családneveket, mind a keresztneveket nagy kezdőbetűvel írjuk, ez tiszta sor. De azt tudtuk például, hogy a vezetéknevek és utónevek írásmódját törvénybe foglalták. Ez azt jelenti, hogy az anyakönyvezésre és a személyi okmányok kiállítására vonatkozó jogszabályok állapítják meg. 

A családnevek hagyományőrző helyesírása viszonylag későn alakult ki. Ezért az eredeti formák mellett az idők folyamán névváltozatok is keletkeztek (pl. Batsányi – Bacsányi), ez még tovább bonyolítja a dolgunkat és nehezíti a helyesírási kvízünket természetesen. Ilyen esetekben a félreértések elkerülésére a család vagy a kiemelkedő történelmi személy által rögzített, korunkhoz legközelebb eső formát kell használni.

A helyesírási kvízből minden kiderül a családnevekről

Az új helyesírási kvízünkkel most kipróbálhatjuk, vajon mi mennyire ismerjük a híres emberek nevének helyesírását. Vajon mindenre emlékszünk, vagy vannak homályos foltok? Félrevezetnek esetleg a nagyon hasonlóan írt névváltozatok?

Töltsük ki a kvízt, kattintsunk arra a válaszra, ami szerintünk helyes, és kiderül, vajon jobban megy-e a személynevek helyesírása, mint egy általános iskolásnak!

Fotó: Wikimedia