Ezért álmodhatsz valakiről, akit évek óta nem láttál

2024. január 23.
Sokkal inkább rólunk szól egy ilyen álom, mint az álmunkban szereplő személyről vagy a hozzá fűződő egykori viszonyunkról.
Álom régi ismerős jelentés
  • Zavarba ejtő, mikor olyan személyről álmodunk, akivel évek óta nem beszéltünk és nem is láttunk. 
  • Felmerülhet bennünk a kérdés: vajon a tudatalattink ezzel az álommal azt akarja üzenni, hogy újra szorosabbra kellene fűznünk a szálakat?
  • Más oka van annak, ha olyan emberrel álmodunk, akiről már ezer éve nem is hallottunk.

Egészen fura álmokat képes az emberi agy produkálni időnként. Vegyük például azt, amikor egy olyan álom után ébredünk, amiben találkoztunk, beszéltünk vagy egyéb dolgokat csináltunk valakivel, akiről már nagyon hosszú ideje nem is hallottunk, nemhogy láttuk vagy beszéltünk volna. 

Mit akar üzenni ezzel a tudatalattink? Újra szorosabbra kellene szőnünk a szálakat? Vagy valami más oka van, hogy olyan emberrel álmodunk, akit nagyon régóta nem láttunk? Mi a jelentése ezeknek az álmoknak?

Az álom ábrázolásmódja

Bár nagyon sok ember nem törődik az álmaival, Lauri Loewenberg álomelemző meggyőződése, hogy az álmaink nagyon fontos dolgokat mondanak el rólunk, a tudatunkról, elménkről. „Minden és mindenki az álmunkban képviseli egy részünket vagy valamit, ami direkt hatással van ránk, az életünkre” – mondta. 

Mindenkivel megtörténik időről időre, hogy a múltjából valaki megjelenik az álmában. Akár az általános iskoláig is visszanyúlhat ez. „Ha ez a jelenben történik velünk, az a személyiségünkre utal – jelentette ki Loewenberg. – Gondolkodjunk el azon, az álmunkban megjelenő személy milyen minőségben volt jelen. Egy bizonyos tulajdonság, negatív vagy pozitív, ahogy az álmunkban ábrázolódott, mind valamilyen olyan problémára utal, amivel a jelenben birkózunk.

Például azzal a félénk fiúval álmodtunk, akivel egy osztályba jártunk? Ez az álom azt jelentheti, hogy küzdünk valamilyen fontos dolog vagy érzés kifejezésével. Ki akarjuk mutatni, mondani, de nem megy.

Érzelmek és álmok

Egy régi szerelemről, osztálytársról vagy barátról álmodtunk? Nyugodjunk meg, ennek semmi köze a jelenünkhöz. Csupán azért jelennek meg életünk régi szereplői az álmunkban most, mert az agyunk valamilyen fontos momentumra próbál rámutatni az életünkben.

Több tanulmány is kimutatta, hogy az álmaink alatti tudatosságunk nagyban hasonlít arra a tudatos állapotra, amiben ébren vagyunk. Ezért bölcs dolog odafigyelni arra, hogy álmunkban hogyan reagál, viselkedik az a régi ismerős. Az álomelemző szerint a személy viselkedése összefüggésben van azzal, ahogy mi viselkedünk ébren. „Más nézőpontból figyelhetjük meg a saját reakcióinkat, így jobban megérthetjük saját magunkat.”

Kapcsolódás álmunkban a régi ismerőshöz

Előfordul, hogy egész nap arról a személyről gondolkodunk, akivel álmodtunk. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell elevenítenünk vele a régi kapcsolatunkat. „Csak mert valaki megjelent álmunkban, nem egyenlő azzal, hogy a jelen életünkben is szerepet kell játszania” – figyelmeztetett Joy Strong álomszakértő is.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash