Ezt a fájdalomcsillapítót sose vedd be éhgyomorra!

2024. január 26.
Nem csak azért lehet probléma éhgyomorra bevenni bizonyos típusú fájdalomcsillapítókat, mert irritálhatja az emésztőrendszerünket a gyógyszer. Befolyásolhatja a felszívódást és a hatást is, hogy étkezés előtt vagy után szedjük be a fájdalomcsillapítót.
Fájdalomcsillapító éhgyomorra
  • Nem biztos, hogy rendesen hat a fájdalomcsillapító gyógyszer, ha éhgyomorra vesszük be.
  • De veszélyes is éhgyomorra bevenni a fájdalomcsillapítót?
  • Az orvos elmondta, hogyan a legjobb bevenni a különböző hatóanyagú fájdalomcsillapítókat.

Amikor betegek vagyunk, sokszor előfordul, hogy úgy érezzük, egy falatot sem tudnánk lenyelni. Fájdalomcsillapítóra ilyenkor is szükség lehet, csillapítani a torokfájást, fejfájást. De mi van, ha éhgyomorra vesszük be a gyógyszert? Ugyanúgy hat? Vagy akár veszélyes is lehet evés nélkül bevenni a fájdalomcsillapítót?

Ez a különbség a fájdalomcsillapítók között

Hogy bevehetjük-e éhgyomorra a fájdalomcsillapítót, nagyban függ attól, milyen hatóanyagú gyógyszerünk van. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók ibuprofent, paracetamolt vagy aszpirint tartalmaznak. Ha rendszeresen, hosszú időn át szedjük valamelyiket, mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal.

Ha csak egy téli megfázás, influenza vagy covid-fertőzés idején vennénk be esetileg egy-egy fájdalomcsillapítót, mutatjuk, melyik hatóanyagot hogyan érdemes szednünk.

Ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapító éhgyomorra?

Nem csak fájdalom enyhítésére, de gyulladás és láz ellen is bevethető az ibuprofen. Viszont okozhat gyomor- és emésztési panaszokat ez a hatóanyag. Ha máskor is előfordult, hogy mellékhatások léptek fel a fájdalomcsillapító szedésekor, nem túl bölcs dolog evés nélkül, éhgyomorra bevennünk. 

Akkor is tartózkodnunk kell az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítótól, ha volt már korábban gyomorfekélyünk. Különösen éhgyomorra nem tanácsos bevennünk. 

A fájdalomcsillapító hatóanyagától függ, bevehetjük-e éhgyomorra

A fájdalomcsillapító hatóanyagától függ, bevehetjük-e éhgyomorra

Paracetamolt szedhetünk éhgyomorra?

Ha nincs étvágyunk, de szükségünk van fájdalomcsillapítóra, az orvosok a paracetamolt javasolják leginkább. Sokaknál a láz csökkentésére ez a leghatásosabb hatóanyag. Sőt azt is tapasztalhatjuk, ha éhgyomorra vesszük be az ilyen típusú fájdalomcsillapítót, gyorsabban hat. Ugyanakkor természetesen kiválthat emésztési panaszokat és gyomorproblémákat a paracetamol is, ha evés nélkül vesszük be, így nem árt az óvatosság ennél a gyógyszernél sem.

Aszpirin hatóanyagot szabad éhgyomorra szednünk?

Ha hosszú időn át szedjük az aszpirin hatóanyagú fájdalomcsillapítót, gyakran kialakulnak hasi panaszok, emésztési problémák. Tehát eleve nem célszerű ilyen típusú fájdalomcsillapítót bevennünk, ha tudjuk, hogy már voltak ilyen mellékhatások korábban is, vagy bármilyen emésztőrendszeri betegségben szenvedünk.

Ha étkezés közben vesszük be a fájdalomcsillapítót, az emésztőrendszeri panaszok sokkal kisebb eséllyel lépnek fel. Viszont a fájdalomcsillapító hatása kicsit lassabban jelentkezik, mint ha éhgyomorra vettük volna be.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash