Ezt teszi a stressz a bőröddel: ha ezeket tapasztalod, téged is érint

2023. augusztus 20.
Pikkelysömör, akné, herpesz – csak néhány bőrbetegség, ami mindannyiunk életét megkeserítheti. De azt talán csak kevesen tudják, hogy ezek mind olyan bőrproblémák, amelyek megjelenhetnek vagy súlyosbodhatnak a stressz, a szorongás és a depresszió hatására.
A stressztől a bőrünk is megbetegszik - Ha ezeket tapasztalod, lehet, hogy téged is érint!

A stressz olyan helyzet vagy jelenség, ami az egyéni megküzdési mechanizmusunkon túlmutat. Ez mindannyiunknál változó, rengeteg formája lehet: munkahelyi stressz, párkapcsolati nehézségek, veszteségélmények – és bizony mindegyik előidézhet bőrgyógyászati problémát is.

Érzelmi stressz hatására jönnek a tünetek

A lelki problémáink fizikai tüneteket is okoznak, erre azonban csak az utóbbi néhány évtizedben kezdtek felfigyelni a szakemberek.

„Kutatási adatok szerint a bőrbetegek kétharmadát érintheti, hogy pszichés problémákkal is meg kell küzdeniük. A leggyakoribb társuló gondok a különböző szorongásos zavarok, például depresszió vagy testképzavar. A krónikus bőrbetegségeknél a pszichés faktorok jelentősége óriási, erre az a magyarázat, hogy a bőr és a psziché korai fejlődésünktől, magzati kortól szorosan összekapcsolódik. Ugyanazokból a lemezekből alakulnak ki, és ez az összehuzalozottság életünk végéig kitart” – árulta el Német Borbála integratív pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, a DermaSoul alapítója.

A szakember szerint a legnagyobb probléma, hogy, ahogyan azt ő maga is tapasztalta bőrklinikai munkája során: a stresszfaktorra sajnos sem idő, sem erőforrás nem jut a rendszerben. Pedig a kezelés akkor lehetne hatékony és komplex, ha a betegekért együtt dolgozna a bőrgyógyász, a pszichológus, a pszichiáter… Ennek hiányában a páciensek gyakran elégedetlenek, vissza-visszatérnek nem szűnő tüneteikkel. Számottevő javulást legtöbbször a lelki okok feltárása hoz csak.

„Pszichodermatológiai támogatóprogramunkat, egyéni és csoportos terápiáinkat épp azért hívtuk életre, itt a betegek saját maguk is elsajátíthatják a legfontosabb technikákat (érzelemszabályozás, stresszkezelés) és aztán önállóan is alkalmazhatják őket” – tette hozzá Német Borbála.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden bőrbetegség függ össze pszichológiai tényezőkkel, és a megfelelő kezelési terv meghatározásához első körben bőrgyógyász által végzett alapos orvosi kivizsgálásra van szükség. Ma azonban ebben is segítenek hazai, innovatív megodások, mint az AIP Derm digitális bőrklinikája.

Már fotó alapján is tud diagnosztizálni az orvos

Gyakran előfordul tehát, hogy a lélektani folyamatok fizikai tüneteket is kiváltanak, vagy azokat felerősítik. Magyarországon már van lehetőség arra, hogy a bőrproblémákat néhány óra alatt egy digitális bőrgyógyászati klinikán a mesterséges intelligenciával közösen dolgozó szakorvosok diagnosztizálják és kezelési javaslatot is adjanak hozzá.

A bőrbetegség felismerése és a kezelési terv összeállítása elsősorban tehát a dermatológusok feladata, ám az AIP Derm technológiájával ez egy modern és gyors folyamattá vált. Az AIP Derm és a DermaSoul éppen ezért kezdte meg együttműködését. Ennek keretében többek között a DermaSoul szakembereinek segítségével építettek be „distresszt” mérő kérdőívet, ami segíthet a pszichoszomatikus betegek kiszűrésében és megfelelő lelki segítséghez juttatásához.

„Mindketten megtaláljuk azt a másikban, amire a saját módszereink egyelőre nem képesek. Mi, digitális bőrgyógyászati klinikaként, a betegségek gyors és hatékony diagnosztizálásában és gyógyításában vagyunk otthon, de a lélektani folyamatokat nem tudjuk sem felfedni, sem gyógyítani. A DermaSoulnál megvan erre a tudás és a képesség is. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy együtt még hatékonyabbak lehetünk és segíthetünk az embereknek” – mondta Fazekas István, az AIP Medical Hungary ügyvezetője.

Több idő marad az emberre

Az egészségügy hatalmas gépezetként működik, ahol a betegeknek rengeteget kell várnia, az orvosok pedig túlterheltek. Emiatt előfordul, hogy a lélektani folyamatok és azok kezelése háttérbe szorul. Az AIP Dermmel most először van lehetőség arra, hogy az orvosok leterheltsége csökkenjen és hatékonyságuk növekedjen, valamint a betegeknek csak néhány órát kell várnia a diagnózisra a többhetes, vagy akár hónapos várólisták és a hosszadalmas sorban állás helyett. A felszabaduló időben előtérbe kerülhet az ember és az a lélektani munka, amelyet a mesterséges intelligencia nem tud kiváltani, de az egészség szempontjából legalább olyan fontos, mint a megfelelő diagnózis és kezelési módszerek.

„A DermaSoul és az AIP Derm közösen nemcsak a testet, hanem a lelket is hatékonyabban tudja gyógyítani. Nem felejtkezhetünk el arról, hogy ezek egyaránt fontosak!” – teszi hozzá zárásképpen Fazekas István.

Forrás: DermaSoul