- A diabéteszben szenvedők legjobb barátja lehet a fahéj a fűszerek közül.
- A fahéjban található növényi hatóanyagok megakadályozzák a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését.
- Érdemes naponta egy csipet fahéjat elfogyasztani, ha cukorbetegségben szenvedünk.
Egy friss kutatás remek hírrel szolgált a diabéteszben szenvedőknek. Úgy tűnik ugyanis, hogy napi egy csipet fahéj segít egyensúlyban tartani és csökkenteni a vércukorszintet. A fahéj ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, emellett javítja a bélflóra egészségét. Ez mind hozzájárul a cukorbetegség tüneteinek csökkenéséhez.
Nem csak finom, egészséges is a fahéj
A fűszerek nem csak finomabbá teszik az ételeinket, de gyógynövényként is működnek. Nem kivétel ez alól a fahéj sem. Számos jótékony hatását tárták fel a fahéjnak a legfrissebb kutatásokban:
- Antioxidáns
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Antidiabetikus hatású
- Baktériumölő
- Még rákmegelőző hatással is bír a fahéj
A legutóbbi, Kalifornia Egyetem kutatói által végzett vizsgálat a fahéj diabéteszre gyakorolt hatását tanulmányozta. Azt figyelték meg a tudósok, hogy a fahéj képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet és megakadályozni az ugrásszerű vércukorszint-emelkedést.
Nem csak a cukorbetegeknek lehet hasznos a fahéj
Ha diabéteszben szenvedünk, a vércukorszint egyensúlyban tartása életbevágóan fontos. Ám mások számára is nagyon hasznos lehet a fahéj azon hatása, hogy megakadályozza, hogy a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedjen.
Az inzulinrezisztenciában, endometriózisban vagy más hormonháztartást érintő betegségben, például PCOS-ben szenvedőknek is fontos, hogy a vércukorszint egyensúlyban legyen. A kutatás szerint a fahéj tökéletesen alkalmas a vércukorszint csökkentésére. Ráadásul széles körben elérhető és nem drága.
Hogyan fogyasszuk a fahéjat, hogy csökkenjen a vércukorszint?
A fahéj csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, ezáltal lefelé indul a vércukorszint a kutatás szerint. Ráadásul ehhez nem kell egy zacskó fahéjat elfogyasztanunk. Napi 4 gramm fahéj már hozzájárul a vércukorszint egyensúlyban tartásához, és ekkora mennyiségnek nincsenek emésztőrendszert érintő mellékhatásai sem.
Miért jó a fahéj a vércukorszint csökkentésére?
A fahéj növényi hatóanyag (polifenol) tartalma magyarázza a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásait. Növeli ugyanis a sejtek cukorfelvételét a vérből. Kémiai úton fokozzák a sejtek inzulinérzékenységét a fahéj hatóanyagai.
De egy másik módon is hatással van a fahéj a vércukorszintre: a bélflórán keresztül. A fahéj segíti a bélmikrobiom sokféleségét, így hozzájárul, hogy egészségesebb és változatosabb legyen a bélflóránkban a jótékony baktériumok közege.
Érdemes tehát akár a reggeli kávénkba, akár a zabkásánkba szórni egy kiskanál fahéjat, ha azt szeretnénk, hogy a vércukorszintünk egyensúlyban legyen. Függetlenül attól, hogy diabéteszben szenvedünk-e vagy sem, a jótékony hatások mindenkinél érvényesülnek.
Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash