Ez a legjobb gyümölcs a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek

2023. december 16.
Nem kell lemondanunk a gyümölcsökről akkor sem, ha kettes típusú diabéteszben szenvedünk. Sőt, egy bizonyos gyümölcs kifejezetten jótékony hatással van a vércukorszint egyensúlyára.
Diabétesz gyümölcs
  • A legnagyobb hatással a szénhidrátok vannak a vércukorszintre. 
  • Aki diabéteszben szenved, jól át kell gondolnia, mit és mikor eszik, milyen más ételekkel együtt fogyasztja az adott dolgot.
  • A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a gyümölcsökről akkor sem kell lemondanunk, ha diabéteszben szenvedünk, sőt, van olyan gyümölcs, ami kifejezetten ajánlott.

A vérkeringésünk szállítja a vérben található cukor (glükóz) formájában az energiát a testünk minden egyes sejtjéhez. Ha diabéteszben szenvedünk, jól át kell gondolnunk, milyen ételeket fogyasztunk és milyen gyakran, ezek hogyan hatnak a vércukorszintünk egyensúlyára. 

Fontos, hogy olyan gyümölcsöket válasszunk diabétesz esetén, melyek a legkisebb kiugrást okozzák a vércukorszintünkben. Mutatjuk, a dietetikus szerint melyik gyümölcs az, ami a legjobb, ha diabéteszben szenvedünk.

Ehetünk gyümölcsöt, ha diabéteszben szenvedünk?

A gyümölcsök természetes szénhidrátok, viszont rengeteg más tápanyagot tartalmaznak. Például rostokat, melyek lassítják a cukor bejutását a véráramba, így meggátolják, hogy ugrásszerűen megemelkedjen a vércukorszint.

De más oka is van, hogy hasznosak a gyümölcsök a diabétesz esetén is. Létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk általuk. Érdemes tehát a dietetikusunkkal átbeszélnünk, melyik gyümölcsöt mikor és milyen más ételekkel együtt fogyaszthatjuk.

A legjobb gyümölcs diabétesz esetén

Az áfonya különösen ajánlott, ha diabéteszben szenvedünk

Az áfonya különösen ajánlott, ha diabéteszben szenvedünk

Szinte bármelyik gyümölcsöt megehetjük akkor is, ha diabéteszben szenvedünk, csak más forrásból kevesebb szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe és a cukortartalmat is át kell számolnunk. Ha egyetlen olyan gyümölcsöt kellene mondaniuk, a dietetikusok az áfonyát ajánlanák, ha valaki diabéteszben szenved. Azt is elárulták, miért.

  1. Az áfonya azért jó diabétesz esetén, mert alacsony a cukortartalma.
  2. Arányaiban rengeteg rostot tartalmaz, ami lassítja a cukor bejutását a véráramba.
  3. Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot tartalmaz.
  4.  Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, ami a vérrögképződést gátolja, C-vitamint, ami az egészséges sebgyógyulást segíti elő, valamint mangánt, ami elengedhetetlen az anyagcserénkhez és az immunrendszer működéséhez.
  5. A gyümölcs élénk liláskék színét adó növényi hatóanyagok kifejezetten hatásosak a vércukorszint stabilizálására diabétesz esetén a legfrissebb kutatások szerint.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash