- Kettőből egy ember ízületi fájdalmaktól szenved Magyarországon a statisztikák szerint.
- Érdemes bizonyos ételekből többet fogyasztanunk, másokból kevesebbet, hogy javuljanak az ízületi panaszaink.
- A szakember elmondta, mit kell ennünk, ha ízületi fájdalmakkal küzdünk.
Nem csak az időseket érinti az ízületi fájdalom. A 18-25 év közöttiek harmada is szenved az ízületi fájdalmak következményétől. Rossz alvás, mozgási nehezítettség, rossz közérzet jár együtt az ízületi problémákkal.
Azon túl, hogy a megfelelő mozgásformákkal biztosítjuk az ízület számára a kellő aktivitást, az étrendünkkel is sokat tehetünk, hogy enyhítsük az ízületi fájdalmakat.
Ízületi kopás: növényi étrend
Ha az ízületi fájdalmat kopás okozza, ami a még felnőttkor előtti nem megfelelő terhelés következménye, érdemes minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk. A növényi alapú étrenddel bevitt nagy mennyiségű C-vitamin ugyanis stimulálja a szervezet kollagéntermelését, ami hozzájárul a porc erősítéséhez és az ízület rugalmasságának megőrzéséhez.
Dr. Catherine Serfaty-Lacrosniére tápanyagszakértő vizsgálatai szerint már hat hét vegetáriánus étrend után érezhető a javulás, az ízületek mozgékonyabbá válnak és a fájdalom csökken. A szakember azt is elmondta, milyen növények a legjobbak az ízületi fájdalom ellen:
- Brokkoli
- Fokhagyma
- Kurkuma
- Gyömbér
Ezek az ételek olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek akadályozzák a porcot romboló enzimek hatását, illetve gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal küzdenek a fájdalom ellen.
Érdemes még fogyasztani repceolajat, diót vagy camelina (sárgarepce) olajat. Ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat, ami hozzájárul a gyulladás és így az ízületi fájdalom csökkenetéséhez.
Artritisz: olajos halak és magvak
„Az életminőséget erősen romboló ízületi fájdalmat az ízületet borító membrán gyulladása, illetve az ennek következtében kialakuló roncsolódás okozza” – magyarázta Dr. Serfaty-Lacrosniére, hozzátéve, hogy ez gyakran több ízületet is érint.
Célszerű bizonyos ételekből kevesebbet fogyasztanunk, hogy csökkentsük az ízületi gyulladás fellángolásának gyakoriságát. Együnk kevesebbet az alábbi élelmiszerekből:
- Felvágottak, feldolgozott hústermékek
- Vörös húsok
- Olajban sült ételek
Ezek hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához a szervezetünkben, ahogy a cukor és kémiai adalékanyagok is.
A szakember azt is felsorolta, mit érdemes fogyasztanunk, ha ízületi fájdalommal, artiritsszel küzdünk:
- Olajos halak, amik nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat: lazac, makréla, szardínia
- Olajos magvak: lenmag, chiamag, mandula, dió
- Zöld tea
- Paradicsom
- Spenót
- Alma
- Szőlő
- Narancs
Forrás: Marie Claire France Fotó: Unsplash, Getty Images