Beállt a vállad? Ez az egyszerű mozdulat azonnal kilazítja!

2023. november 13.
Ha elfeküdted, megerőltetted vagy éppen a sok üléstől állt be a vállad, akkor is segíthet ez a roppant egyszerű mozdulat. Nem kell hozzá más, csak egy seprűnyél.
Merev nyak gyakorlat
  • Ha állt már be a vállunk, feküdtük el a nyakunkat, ismerjük az érzést, amikor bármit megtennénk, csak újra fájdalom nélkül tudjuk elfordítani a fejünket.
  • A közösségi oldalak kedvenc személyi edzője egy nagyon egyszerű mozdulatot javasol a nyakizmok görcsös állapotának megszüntetésére.
  • Elő a seprűnyéllel és lazítsuk ki a nyakizmokat!

Életmentő gyakorlat a begörcsölt váll, elfeküdt nyak fájdalmának enyhítésére a gyors és egyszerű gyakorlat. Pillanatok alatt érezhetjük a hatását: enyhül a kellemetlen fájdalom és jobban tudjuk mozgatni a fejünket szinte azonnal.

Anthony Green személyi edző mutatta meg, milyen mozdulatot kell elvégeznünk, amivel megszüntethetjük a beállt váll és nyak fájdalmas tüneteit. Ha rendszeresen végezzük a seprűnyél segítségével a gyakorlatot, abban is segít, hogy megelőzzük a kellemetlen váll- és nyakfájdalmat.

Mitől állhat be a nyakunk?

Egy rossz mozdulattól is beállhat a nyakunk

Egy rossz mozdulattól is beállhat a nyakunk

A legtöbbször banális oka van a nyakfájdalomnak. Bár nagyon kellemetlen, amikor beáll a nyakunk, de a rossz párna, kényelmetlen alvási testhelyzet miatt ébredünk merev nyakkal. Máskor pontosan tudjuk, mi volt az a hirtelen mozdulat, amivel meghúztuk a nyakunkat. Ilyenkor is szükség lehet néhány napra, hogy elmúljon a fájdalmas, görcsös nyakmerevség.

A stressz is gyakori oka a váll- és nyakfájdalomnak, ezt csak tetézi az ülőmunka, számítógép előtti görnyedés, vagy éppen a mobiltelefonozás miatt hosszú időn át tartó döntött fejjel lefelé bámulás. 

„Ritkább, amikor a merevség a nyaki gerinc valamiféle rendellenességére utal – mondta dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Porckorongsérv, degeneratív nyaki ízületi betegségek is okozhatják. Ilyenkor szakemberre van szükség, hogy képalkotó eljárások segítségével diagnózist és kezelési javaslatot tegyen.”

Egyszerű gyakorlat lépésről lépésre, ha beállt a vállunk

Ha nem áll szervi probléma a beállt nyak és váll mögött, tényleg elfeküdtük, vagy egy rossz mozdulat, netán a stressz váltotta ki, érdemes kipróbálnunk Anthony Green személyi edző hatékony gyakorlatát.

Ehhez nincs szükségünk másra, csak egy seprűnyélre, amivel hatékonyan megszüntethetjük a beállt váll miatti fájdalmat. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan végezzük el a mozdulatot.

  1. Álljunk széles terpeszben, és fogjuk meg a seprűnyelet széles kartartásban.
  2. Emeljük magunk elé a botot.
  3. Kilégzéssel nyújtott gerinccel hajoljunk előre vízszintesig.
  4. Fordítsuk el a törzsünket az egyik láb irányába, a bot ellentétes kézben lévő végét helyezzük a lábfej elé, majd nézzünk el a vállunk irányába, felfelé. A karok maradjanak lehetőleg nyújtva.
  5. Belégzéssel emelkedjünk vissza középre.
  6. Kilégzéssel ismételjük a másik oldalra is a beállt vállat hatékonyan lazító gyakorlatot.

Ne siessünk, ügyeljünk a mozdulat precíz, pontos kivitelezésére. Minden kilégzéssel lazul a vállunk és nyakunk, oldódik a stressz és görcs az izmokból. Végezzünk mindkét oldalra négyet-négyet a beállt vállunkat kilazító gyakorlatból. Megelőzésképpen is minden reggel érdemes ezzel az egyszerű, vállunk feszültségét oldó mozdulattal indítani a napot.

Fotó: Getty Images