Ennél szórakoztatóbb húsvéti tojásfestési módszert még nem láttunk

2024. március 19.
Ha már unjuk a szokásos festékezést vagy éppen a hagymahéjban festett húsvéti tojásokat, érdemes kipróbálnunk ezt a szintén teljesen természetbarát módszert. A húsvéti tojások ehetők maradnak így is, viszont kész kémiai kísérletté válik a tojásfestés.
Húsvéti tojásfestés
  • A gyerekek minden korábbinál jobban élvezik majd így a húsvéti tojásfestést.
  • Az egyetlen hátránya ennek a húsvéti tojásfestési módszernek, hogy kicsivel több lesz a takarítanivalónk utána.
  • Ha igazán látványos húsvéti tojásokat akarunk, érdemes kipróbálni ezt a bombasztikus tojásfestést.

Ha a húsvéti tojásfestést valami igazán nagy élménnyé akarjuk varázsolni a gyerekeinknek, próbáljuk ki ezt a szódabikarbónás-ételfestékes húsvéti tojást. Egészen látványos húsvéti tojásokat készíthetünk, ráadásul a folyamat olyan, mintha kémiai kísérletet végeznénk.

Hogyan fessünk tojásokat szódabikarbónával és ételfestékkel?

A közösségi oldalán mutatta meg a laboratóriumi kísérletnek is beillő húsvéti tojásfestési módszert Kelly Oester. A húsvéti tojások nem csak gyönyörűek lesznek ezzel az eljárással, de roppant szórakoztatóvá is válik a szokásos tojásfestés.

@kelly.oester

Our new FAVORITE way to dye eggs 🤩 It creates beautiful eggs, doesn’t require any soaking or waiting, and is SO much fun!!! The boys couldn’t stop giggling and Jack said „this is the BEST day of my LIFE” 😂 ✨Mix 1 tbsp baking soda, 1 tsp water at a time until desired consistency, and 2-3 drops of food coloring to make „paint”. ✨The thicker the consistency the better. ✨Paint the eggs! ✨Slowly drizzle vinegar onto the eggs (we went a little crazy). We used medicine cups to pour, but a dropper or measuring cup would work great. ✨When the vinegar hits the baking soda a fizzy reaction occurs which creates a colorful marbled effect on the eggs! ✨Once the reaction stops, rinse eggs with water and then dry with a paper towel. ✨That’s it!✨ Enjoy! #easteregg #diyEaster #easterinspo #toddleractivities

♬ Homestead – John Smith

Emlékszünk még arra, mikor kipróbáltuk, mi történik, ha összekeverjük a szódabikarbónát és az ecetet? A kémiai kísérletet ezúttal arra használhatjuk fel, hogy a színes ételfestéket eloszlassuk a húsvéti tojásokon. Az eredmény színes és látványos.

Húsvéti tojásfestés lépésről lépésre

Szerencsére Oester részletesen leírta, mire van szükségünk ahhoz, hogy ezzel a vegyészi módszerrel fessük be a húsvéti tojásokat. A legjobb az egészben, hogy a húsvéti tojások ugyanúgy ehetők maradnak, így nem pazaroljuk el az ételt sem. A kalács mellé ugyanúgy elfogyaszthatjuk, mintha például hagymahéjjal festettük volna meg a húsvéti tojásokat.

Hozzávalók a húsvéti tojások elkészítéséhez:

  • Muffinforma a tojásoknak
  • Muffinforma a festéshez (vagy kis poharak, tálkák)
  • Ecsetek
  • Mérőkanál
  • Mérőedény, kis kancsó az ecet folyatásához
  • Keményre főzött tojás
  • Szódabikarbóna
  • Víz
  • Ecet
  • Ételfesték a kívánt színekben

Hogyan készül a húsvéti tojás?

  1. A húsvéti tojások festéséhez keverjünk össze 1 evőkanál szódabikarbónát és 1 teáskanál vizet, míg kenhető állagú nem lesz, majd bőségesen tegyünk ételfestéket a pasztába. 
  2. Helyezzük el a tojásokat az egyik muffinformában, majd csepegtessünk rá festéket. Ne fedje egymást túl sok szín, mivel a végeredmény úgy barna színű tojás lehet.
  3. Amikor a szódabikarbóna-festék már befedte a tojásokat, csorgassunk rá ecetet. Ez a leglátványosabb része a húsvéti tojásfestésnek.
  4. A habzó kémiai reakció, ami lezajlik az ecet és a szódabikarbóna keveredésének hatására, márványos színekkel vonja be a húsvéti tojásokat.
  5. Amikor a reakció véget ért, mossuk le a szódabikarbónát a húsvéti tojásokról, majd papírtörlővel itassuk le a nedvességet.

Fotó: Unsplash