Kínos kérdések a szexről, amiket sosem mertél feltenni

2024. március 27.
A vibrátoroktól a maszturbáción át a spriccelésig jöjjenek azok a témák, amelyekről a szexpedagógusok szerint az emberek titokban többet szeretnének tudni.
Szex kínos kérdések

Ma már sokkal szabadabban és gyakrabban beszélünk a szexről, mint a történelem során bármikor. De még ha bizonyos témákról kényelmesebben is merünk beszélni, még mindig vannak olyanok, amiket a szégyen miatt szinte senkinek nem merünk feltenni. 

A Buzzfeed szexuálpedagógusokat kért fel, hogy osszák meg azokat a leggyakoribb „furcsa” vagy „kínos” kérdéseket, amelyekkel a praxisuk során leggyakrabban szoktak találkozni.

Nő vagyok és ejakulálok – normális? Mi az a folyadék, ami ilyenkor kispriccel?

A legtöbb ember nagyon keveset tud a női ejakulációról, ami nem is csoda, hiszen még a tudósok is értetlenül állnak a jelenség előtt. Először is, egy kis háttérinformáció: a kilövellés akkor következik be, amikor szexuális izgalom vagy orgazmus során a húgycsövön keresztül – amely ugyanaz a cső, amely a vizeletet a hólyagból a testen kívülre szállítja – folyadék távozik.

Azt is tudni kell, hogy a női ejakulációt a köznyelvben gyakran csak spriccelésnek vagy angolul squirtingnek szokták nevezni, pedig a két jelenség nem feltétlenül azonos.

„Az eddigi tanulmányok nagyon kis mintán készültek – mondta Susan Milstein szexuálpedagógus, a Texas A&M Egyetem egészségügyi és kineziológiai tanszékének klinikai adjunktusa. „A következőket tudjuk: mind a női ejakulátum, mind a spriccelés a húgycsőből származik. A squirting általában elég sok folyadékot tartalmaz, és kémiailag eléggé hasonlít a vizelet felhígított változatához. A női ejakulátum általában kevésbé folyékony és sűrűbb.”

A sűrűbb anyag feltehetően a Skene-mirigyekből, más néven a „női prosztatából” származik, és magas koncentrációban tartalmaz prosztata-specifikus antigént (PSA), egy olyan fehérjét, amely az ondóban is megtalálható.

Lehet, hogy túl sokat maszturbálok?

Francisco Ramirez szexuálpedagógus gyakran kap olyan kérdéseket, amelyek a maszturbációs szokásokra vonatkoznak – például, hogy lehet-e túl sokat maszturbálni. A szakember általában biztosítja a pácienseit, hogy bármilyen gyakoriság – legyen az gyakori, alkalmi vagy szinte soha – rendben van.

„Sajnos a témával kapcsolatos, régóta fennálló szégyenérzet sokunkat arra késztet, hogy szkeptikusan vagy kényelmetlenül viszonyuljunk a maszturbációhoz – különösen a gyakran végzett maszturbációhoz, vagy az olyan esetekhez, amikor gyakrabban önkielégítünk, mint hogy a partnerünkkel szexelnénk” – mondta. „De semmi baj nincs azzal, ha naponta többször is maszturbálunk.”

Az viszont a szakértő szerint már valóban red flag lehet, ha a maszturbációs szokások megzavarják a mindennapi életünket: a kapcsolatainkat, a munkánkat vagy más kötelezettségeinket. Ha ez fennáll, akkor egy olyan problémával nézünk szembe, ami szakértői segítséget kíván.

„De egyébként nem lehet probléma” – tette hozzá Ramirez. „A kellemes érzések mellett a maszturbáció segítheti az alvásunkat, csökkentheti a stressz-szintünket, enyhítheti a menstruációs görcseinket, és segíthet felfedezni a saját testünk működését.”

delutani-szunyokalas-helyett-maszturbalj

Kínos kérdések a szexről, amiket sosem mertél feltenni

A vibrátorom érzéketlenné tehet?

Eva Bloom szexuálpedagógus gyakran kapja meg a következő kérdést a nőktől: a kedvenc szexuális játékszerem használata okozhat-e olyan érzékenységvesztést, ami lehetetlenné teszi a későbbi orgazmusok elérését? Jó hír: a válasz nem. 

„Ha egy bizonyos módszerrel, amelyet hosszabb ideig ismételgetsz – például vibrátorral vagy egy kézmozdulattal – érsz el orgazmust, átmenetileg nagyobb kihívást jelenthet az orgazmus elérése más módon” – mondta Bloom. „Ennek az a megoldása, hogy egyszerűen próbálj ki más maszturbációs technikákat is!”

Ha mégis tartósan csökken a nemi szervek érzékenysége, valószínűleg nem a szexuális játékszer a bűnös. Érdemes ilyen esetben időpontot kérni a nőgyógyászunkhoz, hogy kizárjuk az esetleges szervi okokat.

A furcsa szexuális fantáziáim azt jelentik, hogy valami baj van velem?

A szexet egyébként is gyakran övezi szégyen, hát még a különféle, nem feltétlenül átlagos szexuális fantáziákat. A legtöbb fantázia azonban – Lawrence Siegel klinikai szexológus és szexuálpedagógus szerint – nem több egyszerű álmodozásnál. Csak azért mert valaki szívesen elképzel a fejében bizonyos erotikus forgatókönyveket, még nem jelenti, hogy a való életben is megvalósítaná azt. 

„A fantáziálások, függetlenül attól, hogy mennyire tűnnek bizarrnak, biztonságos kiutat jelenthetnek, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett a való életben is kipróbálná” – mondta Siegel. „A fejedben lévő fantáziák csak neked és csakis neked szólnak.”

Ha azonban a fantáziánk tartalmát zavarónak vagy kellemetlennek érezzük, Siegel azt javasolja, hogy beszéljünk egy szexuálterapeutával.

Ha élvezem az anális kényeztetést, azt jelenti, meleg vagyok?

Ezt a kérdést Milstein gyakran kapja heteró férfiaktól, miután a női partnerük análisan kényeztette őket, és ők rájönnek, hogy nagyon is élvezték a dolgot. „Fizikailag nem meglepő, hogy élvezik” – mondta. „Amikor olyan férfiakkal dolgoztam, akik a prosztatarákszűrés részeként digitális rektális vizsgálatra készültek, figyelmeztettem őket, hogy jó eséllyel erekciójuk lesz a vizsgálat alatt. Hogy miért? Mert a férfiak G-pontja közvetlenül a prosztata mellett van, és a prosztata legkönnyebben úgy stimulálható, ha valamit a végbélnyílásba helyeznek.”

Ami a „meleg” részt illeti: az, hogy egy bizonyos szexuális tevékenységből örömet merítünk, nem mond semmit a szexuális irányultságunkról.

„A melegség egy orientáció. Azt jelenti, hogy vonzónak találod a férfiakat. Az, hogy szereted az ujjadat a fenekedben, nem változtatja meg, hogy kihez vonzódsz, csak azt, hogy milyen viselkedésformákat élvezel” – mondta Mistein.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images