Új gyógyszer adhat reményt a petefészekrákban szenvedőknek

2023. július 14.
Áttörést jelentő új gyógyszerkombináció adhat reményt a petefészekrákban szenvedőknek. A forradalmi kezelés hatására jelentősen csökkent a tumor mérete a kutatásban résztvevők közel felénél.
Petefészekrák ellen új gyógyszer
  • Nem véletlenül a petefészekrák a másik leghalálosabb daganatos betegség a hasnyálmirigyrák mellett. Mire tüneteket okoz, gyakran már áttéteket is képez a szervezetben.
  • Egy új kezelés meggátolja a tumor növekedését, így akár évekig kordában tartható a betegség.
  • A világ legnagyobb rákkonferenciáján mutatták be forradalmi gyógyszeres kezelésüket a kutatók.

Több ezer petefészekrákban szenvedő nőnek adhat reményt az a forradalmi gyógyszerkoktél, ami a legfrissebb kutatások szerint a páciensek közel felénél csökkentette a tumor méretét.

Az új kezelés gátolja a daganat növekedését, így a betegség évekig kordában tartható. A szakértők a klinikai vizsgálatokat roppant reménytelinek tartják. Sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint bármilyen más jelenleg elérhető kezelési módszer a petefészekrák ellen.

Az egyik beteg, aki részt vett a klinikai vizsgálatokban, elmondta, hogy orvosai már nem biztatták semmivel. Azt mondták, nincs mit tenni azután, hogy a petefészekrák nem reagált sem a kemoterápiára, sem a hormonterápiára. Ám a kísérleti kezelés segített, hogy másodszor is legyőzze a betegséget. A daganatok már nem kimutathatóak a nő szervezetében, a legutóbbi CT- és MR-vizsgálatok is igazolták, hogy nincs jele rákos sejteknek.

Áttörő kezelés a petefészekrák ellen

A Royal Marsden NHS Foundation Trust és a Londoni Rákkutató Intézet tudósai vezették a 29 beteg részvételével végzett klinikai vizsgálatot. Ebben az avutometinib nevű hatóanyagot egymagában, illetve egy defactinib nevű másik hatóanyaggal kombinálva is megnézték, segít-e a rákos sejtek visszaszorításában.

A kutatás eredményei szerint a betegek közel felénél (45 százalék) az új gyógyszerkombináció a tumor méretének jelentős csökkenését eredményezte. Majdnem kétszer olyan hatékonynak bizonyult, mint a második legjobb kezelési módszer, a trametinib nevű hatóanyag, amire csak a betegek 26 százaléka reagált.

A petefészekrák egy bizonyos típusánál különösen hatékonynak bizonyult az új gyógyszerkombináció

A petefészekrák egy bizonyos típusánál különösen hatékonynak bizonyult az új gyógyszerkombináció

A petefészekrák egy bizonyos változatában, a KRAS mutáció esetén még jobb eredményeket ért el az új kezelés. Az ilyen petefészekrák-típusban szenvedők 60 százalékánál fejlődött vissza a daganat a gyógyszerkombináció hatására. De azoknak a 29 százaléka is reagált a kezelésre, akiknél nincs jelen ez a bizonyos mutáció, ami szintén jobb eredmény a jelenleg használt terápiáknál.

Kiknél lehet hatásos az új petefészekrák elleni terápia?

A kutatásban résztvevők mindegyike a nagyobbrészt fiatal nőket érintő petefészekrák-változatban (alacsonyfokú és határeseti savós petefészekrák). „A petefészekrák ezen típusa nem reagál túl jól a jelenleg használt terápiákra, ezért is jelent akkora áttörést a mostani kutatás – mondta Dr. Susana Banerjee onkológus, a kutatás nemzetközi vezetője az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján Chicagóban. A professzor hozzátette, reméli, hogy a gyógyszerkombináció hamarosan a petefészekrák klinikai kezelésének része lehet a közeljövőben.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash