Retró kvíz: tudod mit jelentenek a Kádár-korszak rövidítései?

2024. március 13.
Jártunk ABC-be és SZTK-ba? És azt is tudjuk, honnan erednek ezek a betűszavak? Töltsük ki a legújabb retró kvízt, és kiderül, mennyire ismerjük a Kádár-korszakban született rövidítéseket!
Retró kvíz 4
  • A legújabb retró kvízben a Kádár-korszak ikonikus rövidítéseinek jelentéseire vagyunk kíváncsiak.
  • Sok olyan mozaikszó alakult ki a Kádár-korszakban, amit még ma is használunk. De azt is tudjuk, mit jelentenek ezek?
  • Hány pontot értünk el a legújabb retró kvízen?

Nagyon izgalmas időutazást tehetünk a legújabb retró kvízzel, melyben a Kádár-korszakban született rövidítések jelentését kell megválaszolnunk. Biztosak vagyunk benne, hogy meglepődünk néhány olyan rövidítés valódi jelentésén, amivel a retró kvízben találkozunk!

Mennyit jártunk az ABC-be?

Nagyon izgatottan vették birtokba a vásárlók az új típusú üzleteket a Kádár-korszakban, az ABC-ket. De valószínűleg ezeket az érdekes információkat mi sem tudtuk az ikonikus hárombetűs üzletekről.

A József Attila utcai lakótelep ABC-je 1969-ben

A József Attila utcai lakótelep ABC-je 1969-ben (Fotó: Fortepan/Főfotó)

  1. Az első ABC 1964-ben nyílt Budapesten. Előtte az 5 ezer fős Deákváron (ez Vác egyik városrésze) volt az üzlettípus főpróbája.
  2. A szocialista építőipar nem hazudtolta meg önmagát az ABC-k építésénél sem. „Az első ABC-áruházaknál előfordult, hogy az építők elfeledkeztek az árumozgatásról, a pinceraktár födémjébe utólag vésték csak bele a teherlift helyét. A kézikocsik pedig, ha átfértek a szükségesnél kisebb raktárak ajtajain, gyakran elakadtak a felesleges küszöbökön” – áll a korabeli beszámolókban.
  3. Az ABC kisáruház alapterülete 600 négyzetméterig terjedhetett, míg a nagyáruházak a Kádár-kori meghatározás szerint 1200 négyzetméternél nagyobb alapterületűek is lehettek.

Valószínűleg mindenkinek megvan az a gyerekkori emléke, ahogy az ABC-ben vásárol a műanyag kosarakkal. De vajon azt is tudjuk, mit jeleznek az üzlet nevének betűi? A retró kvízben erre a kérdésre is választ kaphatunk, ha nem tudjuk!

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró kvízzel. Tíz, a Kádár-korszakban elterjedt rövidítés jelentésére kérdezünk rá. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőségből kell kiválasztanunk a retró kvízben azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el a retró kvízen?

Retró kvíz: hány rövidítés jelentésére emlékszel a Kádár-korszakból?

Retró kvíz

Jártunk az ABC-be, Közértbe, de tudjuk, mit jelentenek ezek a rövidítések? Tegyük próbára magunkat a retró kvízzel, és kiderül, mennyire ismerjük a Kádár-korszak mozaikszavait!

Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ, Heinzely Béla