A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele, amit mindenkinek ismernie kellene

2024. április 15.
Az adatok szerint ötből egy mini stroke-ot átélő ember 90 napon belül teljes stroke-ot kap. Az alábbi tünetekre érdemes odafigyelni.
Mini stroke tünetei

Gyakran előfordul, hogy egy stroke, azaz szélütés előtt az érintettek egy úgynevezett mini stroke-ot vagy figyelmeztető stroke-ot is átélnek. A mini stroke-nak is nevezett tranziens iszkémiás roham (TIA), vagyis az átmeneti agyi keringészavar ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, ám ezek a tünetek néhány perc alatt, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint az átmeneti iszkémiás rohamot elszenvedők közül majdnem minden ötödik embernél 90 napon belül teljes szélütés alakul ki.

Mivel a mini stroke tünetei 24 órán belül rendeződnek, az érintettek gyakran úgy gondolják, ezzel túl is vannak az egészen és nem érzik szükségét a kivizsgálásnak. Pedig a jelenséget nem lenne szabad félvállról venni, és mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni.

Lássuk, melyek a mini stroke figyelmeztető jelei, amelyeket mindenkinek ismernie kellene!

Eze a mini stroke tünetei

Eze a mini stroke tünetei

1. Egyensúlyzavar és gyengeség

A mini stroke egyik leggyakoribb jele az egyensúlyzavar és a gyengeség. Általában ez a test egyik oldalán jelentkezhet, mondta dr. Hardik Amin, Yale New Haven Kórház stroke-gyógyászati igazgatója.

2. Látászavar

Az érintetteknél látászavar vagy látásvesztés jelentkezhet az egyik, vagy mindkét szemnél. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett nem fog semmi sem látni. Gyakran kettős látás lép fel, amelynek során egy tárgyról egyszerre két képet látunk.

3. Arc zsibbadása, petyhüdtsége

Egy másik tünet az arc petyhüdtsége, vagy az arc egyik oldalán az izomkontroll elvesztése. Zsibbadást tapasztalhatnak az érintettek, és nehéz lehet mosolyogniuk vagy mozgatniuk a szájuk egyes részeit. Bár a mini stroke általában más tünetekkel is jár, fontos, hogy akkor is azonnal kivizsgáltassuk magunkat, ha ez az egyetlen probléma, amit tapasztalunk.

4. Kar gyengesége

Dr. Hardik Amin szerint a kar gyengesége a mini stroke másik lehetséges figyelmeztető jele. A tárgyak felemelése és a karok tartása nehéz feladatnak tűnhet, különösen akkor, ha korábban nem volt gondunk vele. Ez a tünet is általában a test egyik oldalán jelentkezik.

5. Beszédproblémák

Dr. Amin arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek nehézséget okozhat a beszéd vagy a megfelelő szavak megtalálása. Az érintettek szavai zavarossá, elmosódottá válnak.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images