Ebből a hétköznapi apró jelből veheted észre még időben a stroke-ot

2024. február 02.
Intő jelek és tünetek, amikre oda kell figyelni, még ha nem is tűnnek túl aggasztónak. Ugyanis stroke-ot jelezhetnek, már jóval korábban, mint a betegség maga!
Stroke korai tünet
  • Magyarország stroke-statisztikái kifejezetten félelmetesek: évente 40 ezer eset, 13 ezer halott és több tízezer ember súlyos, maradandó egészségkárosodással.
  • A stroke tünetei már akár tíz évvel korábban is figyelmeztethetnek a legfrissebb kutatások szerint.
  • Mutatjuk, milyen jelekre kell figyelnünk és mit kell tennünk, ha mi is azok közé tartozunk, akiknél nagy a stroke kialakulásának kockázata.

Valószínűleg az akut stroke tüneteit már mindenki ismeri. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy akár már évekkel korábban is megjelenhetnek azok a jelek, amik figyelmeztethetnek a stroke-veszélyre. 

A holland vizsgálat szerint a szellemi hanyatlás és szellemi képességek megváltozása 10 évvel a stroke előtt elindulhat.

Mi lehet a stroke korai tünete?

A kutatásba bevont 15 ezer felnőttnél azt figyelték meg a tudósok, hogy olyan egyszerű, mindennapi tevékenységekben mutatkozott meg a stroke előjele akár már 12,5 évvel a betegség előtt, mint a fürdés és öltözködés.

Az is kiderült, hogy akiknél később stroke alakult ki, korábban jelentkezett a szellemi képességek hanyatlása és az, hogy csak a napi rutin szerint tudtak működni. Mindez egy évtizeddel az első stroke előtt. 

Genetikai összefüggést találtak a stroke kialakulásának esélye és az Alzheimer-kór között is. Különösen azoknál alakult ki nagy eséllyel bármelyik betegség, akik kevésbé voltak iskolázottak.

A stroke továbbra is nagyon gyakori. Magyarországon évente 40 ezer stroke-eset történik, melyből 13 ezer halálos a statisztikák szerint. De tízezrek szenvednek maradandó egészségkárosodást a stroke után. Pedig egy 2016-os tanulmány szerint a stroke-esetek 90 százaléka megelőzhető lenne. Mutatjuk, a szakemberek szerint mire kellene figyelnünk, hogy jó eséllyel elkerüljük a stroke-ot!

1. Vérnyomás és stroke

A magas vérnyomás felelős a stroke-os esetek feléért. A szakemberek nem véletlenül tekintik ezt a betegséget a stroke legnagyobb kockázati tényezőjének. Az isémiás stroke (ami a stroke-esetek nagyjából 87 százaléka) annak a következménye, hogy a magas vérnyomás miatt a nyaki és agyi artériák beszűkülnek. Ez vérrögök képződéséhez vezethet. 

Nagyon fontos a vérnyomás és a pulzus rendszeres ellenőrzése, a magas vérnyomás kezelése. A legtöbb embernél egyszerű életmódbeli változások és gyógyszerek segítenek, hogy a vérnyomás normális tartományban legyen, így csökkenjen a stroke kockázata.

2. TIA vagy mini stroke

Mielőtt valaki stroke-ot kapna, gyakori, hogy úgynevezett TIA-rohamai vannak. Ez már erős figyelmeztetés, hogy nagy baj történhet. A TIA ugyanolyan tünetekkel jár, mint egy isémiás stroke, ám a következményei a legtöbb esetben szerencsére nem olyan komolyak. 

Ám ez azt jelenti, hogy néhány nap múlva nagy eséllyel kapunk valódi stroke-ot, így elengedhetetlen az orvosi kontroll és a megfelelő kezelés ennek megelőzésére.

3. A magas koleszterinszint is stroke-hoz vezethet

A stroke kockázatát jelentősen növeli a magas koleszterinszint a vérben

A stroke kockázatát jelentősen növeli a magas koleszterinszint a vérben

Mivel a magas koleszterinszint hatására az érfalakon zsíros plakkok képződnek, így a beszűkült artériákon megnehezül a véráramlás, vérrögök alakulhatnak ki. Ez szívinfarktust és stroke-ot okoz.

Ha volt már a családunkban stroke-os, infarktusos eset, mindenképp fontos a vér koleszterinszintjének rendszeres ellenőrzése is a vérnyomás mellett. Emellett a rossz étrend, elhízás és  kevés mozgás az, ami hozzájárul a vérben a rossz koleszterin szintjének megnövekedéséhez.

4. Ha volt a családban stroke

A stroke megelőzésének része, hogy ismerjük a családunk kórtörténetét. Egy 2003-as vizsgálat szerint a 65 évnél fiatalabb stroke-betegeknél háromszor olyan gyakori volt, hogy már volt valaki másnak is stroke-ja vagy szívinfarktusa a családban. 

Általánosságban viszont az mondható el, hogy az életkor előrehaladtával növekszik a stroke kialakulásának esélye, míg 55 év felett megkétszereződik a kockázat minden 10 évvel.

5. Életmód és napi rutin a stroke megelőzésére

Az életmódbeli tényezők a magas vérnyomás mellett a másik nagy rizikófaktor a stroke esetében. A szakemberek szerint az alábbi tényezők azok, amik hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához:

  • Dohányzás
  • Alkoholfogyasztás
  • Finomított élelmiszerekben, zsírban gazdag étrend
  • Sok só és zsír fogyasztása
  • Kevés mozgás

A kutatások szerint az, aki nap 20 vagy annál több szál cigarettát szív, hatszor akkora esélye van a stroke-ra, mint egy nemdohányzónak. 

Érdemes minél több rostot, alacsony zsírtartalmú ételeket, friss gyümölcsöket, zöldségeket és teljes értékű gabonát fogyasztanunk, ha szeretnénk csökkenteni a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images