Az allergiaszezon 2024-ben minden korábbinál hosszabb lesz – Így ússzuk meg!

2024. április 19.
Nem csak képzeljük, hogy a pollenallergiás tüneteink már kora tavasszal megjelennek, amik korábban jó esetben június előtt nem gyötörtek minket. A szakértők szerint 2024-ben minden korábbinál hosszabb és kegyetlenebb allergiaszezonra számíthatunk. Hogyan vészeljük át?
Allergia szezon 2024
  • A tavasz, és ezzel a pollenszezon, évről évre korábban érkezik és tovább tart.
  • Egy friss kutatás szerint 1990 és 2018 között 20 nappal vált hosszabbá az allergiaszezon. 
  • Sok esetben a pollenek is erőteljesebb hatást váltanak ki az arra érzékenyeknél, így az allergiaszezon nem csak hosszabb, de keményebb is.

A Michigan Egyetem kutatóinak legfrissebb vizsgálatából kirajzolódott, hogy az pollenszezon 40 nappal korábban kezdődik majd és 19 nappal később ér véget 2100-ra a klímaváltozás miatt. A hőmérsékletváltozás és a csapadékviszonyok megváltozása miatt a növények pollenkibocsátása 40 százalékkal nőhet meg addigra a klímatudósok szerint. Az ipar szén-dioxid-kibocsátása miatt 250 százalékkal lesz magasabb a levegő pollenkoncentrációja. Bele sem akarunk gondolni, milyen lesz majd 90 év múlva pollenallergiásnak lenni.

Azonban egyre jobban beleízlelünk a jövő allergiaszezonjába. Évről évre egyre erőteljesebb és hosszabb pollenszezonnal kell megküzdenünk. 

Hogyan küzdhetünk meg a hosszabb allergiaszezonnal?

A leggyakoribb pollenallergiás tünet a szénanátha. Orrfolyás, tüsszögés, könnyező, viszkető szemek, köhögés, légszomj, torokkaparás és csalánkiütés mind kísérheti a pollenszezont egy allergiás számára. 

Dr. Purvi Parikh, az amerikai Allergia és Asztma Szövetség allergológusa adott számos hasznos tanácsot, hogyan küzdhetünk meg a hosszabb allergiaszezonnal és csökkenthetjük a pollenallergia tüneteit.

1. Figyeljük a pollenkoncentrációt

Érdemes tudatosan követnünk, hogyan alakul a pollenkoncentráció, és a lehető legkevesebb időt töltenünk a szabadban, amikor a pollenszám magas. Ilyen időszak általában a kora reggel.

2. Ne szellőztessünk

Tartsuk zárva otthon is az ablakokat és az autóban is, hogy a lehető legkevesebb pollent engedjük be az életterünkbe az allergiaszezonban.

3. Mindig öltözzünk át

A ruhára ráragadnak a pollenek, ezért célszerű azonnal átöltöznünk, amint hazaérünk. Így nem hordjuk szét az otthonunkban az allergiát okozó polleneket.

Az allergiaszezonban hasznos lehet a maszk viselése a pollenérzékenyeknek

Az allergiaszezonban hasznos lehet a maszk viselése a pollenérzékenyeknek

4. Zuhanyozzunk és mossunk hajat gyakrabban

Az allergiaszezonban érdemes gyakrabban zuhanyoznunk és hajat mosnunk. Ugyanis a hajunk a legoptimálisabb felület arra, hogy az allergiát okozó pollenek beletapadjanak.

5. Viseljünk maszkot

Bár megutáltuk a maszkokat a covid-járvány idején, az allergiaszezonban még jó szolgálatot tehet egy filteres, FFP-maszk, ami az apró pollenrészecskéket is kiszűri. Így az allergiás tüneteink is jóval enyhébbek lesznek.

6. Ne ódzkodjunk a gyógyszertől

Kérjük allergológus szakember tanácsát, ha az allergiás panaszaink már jelentősen akadályozzák a hétköznapi tevékenységeinket. Érdemes megfontolnunk az antihisztaminok rendszeres használatát is az allergiaszezonban.

Mivel aki allergiás, gyakran többféle pollenre is érzékeny, ezért az allergiaszezonon kívüli időszakban érdemes feltérképezni, mi okozza a panaszainkat. Így a hosszabb allergiaszezonban hatékonyabban tudunk védekezni az adott pollenek ellen.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash