Poratkák: 5 tipp, hogy távol tartsd az ágyadtól őket

2024. január 21.
A poratkák okozta kellemetlenségek bárkit érinthetnek, nem csak azt, aki allergiában szenved. Érdemes még ott leszámolni velük, ahol a legtöbb tanyázik az otthonunkban: az ágyban.
Poratka hálószoba takarítás
  • A poratka nem látható, viszont azt tudjuk, hogy ott bújik meg leginkább az otthonunkban, ahol mi is legjobban szeretünk bekuckózni: az ágyban.
  • Ellentétben az ágyi poloskával, a poratka nem csípi meg az embert, nem vérszívó, az elhalt hámsejtjeinkkel táplálkozik.
  • A porallergiát a poratka ürüléke, vizelete és az elhalt poratkák okozzák.

Azért is fontos, hogy a hálószobánkból, ágyunkból minél hatékonyabban száműzzük a poratkát, mert bárkinek okozhatnak panaszokat, nem csak az allergiában szenvedőknek. Ezért is van az, hogy ha nagyon poros helyen tartózkodunk, tüsszögni kezdünk.

Mutatjuk, melyek a leghatékonyabb módszerek arra, hogy az ágyunk minél por- és poratkamentesebb legyen!

Így szabaduljunk meg a poratkától otthon

Az otthonunkban a por nagyobbrészt belőlünk keletkezik. A hajunk, bőrünk, illetve a levegőből kikerülő szennyeződések összekeveredve tökéletes táptalajt biztosítanak a poratkáknak. Ezek az apró élőlények ugyanis az elhalt hámsejtjeinkkel táplálkoznak.

Azért fontos a portalanítás és a poratkáktól való minél hatékonyabb megszabadulás, mert nagy mennyiségben – és főleg az ágyunkban összegyűlve – még annak is kellemetlen tüneteket okoznak, aki nem allergiás a poratkára.

A poratkák szabad szemmel nem láthatók, de kedvenc helyük otthonunkban a hálószobánk

A poratkák szabad szemmel nem láthatók, de kedvenc helyük otthonunkban a hálószobánk

1. Minél kevesebb függöny és szőnyeg legyen a hálóban

A poratkák imádják a meleg helyeket. Ezért gyűlik fel olyan sok a puha anyagokban, ahol kellemes klíma alakul ki a rétegek, redők között. A függöny, szőnyeg, takarók és plédek igazi táptalajt jelentenek a pornak. A leghatásosabb, ha minél kevesebb ilyen porfogó textilünk van a hálószobában.

2. Mossuk gyakrabban az ágyneműt a poratkák ellen

Hetente mossuk ki hatvan fokon az ágyneműnket, a párnákat, takarókat legalább három-hathavonta tisztíttassuk ki, hogy minél kisebb eséllyel gyűljenek fel bennük a poratkák. Az antiallergén ágynemű sokkal kevesebb poratkát vonz, mint a gyapjú vagy toll töltetű paplanok, párnák, így ezt is érdemes számításba vennünk.

3. Gyakori porszívózás és portörlés a hálóban

A heti takarítási rutinunkba érdemes beiktatni plusz porszívózást a poratkák elszaporodása ellen hét közben is. Minél több szőnyegünk van a hálószobában, annál gyakrabban érdemes portalanítani.

4. Gőztisztítás évente kétszer

A hálószobát érdemes évente kétszer gőztisztítani a poratkák ellen

A hálószobát érdemes évente kétszer gőztisztítani a poratkák ellen

Mivel a magas hőmérséklet a leghatásosabb a poratkák ellen, érdemes egy mélytisztítást is beiktatunk legalább évente, félévente. Ilyenkor ne csak a szőnyegeket, hanem a díszpárnákat is alaposan gőzöljük át.

5. Csökkentsük a páratartalmat a hálószobában

Mivel a poratkák a meleg, párás helyeket szeretik, a hálószobában érdemes kicsit lejjebb csavarnunk a termosztátot. A por mennyiségét befolyásolja a helyiség páratartalma is. Ha úgy találjuk, hogy túl nedves a levegő a hálónkban, segíthetjük a poratkák visszaszorítását párátlanító készülékkel.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash