5 eset, amikor egy szülőnek nem szabadna igent mondani a gyerekének

2024. május 13.
Jó hír, hogy megtanulhatunk nemet mondani a gyerekünknek. Még akkor is, ha azt akarjuk, hogy legyen már vége a hisztinek.
Gyereknevelés szülő igent mond
  • Amikor mást sem kívánunk, hogy legyen már vége a bolt közepén kitört hisztinek, könnyen belecsúszhatunk abba, hogy igent mondunk a gyerekünknek, csak fejezze be.
  • Néha könnyebb beleegyezni valamibe, csak legyünk túl rajta.
  • Mikor muszáj mégis nemet mondani a gyerekünknek, ha jót akarunk neki?

Rengeteg olyan helyzet van, amikor igent mondunk a gyerekünknek, pedig a lelkünk mélyén tudjuk, hogy hosszú távon egyáltalán nem javítunk a helyzeten. Sőt, rontunk rajta. Vannak azok az esetek a gyerekpszichológus szerint, amikor egy szülőnek egyszerűen muszáj nemet mondania a gyerekének, bármilyen fájdalmas is kitartani.

Melyik az az 5 eset, amikor egy szülő sose mondjon igent a gyerekének?

1. Nem figyelünk oda, elfoglaltak vagyunk vagy feldúltak

Az agyunk ezerfelé jár folyamatosan. Amikor a gyerekünk kér valamit, hogy tegyük meg, a figyelmünk sokszor megoszlik más dolgok között is. Ha tudjuk, hogy most fejben nem ott járunk, és tudjuk, hogy kicsit többet kellene tudnunk ahhoz a részletekről, hogy megfontoltan döntsünk, ne mondjunk igent, bármit is szeretne a gyerekünk.

2. A gyerekünk kiabál, ordít, sír, hisztizik

Nem akarunk mást szülőként, csak azt, hogy vége legyen. Lehetőleg azonnal. Plusz nyomást jelent, ha a hiszti nyilvános helyen tört ki. Nem szabad engednünk azonban a stressznek, ilyen esetben a lehető legrosszabb az, ha igent mondunk a gyerekünknek.

Nem szabad akkor igent mondanunk szülőként, ha bűntudatból tennénk

Nem szabad akkor igent mondanunk szülőként, ha bűntudatból tennénk

3. Bűntudatból mondunk igent

Ha bűntudatunk van szülőként, sokszor olyan dolgokra is igent mondunk a gyerekünknek, ami további problémákat szül csak. Nem segítünk neki megoldani nehéz élethelyzeteket azzal, ha drága ajándékokra, tárgyakra bólintunk rá ilyenkor.

4. Nem vagyunk biztosak a szülői képességeinkben

Más szülőkhöz hasonlítjuk magunkat és úgy érezzük, nem vagyunk elég jók? Lehet, hogy úgy látjuk, mások gyerekei tökéletesen jól neveltek? Irigyek vagyunk azokra a szülőkre, akik a legjobb barátai a gyerekeiknek? A határhúzás sokkal erősebb kötődés lehet, nem ajándékokkal nyerjük meg a gyerekünk szeretetét, hanem kiszámíthatósággal.

5. Nem tisztáztuk megfelelően a határokat és értékeket

Sokkal egyszerűbb engedni mindig, hiszen mi lehetünk a jó fej szülők. De akármennyire elcsépelten hangzik, a gyerekeknek nem az kell, hogy mindenre igent mondjunk, hanem tudják, hogy meddig mehetnek és hol a határ.

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash