3 dolog, ami a boldogsághoz kell a Harvardon tanult buddhista szerzetes szerint

2024. március 22.
Haemin Sunim buddhista tanító, aki a híres Harvard Egyetemen szerezte tudományos fokozatát. Elárulta, a kutatásai szerint mi az a három hétköznapi szokás, ami hozzásegíthet minket a boldogsághoz.
Boldogság harvardi buddhista szerzetes szerint
  • A jó hír, hogy mindhárom dolog, ami a boldogságunkhoz kell a buddhista szerzetes szerint, teljesen ingyen van.
  • Haemin Sunim buddhista szerzetes, a Harvard, Berkeley és Princeton Egyetemeken végezte tanulmányait.
  • A boldogság a hétköznapok apró dolgaiban lakik.

Egymásra mosolyogni egy idegennel, találkozni egy régi baráttal vagy zavartalanul elolvasni néhány fejezetet egy jó könyvből mind lehet a boldogság forrása az ember számára. Nincs szükség tehát semmilyen különleges dologra ahhoz, hogy boldogok legyünk a mindennapokban.

A buddhista szerzetes, Haemin Sunim azonban ennél is pontosabban meghatározta, mi az a három szokás az életünkben, ami a kulcsa lehet a boldogságnak.

Ez a három dolog kell a boldogsághoz a buddhista szerzetes szerint

1. Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz

Nagyon nehéz úgy élni, hogy nem hasonlítjuk magunkat másokhoz, ugyanakkor pontosan tudjuk, mennyire fájdalmas és ártalmas lehet ez a szokás. Mindig lesz valaki, aki gazdagabb, okosabb vagy szebb. Arról nem is beszélve, hogy az ilyesfajta kinyilatkoztatások általában teljesen viszonylagosak.l

A buddhista szerzetes szerint a boldogság kulcsa, hogy megállítsuk azokat a gondolatokat, amikor valakihez hasonlítjuk magunkat. Ilyenkor ugyanis képtelenné válunk, hogy meglássuk a saját értékeinket, erősségeinket és egyediségünket.

2. A boldogsághoz nyugodt elme kell

Az őrült, rohanó világ, ami körülvesz minket, hatalmas stresszt generál bennünk. Ez a folyamatos készenléti helyzet nagyon kimerítő. A nyugodt elme megteremti a helyet a boldogságnak és örömnek az életünkben. 

A nyugalom azzal kezdődik például, hogy napi két liter vizet iszunk és csökkentjük a koffeinbevitelünket. A rendszeres testmozgás is hozzájárul ahhoz, hogy mentálisan kiegyensúlyozottabbak, és így boldogabbak legyünk. Ezek után a meditáció és relaxáció már csak hab a tortán.

3. Ha boldogok akarunk lenni, ne siessünk

A folyamatos rohanás közben nem jut időnk arra sem, hogy élvezzünk bármit, ami történik velünk. A buddhista szerzetes rámutatott, hogy a boldogságra rá kell érnünk. Nem a cél a lényeg ugyanis, hanem az odavezető út. 

Fizikai oka van annak, hogy ha folyton sietünk, képtelenek vagyunk boldogságot érezni. Ez ugyanis megint csak stressz a szervezetünknek, ami kortizol hormont termel. Ez viszont nem a boldogságérzetet, hanem a szorongást, fáradtságot, ingerlékenységet és pihenésre való képtelenséget erősíti bennünk. Ha tudunk tehát, lassítsunk és érjünk rá a boldogságra!

Forrás: Marie Claire Spain, fotó: Unsplash